interieur

EEN GOED VERHAAL

10 oktober is het alweer de tiende editie van Dag van de Duurzaamheid. Een goede gelegenheid om weer eens stil te staan hoe duurzaam we leven en wat we nog kunnen verbeteren.

Het helpt mij sowieso zelf al enorm dat er een hele community is met mensen die hun best doen om groener en duurzamer te leven, en uit te vinden wat dat eigenlijk betekent. Deze – met name dames – geven mij elke dag weer inspiratie, goede moed en een glimlach!

Als initiatief voor de Dag van de Duurzaamheid zijn we elkaar allemaal gaan interviewen, zodat we elkaar beter leren kennen en ook aan elkaars lezers kunnen voorstellen! Ik mocht Mirjam van Een Goed Verhaal interviewen.

Stel jezelf voor. Wie ben je, wat doe je en waar blog je?
Mijn naam is Mirjam Hart. Mijn blog ‘Een Goed Verhaal’ zou eigenlijk een webshop worden met allemaal mooie fairtrade en eco producten. Maar het bloggen (dat ik erbij zou doen om SEO-technische redenen) bleek veel leuker dan gedacht. Nu is het mijn fulltime job. Ik ben ook moeder van 3 kids en mijn blog is dus een verzameling van verhalen over duurzaam wonen & leven, leuke uitjes met kids, makkelijke diy’s en andere feel good verhalen.

Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven?
Ik ben altijd al een eco-warrior geweest. Op de basisschool gingen mijn spreekbeurten niet over pony’s, maar over het WNF, Greenpeace en discriminatie. Ik ging rond met petities tegen bonthandelaren en olie dumpen en ik kreeg het voor elkaar dat de school milieumokken in ieder lokaal kreeg ipv plastic bekertjes. Toen ik zwanger was van mijn derde kindje begon ik me ergens een beetje schuldig te voelen: Ik wilde zo graag een beter milieu, maar ik zette wel 3 “vervuilers” op de wereld. Toen besloten vriendlief en ik echt duurzamer te leven.

Hoe ben je er toen mee begonnen?
We begonnen klein. De babykamer werd duurzaam ingericht met eco verf, veel tweedehands spullen en we kochten alleen maar eco babykleertjes. Nu letten we met alles veel beter op wat we kopen. De 2 jongste kids en ik dragen bijvoorbeeld alleen tweedehands kleding of kleding van biologisch katoen of bamboe. Ook proberen we steeds meer zero waste alternatieven te vinden voor ons huishouden.

Op welk gebied wil je wel groener worden, maar lukt het nog niet zo goed?
Ik baal van onze auto. Een grote dieselslurper is het. Maar met een gezin van 5, een oma die heel vaak mee op stap is en vriendjes en vriendinnetjes die ook weleens mee willen is onze 7-zits onmisbaar. En een zuinigere auto van dat formaat past momenteel niet in ons budget.

Welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven?
Begin met kleine aanpassingen, zodat het steeds meer bij je leven gaat horen en het je niet in 1x gaat tegenstaan. Vervang zoveel mogelijk plastic verpakkingen voor bijvoorbeeld glas. Denk aan sauzen of beleg. Ook kun je van veel huishoudelijke zaken een wasbare variant aanschaffen: wattenschijfjes, luiers, koffiefilters, theezakjes… Gewoon eens neuzen in eco webshops en er gaat een wereld voor je open!

Heb je quilty pleasures? Wat zijn “minder groene” dingen die je toch moeilijk op kunt geven?
Ik eet al geen vlees meer sinds de basisschool, maar ik vind af en toe een visje op m’n bord toch nog wel erg lekker. Ook zou ik minder zuivel willen consumeren, maar wat is een duurzamer en betaalbaar alternatief voor kaas? Ik ben daar de laatste dagen echt mijn hoofd over aan het breken. Veel vegan alternatieven zijn namelijk lang niet altijd duurzamer geproduceerd.

Wat is je wens voor de wereld?
Ik wens überhaupt een wereld voor mijn kleinkinderen. Eentje met een grote diversiteit aan planten, bloemen en dieren. Eentje met een zee vol vissen in plaats van plastic en eentje waar niet iedereen straks met een mondkapje op hoeft te lopen vanwege de vervuilde lucht. Klinkt dat erg heftig?

Haha, nee hoor, ik herken dat wel. Ik vond het erg leuk om Mirjam zo te interviewen, en ik herken veel dingen. Ook ik ben altijd bezig geweest in mindere en meerdere mate met het milieu en “zorgen om de wereld.” Ook ik kan vis en zuivel nog niet echt laten staan, maar probeer wel stappen te maken naar een duurzamer gebruik ervan (en probeer ondertussen ook vegan recepten uit). Maar vegan alternatieven voor leer die bestaan uit plastic wil ik ook echt niet hebben. Dus proberen we allemaal onze eigen route in duurzaamheid te vinden, en het is grappig te zien dat we tegen dezelfde uitdagingen aanlopen, en dat we allemaal ook zeker niet roomser zijn dan de Paus: we willen allemaal echt wel een leuk en gezellig leven. Balans, lief zijn voor jezelf en doorzetten.

Ik werd erg blij van de zero waste kindertraktatie die ik op haar blog vond, en alle prachtige interieurfoto’s. Wat een leuk idee is dit, om zo andere bloggers te ontdekken en met elkaar in contact te brengen! En zo kun jij ze ook leren kennen, mocht je ze nog niet kennen. Overigens interviewed Mirjam weer iemand anders.. en ben ik geinterviewd door Sara.. dus jullie kunnen straks heerlijk doorklikken naar alle mooie blogs en persoonlijke verhalen. Zo leuk! Ik word er helemaal blij van.

Linda en Mirjam hebben vandaag ook interviews geplaatst, neem vooral een kijkje op hun blogs!
Waar ben jij momenteel mee bezig op het gebied van duurzaamheid? Wat houdt je bezig en wat probeer je in de praktijk te brengen?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

One thought on “EEN GOED VERHAAL”

  1. Dankjewel voor je leuke interview, Inderdaad leuk om elkaar op deze manier te leren kennen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *