Tandenborstels. Hoeveel gebruik je er wel niet in een jaar? En waar blijven al die dingen? In Nederland kun je ze blijkbaar wèl bij het plastic afval gooien (in Amerika bijvoorbeeld komen ze gewoon op de grote hoop) maar nog steeds is voorkomen beter dan genezen. En daar zijn voldoende prachtige opties voor!
Gelukkig is er een ecologische en ook nog heel esthetische oplossing: tandenborstels van bamboe! Waarom bamboe? Bamboe groeit sneller dan welke andere plant ook in de wereld. Het produceert veel meer zuurstof en bindt aanzienlijk meer CO2 tijdens de snelle groei (max. 1 m / dag) dan bomen. Dit heeft een regulerende werking op het natuurlijke ecosysteem en de positieve invloed op het ecologisch evenwicht van het productieproces. (bron: levenzonderafval.nl)
Ik vond ze meteen prachtig, maar het was wel even zoeken naar de fijnste. Ik heb een vrij smalle mond, en heb daardoor een paar tandenborstels toentertijd uit Japan meegesmokkeld die ik heel fijn vond, een soort perfecte middenmaat. De Humble Brush bijvoorbeeld – van Zweedse origine – was voor mij net te groot.
Nu vond ik in ons dorp de Next Brush en die is perfect. Heel fijn! Mijn lief poetst nu met de Humble Brush, onze dochter met de kindertandenborstel van Humble Brush (ook echt een aanrader) en ik dus met de Next Brush. Zo houden we ze ook nog makkelijk uit elkaar. En wat te doen met je oude plastic tandenborstels? Je kunt er heel goed mee schoonmaken, kijk hier voor tips!
TANDPASTA
Dilemma twee is natuurlijk de tandpasta. Al die tubes kunnen wel bij het plastic afval, maar toch. Niet heel zero waste. Daarbij zit in veel reguliere tandpasta een hoop troep die eigenlijk niet zo goed voor je is. Ik heb tot nu toe drie soorten getest:
- een zelfgemaakte tandpasta van kokosolie, baking soda en pepermunt olie
- een tandpasta op een stokje van Lamazuma
- Perblan tandpoeder
De zelfgemaakte tandpasta viel me ietwat tegen omdat het lastig te mengen is. Wanneer de kokosolie warmer wordt, zakt de bakingsoda naar de bodem. Ik was er niet kapot van. De tandpasta op een (ijslolly)stokje van Lamazuma vond ik heel origineel en grappig, maar het resultaat viel echt tegen. Voor die tien euro vond ik het echt een tegenvaller. Mijn tanden voelden ook niet echt schoon na gebruik. Toen hij laatst – letterlijk – van zijn stokje viel, was het experiment klaar. Ik heb hem vermalen in mijn vijzel en wil er een tandpoeder van proberen te maken. Zonde van de grondstoffen en het prijskaartje!
Voor nu gebruik ik Perblan tandpoeder. Dat komt helaas in een plastic bakje (zag ik pas bij thuiskomst) maar dan wel van gerecycled plastic wat weer goed te recyclen is, zegt Perblan. Heel mooi, maar liever helemaal niet. Voor nu wil ik het tandpoeder graag uitproberen zodat ik weet hoe tandpoeder ongeveer moet voelen. Omdat er klei in zit en ik het niet fris vind om een tandenborstel direct in het poeder te dopen, gebruik ik een houten lepel. Het poeder bewaar ik in een glazen potje zonder metalen deksel (gevonden bij Xenos) omdat metaal de zuiverende eigenschappen van de klei deactiveert. Geleerd en gelezen bij Bespoke By You, ik wist het ook niet!
Het tandpoeder bevalt me heel goed, en het haalt de aanslag weg van alle koffie en thee die ik zo graag drink. In de toekomst wil ik het tandpoeder receptje van Bespoke By You gaan proberen, maar ik wilde eerst onderzoeken hoe tandpoeder normaal zou aanvoelen. Experimenteren is allemaal leuk en prima, maar niemand wil zijn tandglazuur of -vlees molesteren!
ELEKTRISCHE TANDENBORSTEL VAN DE TOEKOMST
Ik wil later ook weer meer elektrisch gaan poetsen, daarvoor hebben we een kickstarter gebackt voor een ecologische en afbreekbare “elektrische” tandenborstel die werkt op kinetische energie. Supercool! Bekijk hem hier. Het zal nog wel even duren voordat hij geleverd wordt, maar ik ben heeeeeeeel benieuwd. Tot die tijd wissel ik mijn NextBrush af met de elektrische die we al hebben. En dat plastic kopje gebruik ik dan maar heeeeeeeel lang.