schrijfsels

GEZONDE (LIEFDES) RELATIES

Het schema onderaan de pagina vond ik een hele tijd geleden en ik vind het nog steeds een erg mooie manier om naar relaties te kijken. Niet enkel liefdesrelaties, maar alle relaties. Zijn ze gezond voor beide partijen? Krijgen beiden energie en inspiratie? Is men afhankelijk of onafhankelijk van elkaar? Durf je elkaar vrij te laten? Claim je mensen of laat je ze in alle rust naar je terugkomen?

De balans ligt vaak ergens in het midden, en kan verschillen per vriendschap, relatie en persoon. Zolang beiden zich goed voelen en zich niet door elkaar geremd voelen is de relatie een gezonde. Vaak weet je stiekem in je hart prima welke relaties goed voor je zijn en welke niet. Natuurlijk zijn er ook mensen die je keihard een spiegel voor kunnen houden, dit kan dan negatief aanvoelen, maar wel ontzettend goed zijn voor je ontwikkeling!

Zorg echter voor een veilige basis waar je naar terug kan keren, zodat je jezelf weer op kunt laden alvorens weer eens goed sociaal bij geschuurd te worden door de mensen om je heen. Het meest ideale is natuurlijk om alles wat je nodig hebt vanuit jezelf te halen, en niet uit anderen, maar grappig genoeg heb je daar vaak anderen voor nodig om je dat te leren. 

We zijn allemaal ruwe diamanten, die door interactie met anderen en onze eigen ontwikkeling geslepen worden. Het zenboeddhisme beschrijft onze menselijke conditionering vaak als een ui, waar we laag voor laag afpellen tot we bij onze kern zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je alle liefde en zelfvertrouwen uit jezelf kunt halen en met anderen kunt delen, in plaats van je aan anderen vast te klampen voor goedkeuring en een gevoel van zelf. Daardoor wordt je afhankelijk van externe aandacht en als die aandacht om wat voor reden dan ook minder wordt, kan dat ineens aanvoelen als een verlies. Dit is echter een proces, en zeker geen makkelijke. Ik worstel er ook nog vaak mee. 

Vroeger was ik zeker op zoek naar liefde buiten mezelf en heb mij – en de mensen om me heen – in behoorlijk wat liefdesdrama gestort. Gelukkig heb ik daarvan, na veel vallen en opstaan, mogen leren, maar ben daar zeker nog niet geheel klaar mee. Toch besef ik me nu dat het onderdeel is van het proces. Als je niet op je bek – excuses le mot – gaat in de liefde, en op je bek gaat met jezelf, leer je ook niet op te krabbelen, leer je niet waar het eerder fout is gegaan. 

In ieders leven komen situaties en momenten voor die ons met onze rug tegen de muur zetten, of ons in een hoekje laten kruipen. De donkere nachten van de ziel, dat je naar het plafond staart en je vraagt hoe je morgen in godsnaam weer op kunt staan. En die momenten zijn echt niet leuk – verre van zelfs – maar dat zijn wel de momenten waarop de grootste transities ontstaan, de momenten waarop je leert wat je kracht is, waar je in gelooft en wat niet, wat belangrijk en goed voor je is en wat niet. En tjah, dat is een hoop vallen en opstaan, voor ons allemaal.

Gelukkig zijn er genoeg mensen die mooie boeken en handreikingen geschreven hebben, niet in de laatste plaats de grote meesters zelf, Jezus, Boeddha, Maria Theresa, Gandhi, de Dalai Lama… en ook de grote filosofen en visionairs. Uit hun geschriften en boeken kunnen we inspiratie putten en zien we dat wij echt niet de enige zijn die drama meemaken of gek worden van onze gedachten. Het is onze ontwikkeling als mens om daar balans in te leren vinden. Dat is ergens ook een hele geruststelling.

Laat je dus niet van de wijs brengen door deze lijst, maar inspireren. Daar is-ie voor bedoeld.
Het  schema vind je hier

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *