voeding

GROENE SAPJES

Vorige week (nee wacht, wèken) was iedereen in huis ziek. Eerst was ik niet zo lekker. Toen begon Amber te hoesten en koorts en snotteren. Toen viel mijn man ook ineens om en lag om 19.00 al naast me te tukken.

Bijna drie weken lang was het algehele malaise in huize Fleuren. Daar werden we alledrie natuurlijk knetter chagrijnig van. Je kunt niets, buiten was het te koud om Amber mee te nemen en je wilt natuurlijk niemand aansteken. Amber werd in de nacht heel vaak wakker, waardoor wij ook redelijk gesloopt waren overdag. Voor haar heel zielig, maar voor ons stiekem ook.

TOFFE AUSTRALIËR
Onbewust wakkerde dat bij mij aan om weer eens de docu’s van Joe Cross te kijken: The Kids Menu en zijn docu’s Sick, Fat & Nearly Dead. Ik heb ze lang ontweken omdat ik de titel zo Amerikaans en onaantrekkelijk vond. Toen toch eindelijk een keer geprobeerd, en ik werd helemaal blij van deze vrolijke, opgewekte, eerlijke en niet-veroordelende Australiër (oeps, geen Amerikaan dus).

Joe Cross werd ineens mijn favoriete inwoner van het continent Down Under. Zelf aan de medicatie en met ernstig overgewicht, netelroos en weinig energie begon hij 60 dagen extreem te juicen. Alleen maar groente en fruit, niets anders. Hij rijdt in zijn docu al juicend America rond om mensen te interviewen over gezond eten, junk food, waarom mensen groente toch altijd vies lijken te vinden.. het is een optimistische, totaal niet belerende en motiverende documentaire die ik graag zo nu en dan kijk om weer geïnspireerd te raken.

Temidden tussen al dat gehoest, gesnotter en geblaf begon ik dus ook aan de juices. Het kon mijn weerstand alleen maar ten goede komen, en hoewel ik geen overgewicht (een kilootje minder is altijd leuk, maar enkel esthetisch) wilde ik wel graag meer energie en beter slapen. Iedere mama weet hoe taxing het is om ouder te zijn, weinig te slapen en weinig tijd te hebben om gezond te doen.

Maar hoe moeilijk is het om wat groente en fruit te snijden, in een apparaat te kwakken en dan daarna het goedje op te drinken?

BLENDERS & SMOOTHIES
We hebben al een geweldige blender, dus daar begon ik mee, maar ik merkte dat – door alle pulp en vezels die in een blender meekomen – zo’n glas smoothie een hele maaltijd wordt. Daarbij komen niet alle vitamines en mineralen vrij, sommigen blijven blijkbaar aan de vezels plakken. Kunnen je darmen niet goed opnemen. Ingewikkeld voedingsverhaal. Hier lees je even kort de verschillen op een rijtje.

Dus kocht ik – niet erg zero waste, maar goed, even uitproberen – wat grote flessen sap, en probeerde elke dag er een eentje te drinken. Dat beviel goed.

SAUNA
Zaterdag was ik met dinnetjes in de sauna, met een beginnende koorts die in de nacht ineens op kwam zetten. Ik wilde voorkomen dat ik ook in de griep epidemie meegezogen zou worden. Dus heel voorzichtig even de sauna in, er weer uit, even goed inhaleren in het stoombad. Sauna’s zijn gelukkig de perfecte plek om juices te bestellen, dus had ik aan het eind van de dag een bietensap, een fruitsmoothie en een hoop groentesnackjes achter de kiezen. Baat het niet dan schaadt het niet, toch?

Het voelt goed. Heel goed. Die nacht sliep ik heerlijk. Voelde me veel beter dan de week erop, toen ik mezelf trakteerde op een cheesecake en een cappuccino. Begrijp me niet verkeerd, op z’n tijd prima, maar natuurlijk zwaar om te verteren, suiker en caffeine.. daar moet je lijf alleen maar harder van werken. En mijn lijf is moe, van de winter, van de ziekte en het binnen zitten.

MEET THE NEW ONE
Dus besloot ik zondag dat hij er moest komen. Een echte juicer. Like Joe. Maar dan wel een kleintje, ik wilde niet zo’n bakbeest op het aanrecht. Op Marktplaats vond ik alleen de bakbeesten of de goedkoopjes: je weet wel, je koopt eerst een goedkope om te kijken of het bevalt, daarna koop je een duurdere en doe je de goedkope weg.

Dat vind ik een beetje zonde, dus toch maar meteen een goede. Ik stuitte op een slowjuicer (schijnt nog gezonder te zijn) van Philips die mooi smal is, blijkbaar goed z’n ding doet aan de reviews te lezen en ook niet meteen peperduur is. Het enige nadeel is dat je niet zoals Joe heel cool een hele appel in het apparaat kan mikken, zoals hij in de achterbak van zijn auto demonstreert. Maar goed, schillen is prima en dan krijgt Amber ook meteen een fruitsnackje. (PS net gelezen dat zachte schillen – van appels en peren bijvoorbeeld – er wel in mogen)

Overigens vindt onze dochter groene smoothies ook lekker – meteen meegetest toen ik de flessen kocht – en dat is een prima manier om ook haar extra voedingstoffen binnen te laten krijgen als ze haar groentjes een keer weigert!

Hoewel de nieuwe juicer wel in redelijk wat plastic hoesjes kwam, is al het plastic recyclebaar en was er geen piepschuim – waar ik bang voor was – maar was het apparaat netjes verpakt in dik karton. Heel netjes van Philips! Hier ligt de boel na de eerste schoonmaak te drogen:

Ik ga hem zo voor de eerste keer proberen. Stay tuned! Ik zal mijn creaties op instagram delen! Een glas per dag is het idee. A glass of green goo a day might keep the doctor away!

Maak jij zelf ook vaak smoothies of juices?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *