schrijfsels

HERGEBRUIK OP SCHOOL

Met mijn schoonzusje deel ik mijn zerowaste interesse. Zij en haar partner zijn het weekend bij ons en ik geniet ervan om haar houten tandenborstel en tandpasta tabletjes te zien liggen. Zo fijn als je zoiets kunt delen.

We besluiten na de enorme hitte even een lekker stukje te lopen. Na een flinke regenbui was het heerlijk koel buiten.

Daar ontdekken we dat we – naast onze kringloop en tweedehands liefde – dat we nog een hobby delen. We kwamen namelijk een grofvuil container tegen en doken er allebei boven op om te zien of er nog bruikbare spullen in lagen.

De container lag bij de toekomstige basisschool van onze meisjes, Naast een drietal basisscholen bevinden zich ook een aantal kinderdagverblijven en de peuterspeelzaal in hetzelfde pand. Al eerder zal ik een container staan waar in prima spullen waren gegooid. Oude plastic curverbakken die ik mee naar huis gesleept heb, een fietsje, allerhande speelgoed.. sommige dingen waren kapot, maar het meeste was nog in prima staat.

Tot mijn verbazing was het deze keer weer raak. De container bleek gevuld met kapotte, maar ook prima spullen. Na de enorme regenbui was veel onbruikbaar geworden. We visten er een paar mooie boeken uit, waar niets mis mee was, maar die nu geheel verregend waren. Eentje was er nog te redden en namen we mee.

Verder visten we er nog wat buiten speelgoed uit, twee prima stukken verkleedkleren die nog helemaal intact waren, een stuk of 30 vingerpopjes.. Al het stoffen spul heb ik in een waszak in de was gedaan en kwam er prima schoon uit. We waren zo verbaasd, waarom gooit juist een school goede spullen weg? Er zaten zelfs prima stoelen en kastjes in.

Ik denk dat ik de verschillende organisaties een mail ga sturen waarom dit soort prima spullen achteloos weggegooid worden, zonder enige check of het nog goed genoeg is om naar de kringloop te brengen. Of verkoop ze voor een prikkie aan de kinderen, misschien zitten er wel favoriete boeken, spelletjes en knuffels bij die ze graag mee nemen naar huis,

Wat mijn schoonzusje en ik namelijk ook delen is een hekel aan verspilling, en dat is dit zeker. Tijd voor wat kritische vragen, in de hoop dat we deze voorkeur voor weggooien kunnen omdraaien naar iets positiefs.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *