schrijfsels

EMAILLEREN KUN JE LEREN

Vorige week dacht ik een luie zondag tegemoet te gaan totdat vriendinnetje L. – die net uit het vliegtuig vanuit Kenia gerold kwam – me de dat daarvoor opbelde om me te vragen of ik die zondag meewilde naar een cursus emailleren. Haar moeder was jarig, en er bleek één van haar vriendinnen uitgevallen te zijn. Gezien ik bekend sta als een knutselaar dacht ze meteen dat ik wel interesse zou hebben. Mijn luie zondag veranderde in een creatieve dag, waar we samen met een aantal dames aan de gang gingen met wederom een nieuwe kunstvorm.

Email (ook de Franse schrijfwijze emaille komt voor) is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. Email bij aardewerk wordt meestal glazuur genoemd.

In deze workshop gingen we aan de slag met een koperen medaillon, die we konden gebruiken als hanger of als broche. Daar moesten een aantal lagen glas poeder op (verpulverd glas als ware) en tussendoor moest er veel geschuurd en gepoetst worden, want er mochten absoluut geen vette vingerafdrukken op blijven zitten wanneer het tussentijds gebakken werd. Laagje voor laagje glas smolten we op ons medaillonnetje, tot het tijd was om te gaan schilderen.
Wij vonden onze hangertjes kaal ook al erg mooi, maar het was de bedoeling dat we ze ook zouden schilderen. L. schilderde er tulpjes op, wat toepasselijk was omdat de workshop bij museum ‘De Zwarte Tulp‘ in Lisse gegeven werd. Ik ging natuurlijk weer voor een boompje, wat een stuk lastiger is met een kwast dan met een stift kan ik je vertellen. L. bleek een natuurtalent met haar tulpjes en had binnen de kortste keren een klant: een dame wilde graag precies dezelfde hebben. En L. maar beweren dat ze niet creatief is.
Uiteindelijk hebben we allemaal ons persoonlijke werkje afgekregen en mee naar huis kunnen nemen. Erg leuk om weer een nieuwe vaardigheid te kunnen leren, maar het was voornamelijk erg gezellig!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *