zero waste

HET BETERE HAMSTERWERK

Een nieuw huis en een nieuwe keuken (voor ons dan) betekent altijd weer je draai vinden. Wat is handig, wat kun je waar kwijt en waar mag de kleine doerak niet aanzitten? Mijn grote (vrij bescheiden) droom om eindelijk een trapkast te hebben kwam in ons nieuwe huis uit.

Helaas stonden daar vooral hobby spullen, dingen die we even zo snel niet kwijt konden en ander ongein in. Maar verdorie, het was juist bedoeld als voorraadkast! Met een hernieuwde interesse in Zero Waste en vegan/vegetarisch koken, ben ik ruimte gaan maken en de voorraadkast zo gezellig en praktisch mogelijk gaan indelen. Naast potten ben ik ook mooie flessen aan het verzamelen om voorraad in op te slaan.

VOORRAAD AANLEGGEN
Echt zero waste inslaan is hier lastig, maar we zouden wel weer eens vaker naar de groothandel kunnen gaan. De enige uitdaging is dat babies in wandelwagens niet welkom zijn, omdat er veel hoge pallets staan waar dingen af kunnen vallen. Om de kans op geplette babies en doodongelukkige ouders te voorkomen, moet één van ons dan in het café wachten met baby. Maar goed, als het niet anders is, kan dat natuurlijk wel. Net heb ik een grote bestelling bij Picnic gedaan om in ieder geval flink wat blikken kikkererwten, kokosmelk en linzen in huis te hebben. Mental note: binnenkort oma vragen om op te passen en manlief en ik eens even rondneuzen bij de Sligro.

Gebruikte potten en flesjes kun je overigens gemakkelijk schoonmaken en ontgeuren met zilversoda (te koop in de supermarkt) en heet water. Daarna stop je ze een keer in de vaatwasser of was je ze nog even goed af. Vind je de deksels niet mooi omdat ze augurken-groen zijn? Dan kun je ze met krijtverf verven en eventueel aflakken. Schoolbordverf schijnt het ook goed te doen, kun je er meteen opschrijven wat erin zit!

LABELEN
Bij de Xenos kocht ik “krijtbord tape” waar ik vanaf scheur, op de potten/bakken/deksels plak en met een krijtstift (gekregen via via maar vast te koop bij Hobby en Boekenzaken) schrijf ik erop wat erin zit. Niet altijd perse nodig (havermout herken je wel) maar het staat wel rete-gezellig! En ja, op de een of andere manier vind ik het leuk om alles in het Engels op te schrijven. Vaak is het ook korter!

LIJSTJES
Om de dingen bij te houden die op raken heb ik een zwart/wit klembordje bij HEMA gekocht. Wanneer me iets te binnen schiet als doldwaze mama, schrijf ik het op voordat ik het vergeet. Vroeger deed ik alles digitaal, maar dat is met een kleine smurf lastiger, vooral omdat zij denkt dat als ik op mijn mobieltje zit, zij dan Nijntje mag kijken. Toch maar weer pen en papier dus.

KOKKERELEN
Verder ben ik allerlei lekkere en gezonde recepten aan het verzamelen. Ik merk dat ik – nog steeds – een neiging heb naar snelle, goed vullende calorieën. Ik eet dan wel geen vlees, maar kaas, eitjes en tonijnsalade gaat er graag in. Ook Amber vindt dat erg lekker, dus helemaal vegan gaan we hier op het moment niet worden, maar meer kan natuurlijk wel! Daarbij wil ik zelf eigenlijk ook graag wat gezonder eten (meer groente, meer fruit, je kent het wel) tussendoor dan alleen maar brood en smeersels. Alleen moet het wel een beetje eenvoudig zijn, anders begin er nu niet aan. Ik heb al ontdekt dat een buddha bowl (wat dat is? dit dus) tussen de middag best haalbaar is met rauwe groenten en avocado. Andere receptjes heb ik klaargemaakt om uit te printen.

ZELFGEMAAKT
Ook heb ik ontdekt dat zelfgemaakte sausjes en dergelijke best goed houdbaar zijn in glazen flessen. Op een feestje bij P. – oudcollega van mijn man, liet zijn vrouw J. me zie hoe makkelijk je leuke dipsausjes kunt maken voor feestjes. Die deed ze dan in van die weck-achtige-potjes van de Action. Kek lepeltje erin, op een houten snijplank en woooow. Zero waste EN duurzaam EN hip. Thuis kwakte ik een paar dipjes in elkaar (één zelfgemaakt en één gekocht) en gooide ze met een hoop vrolijke wraps op een snijplank. Nog niet helemaal, maar superleuk! Bij de Dille en Kamille hebben ze van die houten/bamboe lepeltjes, dat zou het helemaal afmaken. Laat je inspireren door A First Mess, wat een heerlijke vegan snackplank en wat een moooooooi blog heeft deze Canadese! Een nieuwe favoriet!

MEER INSPIRATIE
Na mijn heerlijke Lagom-boek heb ik besloten dat boeken voor bepaalde doeleinden toch wel heel prettig zijn. Voor Amber om doorheen te bladeren, maar ook voor mij. Kookboeken op mijn e-reader werken toch minder goed, en – net zoals Pinterest – is het bij sommige onderwerpen fijn als je inspirerende plaatjes hebt (en weet hoe het eruit moet zien.)

Ik was onlangs jarig (33 jaartjes oud alweer XD) en vroeg om een bol.com bon. Daarmee heb ik mezelf getrakteerd op Zero Waste Home van de afval-vrije kampioen Bea Johnson en The Kitchen Lab. Daar wil ik nog een mooi vegan kookboek bij aansluiten, maar vooral eentje waar ook een beetje kind-vriendelijke (en mama-met-weinig-tijd-vriendelijke) recepten in staan. Tips zijn welkom!

Ik laat nog weten hoe de boeken bevallen. Ben heel benieuwd! Het kille November weer is heerlijk om in huis op te ruimen en de keuken en voorraadkast goed te organiseren. Ook opruimen is heerlijk, weer even door alle spullen gaan of we niet teveel overvloed hebben (eigenlijk altijd). Zo is er weer een zak met speelgoed en knuffels naar een inzameling gegaan voor mensen die rond Sinterklaas geen geld hebben voor cadeautjes voor de kindjes. Voor Amber heb ik bij Lidl en Kruitvat wat schattig houten speelgoed voor haar keukentje kunnen inslaan. Die liggen in een kast voor een geschikt cadeautjesmoment!

Naast al dit georganiseer heb ik ook nog een aantal poppenhuizen en meubeltjes om op te knappen en verkoopklaar te maken. Thuiszitten met een kindje en me vervelen? Ik kom elke dag tijd tekort. Gelukkig komt dat met name omdat ik veel te veel dingen leuk en interessant vind. En als ik een break nodig heb, ga ik lekker in ons bad liggen.. het bloggen gaat wat dat betreft af en aan, ik hoop dat je me dat vergeeft, maar zo nu en dan is hier wel weer wat nieuws te vinden!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *