schrijfsels

EVEN LUMMELEN

Dagdromen. Rondhangen. Als kind kreeg je nog wel eens te horen dat je ‘iets nuttigs moest gaan doen’ in plaats van dat vervelen in een hoekje. Maar als kind wist je het, dagdromen, fantaseren, dat was iets heerlijks. Iets wat er helemaal bijhoort. Als kind weet je dat het belangrijk is, dat het heerlijk is, en dat het je vrolijk en blij maakt.

Als (jong) volwassene wordt je geleerd om praktisch te denken. Functioneel. Weg met gedroom. Het zit in onze Calvinistische cultuur om hard werken en ‘niet lullen maar poetsen’ te belonen. Natuurlijk heeft dat ook zijn zinvolle kanten, maar juist dagdromen en fantaseren is een essentieel onderdeel voor creativiteit en nieuwe inzichten. De meeste creatievelingen weten dit. Onder het tekenen, schilderen of wandelen kun je heerlijk fantaseren. Zonder dat iemand daarover piept, want je bent iets aan het doen.

Ook als je niet zo creatief bent, heb je ongetwijfeld manieren om even aan de zorgen van alle dag te ontsnappen en lekker te fantaseren. Misschien als je aan het hardlopen bent. Of in stilte geniet van een kop koffie.

Ik vind het heerlijk als ik aan het haken ben, aan het wandelen of fietsen. Soms onder de douche. Lekker nadenken en dromen over mogelijkheden. Het kan natuurlijk ook door te mediteren. Dan is het doel natuurlijk niet om te fantaseren, maar je kunt in een meditatie wel nieuwe inzichten krijgen, omdat je je hoofd leegmaakt. Dan komen er soms hele heldere ideeën terug, terwijl dat nooit het doel was.

Fantaseren en dagdromen brengen je op een gegeven moment in een ‘reverie’. Je bent zo met je hoofd in de wolken dat je er pas uitschiet als iemand een pan laat vallen, of je ineens merkt dat je gedachten weggeschoten waren. Bekritiseer jezelf eens niet als dat gebeurt. Maak er tijd voor na een drukke tijd vol deadlines en mensen om je heen. Terwijl je een muziekje luistert in de bus. Nog even een halfuurtje in bed blijven liggen. ‘s avonds de TV uitzetten en nog even lekker rondhangen op de bank. Laat jezelf even gaan en droom. Het zal je nieuwe inspiratie en energie geven.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *