moederschap

GROTE POTJES VOOR KLEINE MONDJES

Zo. Onze dame heeft weer een paar dagen een avondmaaltje. Een beetje couscous klaargemaakt, een Frans stoofpotje (diepvriesgroente) en een beetje soyamelk. Goed begin voordat ik echt met vleesvervangers aan de haal ga.

Koken voor je kindje is helemaal zo’n rompslomp niet als je het het gewoon voor een paar dagen doet. Sommige kindjes eten met de pot mee, maar ik kook vaak rare dingen. En eigenlijk bijna nooit hetzelfde, zoals manlief vaak opmerkt. Nooit aardappelen, groente en.. nou ja.. sowieso geen vlees. Maar curries, noodles, wokgerechten. Allemaal nog een beetje heftig voor de kleintjes. Ik wil wel dat ze eraan gaat wennen, maar ik ga het heeeeuuul langzaam opvoeren. Een hele milde curry met maar een beetje kruiden en een hoop kokosmelk bijvoorbeeld. Dat soort dingen.

Om niet elke avond dubbel te koken, maak ik een gerechtje voor ons meisje klaar. Groente met granen of pasta, een beetje kruiden (ik experimenteer steeds ietjes meer) een klein beetje vet en zo min mogelijk zout. Maar wel dat het ergens naar smaakt. Ik haal daar vaak 3 tot 5 volle potjes uit, en daar kun je wel even mee voorruit. Elke avond eentje uit de vriezer halen, volgende avond opwarmen.. en dan weer eentje eruit.

WIE HEEFT DAAR TIJD VOOR?
Het klinkt als heel tijdrovend, maar dat valt echt reuze mee. Als je een volle sauspan klaarmaakt kun je daar zo 4 potjes mee vullen. En het bespaart je een hoop keer naar de glasbak (en het milieu enzo). Je hebt meteen ook een fijn voorraadje in huis. Ook is het fijn dat je meer kunt variëren, want die kant en klaar potjes heb je maar in een X aantal smaken, en we willen natuurlijk straks van die eters die je overal mee naartoe kunt nemen. (ja, je hoort de hoop in mijn stem, maar ik hoop het echt van harte gezien ik nooit normaal Hollands kook.)

Fruit koop ik momenteel nog wel in potjes, omdat het fruit aanbod in de winter ook altijd maar minimaal is (ik denk dan, hoe aten kinderen vroeger fruit dan, er groeide toch niets in de winter?) maar groentehapjes maak ik eigenlijk altijd zelf. Ook omdat mevrouw haar neus voor de kant-en-klaar avondmaaltijden ophaalt (en die van mij thank-god gretig opsmikkelt).

Dus. Mocht je ook aan de gang willen, even wat handige tips:

TIPS VOOR SNELLE GEZONDE (EN VOORRUIT LEKKERE) BABY CUISINE
Allereerst: een beetje kookervaring is wel een pré 😉 inspiratie nodig? Kijk hier eens op kokenvoormijndochter.nl
– probeer eerst een paar hapjes kant en klare babyvoeding om te oefenen en spaar de potjes en dekseltjes op om te gebruiken voor je eigen voeding (glas is het veiligst om voedsel in te bewaren en kun je gewoon invriezen)
– gebruik zo’n steriliseer bak die in de magnetron kan. Kun je alle potjes en dekseltjes in 1 keer mee steriliseren. Maar je kunt ze ook gewoon in de vaatwasser doen en voor gebruik nog even goed omspoelen
– diepvries groentes (en fruit) hebben al hun vitamines nog, gaan niet snel over de datum en trek je zo open
– verse pasta en gnocchi zijn  snel gaar en een alternatief voor “gewone” pasta en aardappelen
– gebruik een krijtstift om de datum van het potje op het dekseltje te schrijven. na gebruik was je dat er zo weer af.
– we geven flesvoeding en de tuitjes voor de bewaarbakjes zijn heel handig als trechtertjes om je eigen brouwseltjes knoeivrij in de potjes over te gieten

IN DE PUREE?
Allerlaatst, een blender of een staafmixer is een uitkomst. Ik had ze allebei al en gebruikte ze al veel om zelf soep en sausjes mee te maken, maar heb je ze niet, dan is heel gaar koken en goed pletten met een stamper ook een optie. Je hoeft er niet speciaal iets voor aan te schaffen, ook geen baby-stoom-apparaat. (voor het eten he, niet voor de baby). Mag wel, hoeft niet, het is uiteindelijk maar een korte tijd dat ze prutjes eten. Gewoon groente koken in een klein laagje water, en dat water gewoon door het prutje heenmengen. Een stoommandje (of zelfs een klein vergiet) werkt ook prima als je de groente straks wilt stomen om je kindje zelf te leren eten.

Uiteindelijk is het gewoon heel fijn als je kindje veel smaakjes leert waarderen en langzaam aan wel met de pot mee kunt eten, ook als je zo “buitenlands” kookt als ik doe. Op onze reizen (de eerste gaat naar Japan over drie maanden) willen we natuurlijk ook graag dat ze het leuk vindt om dingen te proeven. En, ik heb er nog geen ervaring mee (ik zit nog maar op 7 maanden met Amber), maar een verpleegkundige vertelde me dat kindjes die als baby veel smaakjes lusten, dat later vaak ook weer gaan lusten, nadat ze die lastige “alles is bah en ik ben twee en ik zeg nee en gatverdarrie dat lijkt wel snot” fase gepaseerd hebben.

Nou. Laten we het hopen. Ondertussen oefenen we met een paar knijpzakjes voor onderweg op reis. Waar mogelijk neem ik hervulbare mee. Wanneer we met haar gereisd hebben kunnen we wat meer vertellen over onze ervaringen wat wel en niet werkt(e) 😉

Oefenen met knijpzakjes voor straks in het vliegtuig. Lepeltjes gaan nog steeds t beste, maar het is in ieder geval minder zwaar in de handbagage. Kijken of ik van die hervulbare kan scoren, dan kan ik ze voor de terug vlucht ook vullen.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *