recepten, vegan, voeding

GROENE BORDJES

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Laatst deelde ik dat ik momenteel erg fan ben van groene sausjes. Courtney Carver inspireerde me via haar boek “Soulfull Simplicity” (aanrader) al voor een groene smoothie in de ochtend.

Dit met als doel om meer groente per dag binnen te krijgen. Nobel idee. Maar om heel eerlijk te zijn.. ik ben niet zo dol op smoothies. Voornamelijk nogal anti stukjes in mijn smoothie. Fan van zo’n zoete banaan erin ben ik ook niet. Als je iets gezonds wilt volhouden, moet je het simpelweg gewoon erg lekker vinden.

Het idee van groene “green goddess” sausjes (klik op de link voor inspiratie) en die overal overheen gooien spreekt me veel meer aan. Ook manlief vindt ze heel lekker, dat helpt ook zeker mee. Omdat wij samen proberen veel vaker vegan te eten – tenminste, ik kook en hij eet gewoon op wat ik maak, haha – merk ik dat groene sausjes de maaltijden smakelijker en gezonder maken.

Zelf kies ik graag voor een mengeling van boerenkool (easy superfood), spinazie, verse peterselie & koriander, bieslook/lenteui, een halve uitgeknepen limoen of een scheutje appelcider azijn, soms wat zout maar vaak voeg ik geen zout toe, een lepel olie/mayonaise/vegannaise/griekse yoghurt of een avocado. Je kunt peter en zout naar behoefte toevoegen. Als het te droog wordt, doe ik er vaak wat plantaardige melk bij. Combineer het wel met iets wat olie bevat, anders wordt het een soort natte groentesmurrie.

Het mooie is dat je ook anders naar maaltijden gaat kijken. Vroeger dacht ik altijd, pasta, rijst of aardappel, met groente en vleesvervangers, vis of ei. Maar nu kijk ik veel meer naar andere vormen. Gisteren hadden we een grote portie zelfgemaakte zoete aardappelfriet, een halve avocado, en gegrilde groenten. Een dikke schep hummus erbij voor de proteïne en we zaten stampvol. De kinderen lusten al die dingen nog niet, dus maken we voor hun een eenvoudige pasta of wat rijst met groenten.

In mijn staafmixer met hakmolentje is een groen sausje zo gepiept

Ook voor de lunch kijk ik nu naar alternatieven voor de bruine boterham. Steeds wilde ik vegan groentespreads voor op brood maken, maar vaak vond ik ze toch niet zo lekker. Ook uit de winkel niet. Nu ben ik erachter dat – als hartige eter – ik veel gelukkiger word van een soort “buddha bowl” van volkoren couscous of noodles met groene saus, bonen, noten en ander lekkers. Ook handig om restjes mee op te maken.

Nu is het nog een beetje zoeken naar wat je het beste kunt vervangen in vegan maaltijden. Een ei als snelle energiebron vervangen door bonen? Hummus? Extra olie of juist niet? En ik, met m’n notenallergie, zoek naar een lekkere crunch voor erbij. Furikake (Japans zeewier strooisel) is erg lekker, net zoals macademianoten (maar die zijn poepieduur.) Geroosterde zonnebloempitten blijken ook een lekker alternatief. En laatst kruidde ik wat gepofte boekweit met paprika, knoflook en wat rookzout en dat bleek ook een lekkere topping. (zie hieronder)

Leuk om nieuwe en gezonde maaltijden te verzinnen. En zolang ze makkelijk zijn, is het prima vol te houden! De groene sausjes zijn daarbij ook ideaal voor restjes. Een stukje kaas (when not vegan), een beetje mayo, een restje sla, spinazie, wat (verse) kruiden.. als het bij elkaar smaakt, kan het erin. Ook kleine restjes groente zijn ideaal voor in een kommetje.

En, als je het jezelf echt tot een groot plezier wil maken. Trakteer jezelf op een paar prachtige schalen. Tweedehands of nieuw. Stiekem ben ik een enorme keramiek fan, het is maar goed dat het zo breekbaar en vaak zwaar is, dus ik zeul er vaak niet snel iets van naar huis. Maar ik kan er wel uren naar kijken. Zo mooi. Zorg ook dat je een maat neemt voor bescheiden porties, zodat je meteen niet teveel eet. Zelf vond ik een tijd terug vier prachtige Ramen bowls van Japanse bodem. Ik geniet er nog elke dag van om daar een maaltijd in te serveren!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *