verzorging

GROENE COSMETICA

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Zeg eens eerlijk? Hoeveel verschillende flessen bodylotion staan er bij je in de badkamer? Hoeveel half opgebruikte flessen shampoo? En hoeveel potten dagcrème die toch niet helemaal waren wat je ervan verwachtte?

We stapelen de kastjes van onze badkamer helemaal vol met half opgebruikte producten, die uiteindelijk in de vuilnisbak belanden.

“Ik wil graag dat mensen een winkel binnengaan, goed advies krijgen, het juiste product kopen en dit vervolgens helemaal op gebruiken,” zegt Mark Constantine, directeur van Lush Fresh Handmade Cosmetics. “Door dit te doen ben je in ieder geval een stuk milieuvriendelijker.”

Stichting Urgenda heeft woensdag 9 september 2009 uitgeroepen tot nationale Dag van de Duurzaamheid. Niet alleen kun je laten zien wat er al gedaan wordt op het gebied van duurzaamheid, je kunt anderen uitnodigen mee te doen. Het doel? Een schoner, mooier en veiliger Nederland. Om je een handje in de duurzame richting te helpen, geeft Mark Constantine je vast tien tips voor een groene, duurzame badkamer. Zo gemakkelijk is het dus!

1. Denk goed na wat je daadwerkelijk nodig hebt. Kijk altijd op de ingrediëntenlijst van een product en check de ingrediënten die je niet herkent. Vraag ook om een tester, zodat je het product een aantal dagen kunt proberen voor je de aankoop doet. Bevalt het product, ga dan pas terug en koop de grote verpakking.

2. Gebruik zeep in plaats van douchegel; gebruik een Shampoo Bar in plaats van een fles shampoo en gebruik een Massage Bar in plaats van massage olie. Producten in vaste vorm zijn beter voor het milieu omdat ze geen verpakkingsmateriaal hebben. Als producten geen water bevatten, behoeven ze ook geen conserveringsmiddelen. Producten in vaste vorm zijn daarom ook vrij van conserveringsmiddelen.

3. Probeer producten die overmatig verpakt zijn te vermijden. Of laat de verpakking achter bij de kassa. Daarmee geef je een duidelijke boodschap af aan de winkelier. Bedenk daarbij dat veel verpakkingsmateriaal vaak duurder is dan de inhoud ervan!

4. Check het product op een houdbaarheidsdatum. Als je er geen kunt vinden, betekent dit dat het product ontzettend veel conserveringsmiddelen bevat. Deze trekken niet alleen in je huid, ze spoelen ook weg via je doucheputje en dat is slecht voor het milieu.

5. Probeer zoveel mogelijk cosmetica te kopen die lokaal gemaakt is. Kijk daarvoor op de label! Producten die van ver zijn ingevlogen, hebben veel brandstof verbruikt. Kijk ook of het product Fair Trade is.

6. Koop toiletartikelen die je lang gebruikt. Opzetkopjes voor je tandenborstel, zodat je niet de hele tandenborstel hoeft weg te gooien. En een goede haarborstel, waar je lang mee doet.

7. Bekijk manieren om je water te recyclen. Bijna 60% van de Japanse bevolking filtert, recycled en verwarmt het badwater opnieuw. Als dit niet mogelijk is, zorg dan dat je bewust baadt. Maak er een ritueel van en probeer heerlijk te ontspannen. Je kunt je badwater ook gebruiken in je plantenspuit en heb je er wel eens aan gedacht je bad te delen? Komt niet alleen het milieu ten goede…

8. Als je je tanden poetst, draai de kraan dan dicht.

9. Recycle plastic flesjes en potjes. Wees creatief en gebruik ze als pennenbakje of bewaar er je sieraden in.

10. Ga je naar je favoriete cosmeticawinkel? Ga dan op de fiets en vergeet niet je eigen tas mee te nemen!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *