schrijfsels, voeding, zero waste

FLIRTEN MET VEGANISME

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Lekker bijtijds aan de goede voornemens bedacht ik me dat ik wederom weer eens gezonder moet gaan eten. En mijn gezin met mij. Ik ben vaak de kok, dus zij zijn in principe nogal aan mij overgeleverd qua voeding.

Sinds de komst van nummer 2 loopt de dag niet altijd even soepel in huize Fleuren. Een ritme hebben is iets wat even duurt, en we mogen nu al in onze handjes knijpen dat – in principe – beide meisjes rond 7 uur in bed liggen.

Nu weer druk met zindelijkheidstraining van de oudste, schiet eten er voor mijzelf overdag ook vaak bij in. Dan eet ik het liefst iets snels, en iets wat een beetje vet bevat. Een goede plak kaas, een cracker tonijnsalade, en dan voel ik me weer lang verzadigd en kan ik door. Maar of ik me dan ook echt energiek en fijn voel? Je raadt het al.

Door een gezellig gesprek met vriendin C. die enthousiast haar vegan lifestyle aan het ontdekken is (omdat ze zich er ook veel beter van gaat voelen)  kreeg ik ook weer een boost om gezonder te koken. Wij eten sowieso geen vlees, wel vis, geen melk maar wel verzot op kaas. Zoals vleeseters die af en toe vegetarisch gaan eten, wil ik af en toe vegan eten waar dat kan.

Dat hoeft overigens niet streng. Ik ga niet kijken of er eieren in de pasta zitten, maar wel of ik mijn kaas en eieren consumptie zelf kan minderen en vervangen (of vergezellen) door meer groente, bonen en zaden.

Hoofddoel is bij mij: meer groente op wat voor manieren dan ook binnenkrijgen, en minder brood. Het meeste supermarkt brood voelt vaak toch niet zo fijn in mijn buik, maar voor de kinderen is het natuurlijk wel zo makkelijk en als je toch al aan het smeren bent, eet je er zelf ook maar van mee. En dat terwijl ik voorheen nogal van brood afgekicked was.

Dat is ook wel het euvel. Vaak hou ik eerst rekening met de kinderen – en mijn man ook – en dan pas met onszelf. Of we hebben zin in comfort food. Het beste lijkt mij om van gezond eten met veel groente ultiem comfort food te maken. Snel, makkelijk, en gewoon lekker. Dat is wel dé manier om het vol te houden.

Vriendin C. deelde een recept met een “green goddess” saus. Daar zit normaal ook best wat zout en een zoetje als maple syrup in – wat uiteindelijk gewoon suiker is – en zout is tegenwoordig het nieuwe roken, dus besloot ik zelf maar iets in elkaar te flansen van wat ik in huis had. Manlief en ik houden beiden van smeuïg, dus groente in dip/saus transformeren is zeker een hit.

Een berg spinazie, klein schepje griekse yoghurt, wat olijfolie, peterselie, koriander en een scheutje appelcider azijn – omdat limoenen toch altijd zo’n end moeten reizen – zorgde voor een dip waar manlief z’n vingers bij aflikte. Heeeeeeeeeerlijk, was het verdict. Groot succes dus. Tip dus, gooi alles wat groen is bij elkaar, zuurtje, beetje olie of veganaise, een zooitje kruiden.. als je een avocado hebt heb je niet eens veganaise of yoghurt nodig. Jammie. 

Voor een broodloze maaltijd, gebruik volkoren couscous.. zo klaar en heerlijk met wat restjes groente en noten erover heen. Ik ben geen foodblogger dus excuus voor de minder scherpe foto. Maar het was erg lekker.

Projectenlijstje:
– tortilla’s van zoete aardappel
– puree van bloemkool ipv aardappel
– overal groene smeersels op en bij
– een zwik kruidenplantjes laten groeien in de keuken

Waar ik vorig jaar nog helemaal idolaat van de juicer was – na al die Fat, Sick and Nearly Death docu’s – ben ik daar toch van teruggekomen. Het is een hoop werk, je mist de vezels in de groente en het fruit en zeker het fruitsap is ontzettend zuur voor zowel je tanden als je huid. En voordat je een druppel vocht uit groente zoals een courgette hebt.. dat duurt wel even..  Ik heb het ding verkocht en heb mezelf getrakteerd op een goede slowcooker en een tweedehands rijstkoker/stomer in één. Apparaten waar ik toch meer mee heb en uithaal.

Mijn goede voornemens schieten altijd door het jaar her en de grond uit. Dan haak ik weer meer, dan ben ik weer meer in de weer met het huis en ons interieur, dan weer meer met minimalisme en dan stort ik me weer op het eten. Alle ballen zo nu en dan een goede zet geven. Duidelijk wel een echte homemaker pur sang dus.

Hebben jullie al gezonde/leuke voornemens voor het komende jaar?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

3 thoughts on “FLIRTEN MET VEGANISME”

 1. Michiel says:

  Wanneer mogen we aanschuiven? Ziet er heerlijk uit! Dat is dan toch het begin van een transformatie, lekker eten, gezond en bewust gekozen producten.

  1. Nienke says:

   Zeker! Ik begin altijd voortvarend en dan komt met de kleintjes de klad er af en toe weer even in. Hoe gaat dat bij jou?

  2. Nienke says:

   En je bent overigens altijd welkom om een keer te komen proeven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *