diy, schrijfsels, zero waste

DIY | WASMIDDEL

picture via https://www.elamoore.com

Eindelijk weer eens tijd voor een berichtje, en nu deel ik graag een receptje om je eigen wasmiddel te maken!

Het heeft even geduurd, we waren hier af en aan ziek, toen gingen we op wintersport (waar ik heb leren snowboarden en me nu heel cool voel). Bij thuiskomst moest ik een lading wasgoed doorworstelen en onze voorraad weer bijwerken. En toen werd Amber heel verkouden. En toen ik. En nachten niet slapen.

Nou ja, je snapt het. Maarrrr. Nu weer even tijd voor een blogje!

Bea Johnson zegt in haar boek Zero Waste Home dat zero waste je leven makkelijker moet maken. Maar soms wordt het eerst ingewikkelder, of je maakt het te ingewikkeld. Ik sla daar met teveel DIY’s en leuke ideetjes ook wel in door. Tot de grens weer bereikt is en ik rigoureuze keuzes maak.

Zo ook met de was. Eerst gebruikte ik Ecover, maar dat komt in plastic. Toen ging ik Klok gebruiken, compleet in karton, maar omdat ik met lage temperaturen was, vond ik vaak korreltjes en kleine witte vlekjes terug op onze (overwegend zwarte) kleding.

Vloeibaar is blijkbaar beter bij lage temperaturen, en los poeder bij hoge temperaturen. Weer wat geleerd.

DOE HET ZELF
Toen kwam ik dit super simpele recept tegen van wasmiddel van marseille zeep via Awkward Duckling. (kijk ook eens op haar website, ze heeft zoveel leuke recepten en ik vind daar altijd veel inspiratie)

Ik zal hem hier even herhalen:

Met neme:
– 40 gram marseille zeep(vlokken)
– 2 liter water
– optioneel: 30 gram wassoda voor de witte was
– optioneel: een paar drupjes etherische olie naar keuze

Rasp 40 gram zeep van een blok marseille zeep (ik vind zo’n staande rasp daar het fijnst voor) en pas op dat je je vingers niet meeneemt. Je kunt ook kant en klare vlokken kopen (hier) als je dat teveel gedoe vindt. Als je een grotere batch wilt maken, verdubbel je de ingrediënten. (ik maakte hier twee grote flessen wasmiddel mee)

Breng 2 liter water aan de kook en los de zeep erin op. Als je wasmiddel voor witte was wilt maken, voeg dan ook de wassoda toe en laat het oplossen. Als je wilt kun je ook wat drupjes etherische olie toevoegen voor een fijn geurtje, ik zou dat wel doen als het niet meer kookt maar de zeep al wat lauw wordt.

Giet het wanneer afgekoelt in een paar lege glazen flessen (ik spaar ze vaak op voor dit doel) en laat ze een nachtje staan zonder dop. Dan dikt de zeep in.

De volgende dag is je wasmiddel klaar! Even (GOED) schudden en je gooit het zo in de wasmachine. Mijn was komt er schoon en fris uit! Als het wasmiddel wat te dik is kun je er altijd nog een scheut water aan toevoegen. Sommige mensen laten het staan in de pan en gaan er dan met een staafmixer doorheen om het weer dunner te maken. Er zijn meerdere wegen naar Rome, maar ik denk dat deze manier de minste rommel geeft.

tadaa! wasmiddel!

Ik gebruik er verder ook geen wasverzachter bij overigens, alleen soms wat natuurazijn wanneer ik het beddengoed in de was doe. Het blijft belangrijk om je wasmachine af en toe schoon te maken of je nou poeder of vloeibaar wasmiddel gebruikt. Vergeet dit niet zo nu en dan te doen, dan gaat je wasmachine echt een stuk langer mee!

MARSEILLEZEEP
Marseillezeep is biologisch afbreekbaar en wordt grotendeels van olijfolie gemaakt. Er zit helaas ook vaak kokos- of palmolie in, dat kan per merk verschillen. Marseille zeep is geen beschermde naam, dus je moet even goed zoeken naar duurzame (en onverpakte) varianten.

GOEDKOOP
Om de prijs hoef je het ook niet te laten, ik kocht een blokje (zo’n 125 gram) zeep voor 4 eur0. Van 40 gram heb ik nu dus bovenstaande hoeveelheid gemaakt. Dat betekent dat je er ongeveer 6-7 liter wasmiddel van kunt maken. Zonder parfum, zonder irritatie en zonder chemicaliën. Neutral of Ecover is echt een stuk duurder!

Zoals je ziet lijkt dit recept veel op het recept voor afwasmiddel en handzeep, het fijne is dat je op een gegeven moment van een paar producten een hele hoop verschillende dingen kunt maken. Dat scheelt voorraad en is ook beter voor het milieu!

Je kunt ook oude zeepjes van hotels en dergelijke gebruiken, maar die zou ik dan eerder voor het maken van vloeibare douche/handzeep gebruiken. Wist je dat het ook heel lekker is om zeepjes tussen je beddengoed (in je kast, niet in je bed!) te leggen? Gaat je beddengoed lekker van ruiken zonder wasverzachter!

Nu heb ik dus een bult waspoeder en vloeibaar wasmiddel, dus ik ben de komende paar jaar wel even voorzien. Maar erg blij met dit simpele recept!

Mocht je het uit gaan proberen, laat het me graag weten hoe het bevalt!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *