haken

HAAKPATROON – WARME WINTER PONCHO

Laatst kwam ik die geweldige poncho tegen in Simply Crochet (online te koop). Ik heb meteen het patroon gekocht, maar het was even frunniken wat ze nou precies met die geribde col bedoelden. Om mezelf wat werk te besparen, ben ik begonnen met de col haken en de rib-stitch te leren.

​In het begin dacht ik, wat willen ze dat ik doe? Om steken heen haken? Waar moet die haaknaald in? Maar met een filmpje van een dame die het heel geduldig uitlegt (goede tip van Attic24) ben ik toch gaan oefenen. (het filmpje vind je hier) En opeens had ik het! En dan komt er zo’n heel mooi ribbeltje uit, lijkt een beetje op breiwerk. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, als je het door hebt.. (is dat niet altijd zo?)

Omdat mijn wol veel dikker was dan de wol die het patroon gebruikt, heb ik het aantal steken aangepast om niet met een giga col te eindigen. (Ik gebruikte 64 lossen voor de col) Toen vroeg ik me af, nu ik afgeweken heb van het patroon, hoe ga ik dan de col op een juiste manier aan de poncho krijgen?

Na wat gegoogle heb ik HandwerkJuffie’s poncho patroon gebruikt voor de poncho zelf en heb zo vanuit de col de poncho gehaakt. Zij gebruikt in haar een andere techniek om een ribbel in de col te krijgen, terwijl ik de rib-stitch toch wat mooier vind.. en natuurlijk trots om mijn nieuwgeleerde techniekje in de praktijk te kunnen brengen! Beetje suf, want uiteindelijk heb ik dat hele Simply Crochet patroon niet gebruikt, maar de combi van de tips van Attic24 en HandwerkJuffie. En een beetje van mezelf. 

Ik vind de poncho echt prachtig geworden. Heb de nieuwe “Julia” wol van de Zeeman gebruikt. Heerlijk zacht acryl garen. Inmiddels heb ik ook al een grijze gehaakt (zie hiernaast). In een opwelling heb ik ook wat van de roze/bruine wol gekocht, maar nu wel zin in een ander patroontje. Daarom ben ik nu bezig met een simpel gehaakt vest wat ik op dit geweldige blog van Maria Valles vond.

Daar moet ik nog wel even aan doorhaken, want ik heb een grote lap nodig voordat ik met het echte vest beginnen kan, maar goed.. de herfst is nog maar net begonnen dus ik heb nog wel even. đŸ˜‰
​

Published by Nienke

Nienke is geĂ¯nteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *