schrijfsels

DOMSTAD

Photo by Austin Wade on Unsplash

Heerlijk een heel gezellig dagje met vriendin Saskia (van Piece of a Cookie) de toerist in eigen land uitgehangen. De Dom beklommen, heerlijk geluncht (en de energie van al dat klimmen weer aangevuld) bij De Vingerhoed.

Daarna lekker in alle kringloopwinkels rondgekeken en onze ogen uitgekeken in een aantal mooie hippe interieurwinkels. Wij zijn weer helemaal geïnspireerd en hebben fijn bijgekletst. Als afsluiter ging ik bij vriendin G. op bezoek die net verhuisd is naar een appartementje (beneden etage moet ik eigenlijk zeggen) in hartje Utrecht. Een heel fijn dagje gehad, om ‘s avonds moe en voldaan bij mijn lief op de bank te kruipen. 

Natuurlijk heb ik wat foto’s geschoten om het mooie dagje te eren, je kunt op de foto’s klikken voor een vergroting.

Het beklimmen van de Domtoren

De Dom had ik al wel een paar keer eerder beklommen, maar het blijft leuk om zo af en toe eens te doen, en helemaal met een dierbaar vriendinnetje natuurlijk! De eerste keer dat ik de Dom beklom was onderdeel van mijn introductieweek bij Schoevers, weet ik nog. Jeetje, wat is dat alweer lang geleden. We kregen een toer door Utrecht, vooral voor studenten die nieuw waren in Utrecht, en we kregen allerlei hoeken en gaten van de stad te zien. Jammer dat ik me daar eigenlijk maar weinig van kan herinneren. 

We mochten geen tassen meenemen tijdens de klim, wat ik wel begrijp, maar gelukkig had ik wel mijn telefoon in mijn zak gestoken, zodat ik nog wat foto’s kon maken van de toren.  En onze handschoenen, want ondanks het zachte weer, is het af en toe nog flink koud, wanneer de zon even achter de wolken verdwijnt en de wind ons op die hoogte rond de oren fluit.

Het blijft immens zonde dat het stuk dat ooit de Domkerk aan zijn toren verbond, verloren is gegaan in een gigantische storm, aangeduid met ‘De Bazuin Gods’ in de geschriften in de Domkerk. Wat moet een een indrukwekkende kathedraal geweest zijn. Het is moeilijk te geloven dat Utrecht ooit een soort ‘Vaticaan van Nederland’ was, met zijn bisdom en zijn enorme kathedraal. Het lijkt erop dat een deel van de oude kerk gerestaureerd gaat worden, ik ben heel benieuwd hoe dat eruit komt te zien. 

Het uitzicht over Utrecht was prachtig, om al die binnentuintjes die je normaal niet ziet, van bovenaf te kunnen bewonderen. We werden nog getrakteerd – op afstand – op een carnavals parade & fanfare die net langs De Winkel van Sinkel marcheerde, en op het zicht van een geweldige auto met een Britse vlag erop gespoten, die in één van de binnentuinen geparkeerd stond. 

Eén cappuccino en een warme chocolademelk, s’il vous plais

Na al die treetjes op en neer, en wat gepuf en gesteun, was het hoog tijd om onze energietjes weer even aan te vullen. Lekker vegetarisch geluncht bij De Vingerhoed, met een kop cappuccino voor mij, en warme chocolademelk voor Saskia, precies zoals we het van elkaar gewend zijn!

Kijken, kijken.. niet kopen..

Sas is een echte kringloop veteraan (kijk eens op haar blog voor haar mooie vondsten!) – ze heeft mij inmiddels erg aangestoken – dus zijn we De Arm en alle omliggende kringloopwinkels in geweest. Sas vond nog een lief Nijntje leesboekje, waar ze haar dochter heel blij mee gaat maken. De kleine meid is inmiddels helemaal dol op Nijntje, en wat is nu leuker dan dat soort boekjes tweedehands op de kop te kunnen tikken?

ik werd zelf in de verleiding gebracht voor een mooie kandelaar en wat theelichtjes, maar besloot het niet te doen, ons huisje is eigenlijk helemaal goed zoals het nu is, dus alle nieuwe items moeten door een strenge geestelijke ballotage commissie heen. 

Wel keken we ter inspiratie nog even onze ogen uit in wat design winkeltjes. De kunst is, vinden we beiden, om vooral goed rond te kijken naar mooi en duur design, en die ideetjes toe te passen op reeds bestaande spullen. Althans waar mogelijk. Dus kwamen we nog wat mooie ideetjes tegen die we graag met jullie willen delen. 

Aan het eind van de dag ben ik gezellig spontaan bij vriendin G. langsgewipt om haar nieuwe huisje te bekijken en bleef spontaan eten, want we bleven zolang kletsen dat het ineens begon te schemeren buiten. Dus hebben we samen maar gezellig haar nieuwe plekje ingewijd. Het is echt een superfijn huisje en ik ben zo blij voor haar!  Ze droomde al zolang van een gezellig en betaalbaar plekje in Utrecht, en iedereen die in Utrecht gewoond heeft, weet hoe verdraaid lastig dat is. Zo fijn dat het eindelijk realiteit geworden is! We kunnen niet wachten om straks lekker in haar nieuwe tuintje te kunnen zitten, met een fles bubbels. Heerlijk!

We hadden de inrichting voor haar nieuwe plekje samen gepland, en het is geweldig om te zien hoe goed alles uitgekomen is en hoe mooi het geworden is.  De uitdaging was vooral dat ze van zo’n 70m2 naar zo’n 30m2 ging, dus het was voor haar echt even keihard afscheid nemen van een hoop spullen.

Het is echt een geweldig plekje geworden en alle spulletjes die ze heeft moeten weggeven, mist ze eigenlijk nauwelijks, wat ook echt de bevrijding is van het hebben van minder spullen! Je hebt eigenlijk zo weinig echt nodig… Ik ben een heeeeel klein pietsje beetje jaloers op haar geweldige nieuwe stekkie, in hele positieve zin! Het was voor ons allebei even moeilijk dat ze verhuisd is, want we woonden tegenover elkaar! Gelukkig woont ze nog steeds dichtbij genoeg en gaan we elkaar zeker heel veel opzoeken! We gaan onze eerdere ‘girls night’ dan ook gauw in haar nieuwe huisje herhalen. 

Op de terugweg in de bus heb ik nog even wat gelezen in ‘Religion for Atheists‘ van Alain de Botton, om daarna lekker dit berichtje te schrijven, met een fijn glaasje wijn, en zo lekker op de bank neer te ploffen. Ben heel benieuwd of ik de Domklim morgen nog in mijn benen ga voelen. Fijne avond!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *