diy, moederschap, speelgoed, zero waste

DIY | ZELF KLEI MAKEN

Het interwebs staat al vol met leuke recepten voor zelfgemaakte – niet giftige – klei. Op Pinterest vind je de allerleukste dingen en ik kijk nu al uit naar kinderfeestjes met maffe experimenten in de keuken. Dit is mijn kleine verrassing voor de meisjes in het vliegtuig: een bolletje klei om lekker mee te klooien, en zonder schuldgevoel weg te doen wanneer het niet meer bruikbaar is.

Niet dat het perse fout is om klei gewoon te kopen, maar het spaart afval door het zelf te maken van dingen die je toch al in huis hebt, en het geeft voldoening om aan kinder chemie in de keuken te doen. Zelfgemaakte klei is het makkelijkste als brooddeeg of zoutdeeg te maken.

Het internet staat vol met recepten, en ik deel twee simpele via www.mamaliefde.nl

Brooddeeg maken (beige)

  • 2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen zelfrijzend meel)
  • 1 kopje (250 gram) zout
  • 1 kopje (250 ml) water
  • 1 eetlepel olie

Als je alles hebt afgemeten begin je met de droge ingrediënten. Als eerste giet je de bloem in een bak. Eventueel kun je het eerst zeven zodat het goed los is. Vervolgens meng je dit met een kopje zout. Daarna maak je een kuiltje in het midden en giet je het water en olie erin en meng je het door elkaar. Het beste kun je dit gewoon doen met je handen totdat je een fijne consistentie hebt. Is het deeg te nat, voeg je nog wat extra bloem toe en is het te droog, wat extra water. En klaar is je brooddeeg.

Nou heb ik eigenlijk nooit bloem in huis, en ook geen fijn zout. Dus opte ik voor dit recept:

Zoutdeeg maken (spierwit)

  • 1/2 kopje (100 gram) maïzena
  • 1 kop (200 gram) baking soda (zuiveringszout)
  • 3/4 kopje (175 mL) water

Voor de bereiding van dit zoutdeeg gebruik je verhitting. In de pan roer je alle ingrediënten door elkaar. Vervolgens verwarm je het mengsel op middellaag vuur terwijl je de hele tijd blijft roeren. Zodra er een stevige constructie ontstaat kan je het laten afkoelen en is het klaar voor gebruik.

Beide kun je luchtdicht in een bakje bewaren voor gebruik, en laten drogen op kamertemperatuur voor een stevig eindresultaat.

Ik wilde graag een kleurtje toevoegen, maar had geen food coloring of iets dergelijks in huis. Ook geen bietjes. Daarbij was ik ook wat bang dat het misschien toch af zou geven.

Dus mijn speciale aanvulling aan het recept is: stoepkrijt

(foto via http://www.mamamaai.nl/kidsart-gekleurd-zand-kunstwerkjes/)

Kennen jullie dit nog? “zand” hoopjes maken met kleurtjes in glazen potten. Ik leerde het ooit als kind bij een vriendin en vond het fantastisch. Je kunt zand gebruiken, maar zout of suiker werken beter omdat het de kleur goed opneemt (het is beiden immers spierwit.)

Het leek me niet zo moeilijk om zout te kleuren met stoepkrijt voor een mooi pastel kleurtje. En dat ging prima! Ik gebruikte een oud take away bakje om het zout in te kleuren (je gaat er gewoon met het stoepkrijt overheen vegen) maar je kunt ook gewoon op een velletje papier in een doosje kleuren. Het resultaat is een mooie bol deeg wat weliswaar een beetje afgeeft, maar heerlijk is om mee te spelen en te knutselen. Hopelijk valt het in de smaak!

Op Pinterest staan nog veel meer leuke recepten, zoals het beste bellenblaas recept, zelf slijm maken en andere leuke knutsel dingen. Ik verzamel ze hier, mocht je er even willen neuzen!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *