interieur, levenskunst

DOELGERICHT

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Qua interieur heb ik wel een beetje een perfectionistische instelling. Niet dat alles blinkend schoon moet zijn, of alles fantastisch en nieuw. Dat moge duidelijk zijn uit dit blog.

Het gaat er vooral om dat ik me zelf gewoon het allerfijnste voel als alles om me heen een natuurlijke en mooie – in mijn ogen dan – uitstraling heeft. Één van mijn guilty pleasures is dan ook om met een Ariadne at Home in een hoekje te kruipen en die oog- en zielstrelende plaatjes op te snuiven.

Natuurlijk ben ik ook bewust van de valkuil van interieur bladen. De push om alles weer om te gooien of te veranderen, om te gaan kopen en ontevreden te worden met wat is. Ik probeer het daarom vooral als inspiratiebron te beschouwen en ook als toeschouwer te genieten van wat anderen maken en bedenken.

Waar ik vroeger de dag graag startte met een aflevering Grand Designs of een inspirerende Ted talk, zit ik nu mee te staren naar Nijntje of Peppa Pig in plaats van dingen die mijn wereld verbreden. Nu is het mijn taak om de wereld voor de kinderen te verbreden. Maar daar betekent niet het daarom van de baan zou moeten zijn. (En hoe ouder ze worden, hoe meer je dingen kunt combineren)

Minstens zo essentieel in de drukke, chaotische, liefdevolle maar soms ook energieslurpende rol van ouderschap is niet alleen ontspanning, maar ook inspiratie. Verwondering. Nieuwe inzichten. Inspiratie geeft positieve energie, geeft je die extra kick om iets af te maken. Verruimd je geest, haalt je zorgen even weg. Inspiratie is een heerlijk gevoel van doelgerichtheid gecombineerd met een heerlijke dot vreugde. 

Ik herinner me nog mijn eerste Sims character, die na een artistieke schilderbeurt en een kop koffie “inspired” werd en daar mega blij mee door het hele huis ging rennen. Dat beeld ongeveer.

Als je dat teveel laat versloffen zijn alle dagen gelijk en staat je hoofd teveel op automatisch. Inspiratie is net zo helend en nodig als ontspanning. Het helpt je de dag vorm te geven, plannen te maken en dromen te creëren. Die moeten niet onbereikbaar of onrealistisch worden, maar je positieve energie kunnen geven.

Het is dus best belangrijk om uit te zoeken wat je ontspanning geeft, maar ook waar je inspiratie vindt. Vaak vullen die twee elkaar ook aan. Het is de motivatie vinden achter je daden en wensen, een liefdevolle zelf georchestreerde schop onder je bips. 

Wanneer je inspiratiebronnen smaller zijn – vaak naar een musea of voorstelling gaan is voor ons vele malen complexer geworden – kun je gelukkig met social media je lol op. Inspirerende series als Explained op Netflix, TedX talks, goede artikelen van de Correspondent.. maar ja, voordat je het weet ben je de hele tijd aan het surfen. Jezelf dan ook even de controle aan leren om alleen te doen online wat je kwam doen en je even af te sluiten voor de rest, is misschien een soort.. pro feature? Lanterfanten voor gevorderden?

Even analoog relaxen, dat lukt mij vaak wel meteen een Flow Magazine of een ander lekker tijdschrift (heel eco, geef ze door en creeër je eigen vriendinnen-leesmap, compleet met Donald Ducks voor de jongsten) Mooie muziek, kaarsjes aan, even helemaal niets en tot jezelf komen om te kijken wat er in je leeft, tot schrijven in een bullet journal of dagboek. Ik wissel al die dingen af naar behoefte. En, laten we wel wezen, tijd en mogelijkheid.

Leer iets nieuws, probeer iets anders. Hoe klein of groot ook. Iets wat je laat verwonderen of anders laat kijken naar de wereld om je heen. Daar hoef je echt niet je hele interieur voor om te gooien of een smak geld uit te geven.

Je hoeft alleen maar even anders te gaan kijken naar wat er al beschikbaar voor je is.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *