filosofie, levenskunst

(HER)PROGRAMMEER JE GEEST

Mijn lief kwam van van de week aanzetten met een audio cursus NLP (Neurolinguïstisch programmeren) van 14 dagen. Hij luistert erna terwijl hij onderweg van- en naar zijn werk is en hij kwam de laatste dagen erg enthousiast thuis, waardoor ik hem de cursus ook op mijn iPhone heb laten zetten.

Aan audiobooks heb ik me nog nooit echt aan gewaagd. Vandaar dat ik ook even moest wennen aan deze audiocursus. Na de eerste onwennigheid raak ik net zoals mijn vriend ook enthousiast. Ik ben nog niet erg ver in de cursus, maar toch bevalt de toon me al wel. De trainers en hun assistenten zijn vooral bezig met proberen je bewust te maken van je valkuilen en van je gewoonten.


Ze vertellen dingen die je eigenlijk wel weet, maar zo moeilijk af te leren zijn, als je ze al ooit echt af kunt leren. Eén van de meest duidelijke voorbeelden van dingen die moeilijk af te leren zijn, zijn alle angsten en afwijzingen die je jezelf aanpraat: ik kan het niet, ik durf dat nooit, zo ben ik niet, ik heb geen tijd, ik mag niet van mezelf, dat lukt me toch nooit – en de daaropvolgende vinger die je afkeurend naar anderen wijst – ja die kan het wel want die heeft altijd geluk, ja dat mens heeft gewoon een grote mond, ja anderen kunnen het wel maar die hebben niet meegemaakt wat ik allemaal in mijn leven heb meegemaakt…En dat kan waar zijn. Of niet. Maar feitelijk maakt het niet uit. Want gelijk hebben of niet, daar kun je vaak geen ene drol mee. Leuk voor je dat je gelijk hebt, maar helpt het je vooruit? Zorgt het ervoor dat mensen bereid zijn om met jou mee te denken? Zorgt het ervoor dat je openminded kunt zijn naar andere mensen als jij je gelijk probeert te trekken, of het nu met een persoon is of de maatschappij of een politieke partij?  Lees ook dit artikel van SoChicken ‘Waarom Gelijk Krijgen Waardeloos Is.’

De trainers in NLP zeggen dan ook heel mooi ‘er is geen waarheid.’ Het enige wat ze doen is, in hun bewoording, kijken naar wat succesvol is. Wat werkt voor mensen. En dat proberen ze te stimuleren. En dat zijn grappig genoeg juist altijd eigenschappen die we als ‘goed’ zouden bestempelen. Wij mensen zijn van nature geneigd om veiligheid op te zoeken. De pech is dat we ook nog eens kunnen nadenken, dus in ons hoofd proberen we die veiligheid ook in ons denken te zoeken door te gaan argumenteren waarom iets zo is.

Wat een handicap is, dat we ‘in de veiligheid’ zoeken van het vertrouwde. Stel dat ik een ontzettend introvert persoon zou zijn, die door ervaringen uit het verleden niemand dichtbij wil laten komen, dan is dat voor mij heel bekend en veilig. Aan de andere kant zou dat me misschien eenzaam maken, misschien wil ik graag meer vrienden maken, minder verlegen zijn of een partner ontmoeten. Dan wil ik dus eigenlijk wel veranderen, maar mijn comfort zone verlaten is erg moeilijk, omdat het nu eenmaal mijn gewoonte geworden is om zo in het leven te staan.

Als je een beetje bewust bent van je gedrag, dan weet je gauw genoeg of je vanuit automatisme hebt gereageerd op een situatie. Dan denk je er later aan terug en krijg je spijt van een woedeaanval of een harde opmerking. Of juist dat je weer over je heen liet lopen in dat sollicitatiegesprek. NLP is niet wetenschappelijk onderbouwd maar heeft effect met haar cursussen, die erop toegespitst zijn om mensen bewust te maken van dat automatische gedrag en er zo veranderingen in aan te kunnen brengen.

Een hilarisch voorbeeld van NLP is de film ‘Yes Man‘ met Jim Carey. Jim speelt een man die nooit mee wil naar feestjes, nooit echt geniet, altijd maar een beetje naast het leven bungelt. Totdat hij besluit na een cursus om overal ja op te zeggen. Dat brengt hem in situaties waar hij anders nooit in terecht gekomen zou zijn.

Nu is de film natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het is wel zo dat als je anders reageert, soms zelfs alleen al anders denkt, dat het lijkt alsof de wereld ook verandert. En dat gebeurt ook, omdat jij de wereld anders ziet, en diezelfde wereld vaak ook anders op jou reageert.

Het raakt ook de kern van het boeddhisme, dat de verantwoordelijkheid van jouw gedachten, jouw communicatie en jouw intentie, enkel en alleen bij jou liggen. Ook in hoe je de reactie van anderen ontvangt. En dat laatste facet is natuurlijk het moeilijkst voor ons om te verkroppen.

Als de buurman iets lelijks tegen je zegt, dan wekt dat boosheid bij je op. Maar waarom eigenlijk? Waarom moeten wij daar zelf een emotionele reactie op hebben? Als hij ons met een hakbijl tegemoet komt is het slimmer om het op een rennen te zetten, maar het lost het conflict zelf niet op als jij daar zelf onderdeel van wordt.

Het besef dat jij je emoties en gedachten niet bent, maar dat ze opkomen en weer weggaan, is één van de meditatie oefeningen die ik in het boeddhisme meegekregen heb. NLP doet daar een schepje bovenop en vertelt je dat je je geest ook kan herprogrammeren door te blijven herhalen en bewust te blijven van je reactie. Het is echter niet makkelijk, je doet er goed aan jezelf de ruimte te geven om goed te kunnen blunderen. Van blunderen leer je.

Ik ben benieuwd naar de komende ‘lesuren’ van de cursus. In principe proberen de trainers jou handvatten te geven om het beste uit jezelf te kunnen halen. Een mooi streven.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *