minimalisme

EXPERIMENT – BUY NOTHING NEW MAAND

Het is nu 15 oktober en ik ben ongeveer halverwege de BuyNothingNew maand. Het is grappig hoeveel rust en ruimte het geeft om niets te ‘mogen’ maar ook niet te ‘hoeven’ kopen. In deze maand worden er ook wat alternatieven georganiseerd op het gebied van kleding ruilen, zoals het ‘Krijg de Kleren’ feest in Amsterdam.​Hoewel kleren ruilen met vriendinnen erg leuk is, loop je een keer tegen een grens aan. Ik ben heel benieuwd hoe de kledingruil op deze events zal verlopen. Los daarvan ben ik door wat te ruilen de tevreden eigenaresse van een paar nieuwe items geworden, en heb ik vriendinnen blij gemaakt met kleren die ik zelf niet meer droeg.

Helemaal in de trend van deze maand ben ik – nog extremer dan normaal – verder gaan opruimen in huis. Ik ben bijvoorbeeld door mijn accessoires heen gegaan, en heb een mooi doosje gemaakt waarin ik oorbellen, armbanden en kettingen verzamel om te ruilen of weg te geven.

Daarbij heb ik ontdekt dat je van een staaltje behang, of een ander stevig en mooi stukje papier, een mooi geschenk van oude oorbellen kunt maken. Je knipt het papiertje/behangstaaltje op maat en drukt de oorbellen er doorheen. Staat heel leuk en geeft ook nog eens leuker weg. Lijkt me zo onvriendelijk weggeven wanneer iemand bij de kringloop of bij een ‘kledingpartijtje’ interesse heeft en dan  de andere oorbel erbij moet gaan zoeken. Opgelost!

Voor mijn sieraden had ik eerst een klein ladekastje nodig, nu heb ik de voorraad zo beperkt dat het in een klein mandje past. Het ladekastje kan daarbij ook naar de kringloop, of naar iemand die meer sieraden heeft dan mijzelf. Ho, daar schiet me trouwens iemand te binnen die daarvoor in aanmerking zou kunnen komen.

Het is bijna een kick geworden om zoveel mogelijk weg te geven en te minderen. Het leven wordt er veel overzichtelijker van. Minder rommel om doorheen te moeten gaan, minder spullen waarvan je steeds denkt ‘houden of weggeven?’ en ‘leuk cadeautje maar wat moet ik er toch mee…

Ook heb ik de tip van de nieuwsbrief van BuyNothingNew opgevolgd om decoratiespulletjes die je in je huis hebt staan eens op te ruimen, om te kijken wat het met je doet. In de slaapkamer heb ik dit uitgeprobeerd, zodat er alleen nog maar nachtlampjes, een zoutlampje, een vaasje met een nep bloem en een decoratief kussentje overbleven. Wat een rust! De ‘verdwenen’ spulletjes mis ik eigenlijk totaal niet.

Kortom, mijn maandje ‘niets kopen’ gaat me prima af. Ik heb maar twee keer een beetje gezondigd. Ik heb 10 bollen wol gekocht voor een vriendinnetje, die met een deken bezig was terwijl de wol die ze daarvoor gebruikte in het plaatselijke filiaal op was. Dat heb ik grootmoedig voor haar gekocht en meegenomen, bleek het alsnog de verkeerde kleur te zijn. Tjah, goede afstraffing van mijn koop. En ik heb een klein pakje waxinelichtjes met kaneelgeur gekocht. Omdat het zo lekker ruikt in de herfst. Al heb ik vandaag ontdekt dat het maken van een herfstmelange voor in de koffie diezelfde geur ook fabriceert.

Het valt me alles mee! Vandaag vond ik op Lifehacker nog een mooi artikel over ‘Top 10 ways to Ditch Your Clutter and Digitally Organize Your Life‘ die wederom wat tips geven om je leven met minder spullen te kunnen leven.

Doe je ook mee? En wat vind jij/lijkt jou moeilijk om op te geven in zo’n ‘kooploze’ maand? Wat verzamel je waar je eigenlijk niet zonder kan?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *