minimalisme, moederschap

HET BABY SPULLEN OERWOUD EN DOOR DE SPENEN DE FLES NIET MEER ZIEN

Voordat Amber geboren werd, las ik alles wat los en vast zat over zwangerschap en wat nodig te hebben voor een baby. Doodsbang en géén idee wat ik nodig zou hebben voor een baby. Dieuwke van Moedersminimalisme.nl zei het al heel mooi: Baby’s zijn ontzettend klein, maar mijn hemel wat komen er veel spullen bij kijken. Ze schreef een heerlijk artikel over de minimale baby uitzet. Maar toch wist ik nog steeds niet of ik het nou wel of niet nodig had.

Navraag bij vrienden gaf aan dat de één dit heel veel gebruikt en de ander juist totaal niet. Daar had je ook niet meteen iets aan. En wat was in godsnaam een hydrofiel luier? Blaadjes als “Ouders van Nu” en behulpzame lijstjes van de Etos gaven aan dat je een heule hoop moest kopen. Natuurlijk. Die bladen moeten ook ergens van leven, en als marketing/communicatie adviseur snap ik heus wel dat er een hoop “nodig” is uit marketingdoeleinden of voor extra comfort. Of om op zolder te zetten. Die wij niet hebben. Maar zeker weten wist ik het niet. Immers nog nooit eerder een baby gehad.

De beste oplossing vond ik: Marktplaats. Zo veel mogelijk tweedehands, en dan zien we het wel. Dus heb ik verwoed mijn tweedehands-snuffel-skills ingezet en heb ik Rick heel wat hoekjes van Utrecht laten zien. Ergens wel handig voor zijn inburgering in Utrecht (Rick komt uit ‘t zuiden. Nee niet Spanje, Limburg en later Brabant.)

We haalden ergens een wipstoeltje op en de dame die net mama geworden was, verschoonde haar spruit op de bank. Anders moest ze weer naar boven, legde ze uit. Ik dacht nog, jakkes, op de bank? Wat als-ie zo’n spuitluierdinges doet waar ik over gelezen had. Nee hoor, dan maar op de commode. Op een verschoonkussen. Wij hoeven namelijk geen trap af.

RUIMTEVRETERS
Nu, maanden later en – wellicht niet gepokt en gemazeld – maar iets meer ervaren in het ouderschap, zit ik vrolijk op de bank Amber te verschonen en denk met een glimlach aan die gedachte. Rick gebruikt de commode (bij ons de bekende HEMNES ladekast van IKEA, later ook nog als normale kast bruikbaar) en het verschoonkussen wel, voor zijn rug. Maar ik zit inderdaad op de bank. Ook voor mijn rug. Met een dubbelgevouwen fleecedeken eronder. Verstopt in een decoratieve vilten bak zitten luiers, doekjes voor grote nummers 2 en een oude handdoek voor wanneer er echt stront aan de babyknikker is. Ik heb minder last van mijn rug, kan ondertussen met Amber spelen en ben niet meer zo gehaast, als toen ik, met mijn buik nog in herstel van de keizersnede, aan de commode stond.

Toen ging ik nadenken. Welke spullen heb ik niet of nauwelijks, of maar heel kort, gebruikt en wat staat er nog? Ik kom nu op dit lijstje uit:

 • Badje met standaard: De eerste maanden was het praktisch, toen Amber haar hoofdje overreind kon houden bleek douchen fijner en makkelijker. We douchen 1 à 2 keer in de week met haar, en dat is echt ruim voldoende.
 • Thermometer: De eerste twee keer gebruik je hem, de derde keer hang je je tengels erin en denk je “Mwah best ok.”
 • Luieremmer: Het bleek net zo makkelijk om de luiertjes gewoon in de normale vuilnisbak te gooien, anders legen we die toch te weinig en groeit er een nieuwe wereldbevolking aan schimmels in. De cassettes voor zo’n emmer zijn ook duur en heel milieuonvriendelijk.
 • Flessenwarmer: Af en toe gebruikt om heet water in mee te nemen. Maar dat schijnen ze overal wel te hebben blijkbaar. In het begin waren we nog van het gefilterde, gestereliseerde water. Na een paar maanden denk je, ach, niets mis met kraanwater. En de meeste babies vinden een lauw flesje ook niet heel erg.
 • Prenatal voedingsdoosjes – om hapjes voeding in te vriezen. Onhandige bakjes. Ik heb uiteindelijk Olvarit gekocht om mee te oefenen en toen de potjes gebruikt voor mijn eigengemaakte hapjes.
 • Luiertas: kek ding hoor, maar met 1 kind hang je gewoon een licht tasje aan de wandelwagen. Of neem een rugzakje mee.

Gelukkig het meeste allemaal tweedehands gekocht of gekregen, dus makkelijk om weer weg te geven. Nog geen moment gemist, en de ruimte die je terugkrijgt.. Yay!

KLEDING
Jurkjes zijn leuk voor meisjes, maar als ze nog niet kunnen lopen zitten ze helaas alleen maar in de weg. Je kunt er een paar aanschaffen voor bijzondere dagen, maar dagelijks aantrekken.. Ik doe het in ieder geval niet. Truitjes over het hoofd.. Pas doen als ze ouder zijn. Als ze er net zijn vind je het dood en dood eng en onze baby vond het vreselijk. Nog steeds wel eigenlijk, maar nu accepteert ze het wel. Spijkerbroekjes zijn in het begin heel hard en stug, dus wil je dat, gebruik dan de legging versie. Onze meid is mega bewegelijk, dus was het zielig om haar in te snoeren. Schoentjes? Tja. Schattig hoor. Ik heb ze ook. Maar ik heb tot nu toe alleen nog maar slofjes aangetrokken. Nog makkelijker: een stel dikke sokken over de sokjes heen als je naar buiten gaat.

Dus. Voor mij gaan vestjes boven truitjes, rompers boven jurkjes, tricot broekjes boven spijkerbroeken en sokjes boven schoentjes. De rest komt wel als ze ouder is. We krijgen veel te leen van vrienden met iets oudere meisjes, en dat is echt een geschenk, dat scheelt zoveel! Wij zijn enthousiast over rompers met drukknoopjes, maar dat schijnt niet iedereen te zijn. Kies vooral voor rekbare stofjes, dat scheelt heel veel zielig geworstel met zo’n kleine-ik-wil-niet-meewerken gup.

Wat gebruiken we dan wèl veel?

 • Kinderwagen – met van die haken van de Prenatal voor tasjes en andere hangdingen.
 • Draagdoek (met name in de zomer en op reis)
 • Hydrofiel doeken (we hebben een spuugertje) en we gebruiken ze ook voor haar gezichtje na het eten.
 • De box, die staat naast onze bureaus, en ze speelt er heerlijk in
 • Babygym – ook tweedehands, vind ze nu met 5-6 maanden het einde.
 • Wipstoeltje – in het begin vond ik het een sta-in-de-weg-onding, maar nu ze hapjes krijgt en nog niet zelf kan zitten is het wel een uitkomst
 • Magnetron sterilisator – zo’n bak geleend van vrienden van de HEMA. Heerlijk om flesjes, tutjes en potjes in te sterliseren zonder elke keer een hete pan op het vuur te zetten. Veiliger ook!
 • Zo’n baby manicure setje – baby nageltjes groeien hard en doen au.. Bij baby en ouder :/
 • Puckababy inbakerslaapzak – ik vergeet deze life safer bijna, voor kindjes die zichzelf wakker slaan waardoor niemand slaap krijgt. Wij gebruiken nu gewone slaapzakjes voor Amber. Maar je hebt ook het “gewone” inbakeren, Pacco doeken.. Etc. Zeer fijn voor woelmuisjes en wakker mepperts.

Van een collega van Rick kregen we de beruchte IKEA kinderstoel gedoneerd. Ik heb er een leuk kussentje voor gekocht, maar omdat Amber nog niet zelf kan zitten hebben we er nog geen ervaring mee. Nu we in de hapjes tijd aanbeland zijn, ben ik Olvarit potjes gaan kopen en toen gaan hergebruiken voor eigen gemaakte hapjes. Bamboe gekleurde lepeltjes zijn hier een hit, plus een leuk bamboe serviesje. Niet essentieel, wel handig als het straks door de kamer vliegt en dan toch niet van plastic is. Een tweetal slabbertjes zijn wel zo fijn, en voor haar vieze toet gebruiken we gewoon wasbare spuugdoekjes. Fijne dekentjes en lakentjes om goed in te slapen.

FLESJES & SPEENTJES
Flesjes zijn één van de lastigste dingen om uit te proberen bij je baby. Elke baby heeft een andere voorkeur en sommige weigeren hem pertinent. Wij begonnen met Dr. Brown vanwege goede ervaringen van vrienden, en gebruikten de smalle versie. Amber is daar nu aan gewend dus veranderen we ook niet meer. We mochten van hun ook flessen lenen om te proberen, en dat zou een goed idee zijn als je baby nog moet wennen, anders kan het een dure grap worden.

Speentjes, zelfde verhaal. Wij gaven die uit het baby pakket uit wanhoop na een slechte nacht – te vroeg geboren en grote zuigbehoefte – en nu zitten we natuurlijk aan die specifieke speen vast. Mijn goedbedoelde rubber speen was toen veel te groot, zag er niet uit en drukte haar neusje dicht. Tja. Je kunt nog zulke leuke ideetjes hebben voor je kind, maar als hij of zij niet mee wil werken, dan ga je toch andere wegen zoeken.

VERZORGING
Verzorgingsproducten voor je baby zijn nauwelijks nodig. Ik schrok van de lading rommel in een degelijk merk als Zwitsal (ook al ruikt het naar babies, mijn baby ruikt lekkerder!) en heb ik nooit gebruikt. We gebruiken een beetje Naïf wasgel als ze een keer erg riekt naar melk of een nummer 2 en gebruiken een fijn bio alles-in-één crèmepje voor haar billetjes en gezichtje. Luieruitslag heeft ze welgeteld 1x gehad en daar heb ik een keer sudocrème voor gebruikt, maar we smeren het niet preventief. Gebruiken billendoekjes zonder parfum en dergelijke, zodat ze er hopelijk ook geen last van krijgt.

VOOR JEZELF
Oh en voor jezelf? Een eenvoudig te combineren garderobe, een snelle make-up routine en een haarspeld zijn aan te bevelen. Dat laatste voor langer haar. Wanneer die lieve babyhandjes leren vast te grijpen, zijn ze verrassend sterk. En niets is leuker dan je haar, papa’s baard en je lange oorbellen vastgrijpen. Je bent een lopende babygym. En spuugdoek. Ouch. Investeer in een paar goede schoenen – sowieso natuurlijk een aanrader – maar met kindjes loop, hurk en buig je veel. Dan wil je een goed stel schoenen aan je tenen om het vol te houden. Schoudertassen (of rugtassen) winnen het daarbij ook van handtassen.

LENEN!
Zo zie je, uiteindelijk valt het best mee met wat je ècht nodig hebt, alleen je moet het soms eerst hebben om daar achter te komen. Wij hebben bijna alles tweedehands gekocht of gekregen, en lenen ook dingen om te zien of het bevalt. Dat is een goede oplossing, je hebt de ervaringen van andere ouders erbij en kunt kijken hoe je baby (en jij!) erop reageren. En sommige dingen gebruik je zo kort, dat het lenen of tweedehands kopen echt veel fijner is.

Ken je geen jonge ouders in je vriendenkring, dan kun je via Facebook en snuffelen in je buurt vast ouders vinden en je aansluiten bij een of andere club. Door mijn lastige zwangerschap had ik helaas niet dat intieme zwangerschapsgym/yoga groepje, maar dat is natuurlijk ook een goed vertrekpunt. Vooral als er daarin een baby geboren wordt die net twee kilo zwaarder is dan die van jou 😉

LIEFDE EN AANDACHT
Dat gezegd, is het onze ervaring tot 6 maanden, want dat is het punt waar we nu zitten. Het blijft een work in progress 😉 De uitdaging met babies en kinderen zit hem ook niet in de spulletjes, het zit hem vooral in het ontcijferen wat ze nodig hebben en ze een fijne, warme jeugd geven. Daar heb je echt niet heel veel voor nodig. En, hoe goed je alles ook wil doen, onthou dat een baby echt geen herinneringen heeft aan borst/flesvoeding, aan draagzakken of kinderwagens, aan Olvarit of zelfgemaakt.

Ze worden allemaal groot, en het één zal een voordeel hier hebben, het ander een voordeel daar, maar ik denk dat het vooral de ouders zijn die daar druk over doen. Ik denk dat kindjes vooral je geboden liefde en zorg onthouden. Het gevoel dat je ze geeft. Het blijft cliché, maar ik merk dat bij kinderen veel cliche’s waar zijn: ze hebben liefde en aandacht nodig, een schoon achterwerk, knuffels, eten en slaapjes. Spelen doen ze het liefst met jou, en ze houden van herhaling, dus veel afwisselend speelgoed heb je niet nodig.. Elke baby en elke situatie is anders, en daar moet je je helaas als ouder soms bij neerleggen. Het milieu vind ik een belangrijk aandachtspunt, maar ook daar red ik het niet bij alles. Ik doe er wel zo veel mogelijk mijn best voor.

Welke spullen vond je essentieel met jouw kleine en waar kwam je, net zoals wij, achter dat je het eigenlijk nauwelijks gebruikte of niet handig vond?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *