levenskunst

GEZOND OUD WORDEN

Gezond oud worden, klinkt een ver-van-je-bed show, maar eigenlijk moet je er natuurlijk nu al mee beginnen om ooit fier de 80 te halen! Maar hoe dan?
1. Blijf in beweging
Maak je leven wat minder comfortabel en neem de trap in plaats van de roltrap, pak de fiets in plaats van de auto! Beweging zorgt daarnaast voor de aanmaak van endorfine, een gelukshormoon. Zo ga je met meer plezier door het leven! Zorg dat je met plezier beweegt zodat je het daadwerkelijk vol kan houden!

2. Eet matig
In Japan zeggen ze wel ‘hara hachi bu’ oftewel ‘eet tot je 80% vol zit’. Die twintig procent is ook nog eens het verschil tussen aankomen en afvallen. Kook niet teveel, gebruik kleinere borden en het meest belangrijke; eet langzaam en met aandacht. Zo voel je veel sneller of je wel echt vol zit en je proef je eten beter. Daarnaast is het beter voor je spijsvertering. (volgens Ayurveyda zou je elke hap ook ongeveer zestig keer moeten kauwen om je maag te ontzien) Eet ‘s ochtens het meest en ‘s avonds het minst. (ontbijt als een vorst, lunch als een prins, en gebruik je avondeten alsof je een student bent die niets te makken heeft)

3. Eet minder/geen vlees, meer groente en fruit
De hoogbejaarden in de zogenaamde blauwe zone’s (waar de mensen het oudst ter wereld worden) eten niet of nauwelijks vlees. Ze eten veel (rauwe) groente en nemen tussendoor veel fruit. Zet daarnaast ook bonen en noten op het menu. Zoveel mogelijk natuurlijk & biologisch, neem zo min mogelijk bewerkt en gemanipuleerd eten. Alcohol en cafeïne met mate, stop er het liefst helemaal mee. Als je dat niet kunt of wilt, probeer er dan, wanneer je er voor kiest, echt van te genieten! Mijd geraffineerde suikers, teveel zout en drink voldoende water.

4. Vind een levensdoel
Het hebben van een doel in je leven werkt stressverlagend, motiverend en houdt je hersens scherp. Zorg dat je een reden hebt om op te staan, welke reden dan ook. Probeer te bedenken wat echt belangrijk is, en met welke afleidingen je jezelf in de war en verder van je doel af brengt. Stop met dagdromen over de dingen die er werkelijk toe doen en breng ze langzaamaan in de praktijk. Bespreek die plannen met de mensen waar je om geeft om de verwezenlijking van dromen dichterbij te brengen. Probeer af en toe eens wat nieuws, neem een andere route naar je werk, probeer een nieuwe sport, leer een taal of probeer iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt. Dit houdt je flexibel en je hersens scherp. Ook minimaliseert het kans op sleur en angst vorming. We creëren immers zelf onze eigen gouden kooi als we er niet af en toe uit durven te stappen.
5. Ban stress uit je leven
Wellicht nogal een open deur, maar stress blokkeert je en maakt je lichaam ziek. Met beweging, gezond eten en meditatie kun je een heel eind komen. Laat radio, tv en internet vaker voor wat ze zijn en voorkom het nutteloos uren surfen op websites, zappen langs programma’s etc. Door deze kanalen krijg je geestelijk allemaal rommel tot je, en daarbij word je ook vaak aangespoort om dingen te kopen en te veranderen. Dat nodigt niet bepaald uit tot rust. Mediteren is een belangrijke beoefening om tot jezelf te kunnen komen en bij jezelf te blijven. Geef je geest rust en geef stress geen kans.

6. Geloof! (vind een manier om je spiritueel te ontwikkelen)
Aansluitend op het vorige punt is het belangrijk om een gemeenschap of groep te hebben waar je mensen kan vinden die like-minded zijn. Welke geloofsovertuiging dat ook is. Als jij nou een totale agnost bent, zoek dan mensen op die je hobbies delen. Een gemeenschap met mensen om je heen die je stimuleren in je doelen werkt versterkend, motiverend en inspirerend.

7. Houd je familie in ere
Je familie is immers je basis. Zit daar al iets niet lekker, dan neem je dat vaak mee in je andere relaties met mensen. Een sterke en hechte familieband zorgt voor gezondheid en geluk. Doe dingen samen, maak tijd voor elkaar en voer goede gesprekken. Luister echt naar elkaar. Maak een familiealtaar of fotowand waar je je familie eert of je beste herinneringen aan hen laat terugkomen.

8. Wees zuinig op goede vrienden
We leven in een tijd waar je via hyves eerder zoveel mogelijk vrienden probeert te maken in plaats van voor kwaliteit te kiezen. Het kiezen van de juiste vrienden is al de helft van je levenspad, de mensen die je stimuleren, steunen en vooruit helpen zijn onbetaalbaar. Omring jezelf met de juiste mensen, immers; waar je mee omgaat word je mee besmet, ook in positieve zin.

​Vermijd mensen die je aanzetten tot negatief gedrag en kies vrienden die je levensstijl en doelen ondersteunen. Vrienden waarbij je jezelf kunt zijn, die open kunnen blijven staan voor je ideeën. Wees aardig voor elkaar en zeur niet, vrienden zijn immers geen afvalbakken waar je al je rotzooi op moet gooien. Deel liever je positiviteit, je enthousiasme en je humor. Zorg dat je elkaar echt kunt helpen en samen kunt groeien.

Overigens heb ik de regel ‘Drink goede wijn’ achterwege gelaten, oorspronkelijk ook een van de lessen. Nu drink ik af en toe ook nog wel eens een wijntje, maar vaak doet alcohol meer schade dan goed in je lichaam, en dat willen we juist niet als we gezond oud willen worden! Daarnaast zou ik toevoegen; slaap voldoende, gebruik zo min mogelijk cosmetische troep in en op je lichaam (zorg dat alles wat je gebruikt eetbaar is en gebruik liever natuurlijke oliën). Zo. Dan kom je volgens mij een heel eind!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *