recepten, voeding

DIY TAKO(EBI)YAKI!

Photo @Jesse Hsu Photography

Takowattes? Ok, ik moet toegeven, deze snack is wel echt iets voor Japan-o-fielen. Takoyaki is een Japanse snack die vaak op straat verkocht wordt. Ze lijken nog het meest op een soort ronde poffertjes met stukjes octopus, lenteui, gember en tempurastukjes erin verwerkt. Anders dan een poffertje zijn ze zacht (en daarom loeiheet) van binnen. En ze zijn ontzettend lekker.

Takoyaki is een moderne, Japanse fastfood / streetfood snack, oorspronkelijk uit Osaka. Het is een poffertje maar dan boller, ronder en met een zijdezachte structuur van binnen. Traditioneel gevuld met een stukje octopus, wat rode gembertenkatsu en lente-ui. Ze worden gebakken in een takoyaki pan en daarna op smaak gebracht met okonomiyakisauskewpie mayonaiseaonori en bonito flakes

via aziatische-ingredienten.nl

Er zijn echter ook wat variaties op takoyaki. De lekkerste aten we bij een festival in Tokyo, waar twee dames ze klaar maakten boven gloeiend hete pannen terwijl het buiten ook nog eens zo’n 28 graden was. Lekker klam, net zoals in Nederland. Dat weerhield ze niet om de lekkerste takoyaki te maken die wij ooit geproefd hadden, en we gingen gauw terug voor een tweede portie. Er zaten ook stukjes garnaal in. Ook in Dotonburi in Osaka was er een heel lekker standje waar we een paar keer terugkwamen voor onze favoriete snack.

En dan kom je terug in Nederland. Wel veel sushi maar nauwelijks takoyaki te bekennen. Op het Japanfestival in Leiden vorige week stond wel een standje, maar de rij was veel te lang. Toen gingen we een beetje rondspeuren op internet. Takoyaki pannen komen echt alleen uit Japan, en het Nederlandse poffertjespannetje is niet diep genoeg. We aten een keer takoyai in de binnenstad van Utrecht, en hoewel het heel dichtbij kwam, was het een hartig poffertje geworden. Ook niet zacht en snoeiheet van binnen. Het voordeel was wel dat we onze monden dit keer niet verbranden. Maar het is nog niet zoals het hoort..

CAKE POP PAN WORDT TAKOYAKI MAKER
Nu blijkt er een handige hack te zijn. Ken je de cake pop manie die een tijdje ons land overspoelt heeft? Je weet wel, zo’n bolletje diabetes op een stokje? Die manie is volgens mij weer op zijn retour en er staan – naast de broodbakmachines en ijsmakers, heel veel tweedehands cake pop makers op het Interwebs. En die zijn wèl diep genoeg voor takoyaki, en vormen tegelijkertijd ook een manier om een keer een leuke traktatie te maken voor Amber. Wel met houten stokjes natuurlijk.

Wij vonden er eentje via de Facebook Market Place en haalden hem vanmiddag op in IJsselstein. Om eerst de toko in Nieuwegein te bezoeken voor ingrediënten. Niet perse zero waste dit keer, maar wel heel lekker. Toevallig kwamen we een oudere Japanse dame en haar Nederlandse zoon tegen die helemaal verguld waren dat we takoyaki gingen proberen te maken. Ze gaf ons nog wat tips en bleek allerliefst. Ik had haar zo mee naar huis willen nemen. We schikten maar voor de boodschappen.

RECEPT + VIDEO
Eenmaal thuis hebben we een takoyaki recept gemaakt via Cooking With Dog (klik hier voor het recept). Dit is een Japanse youtube bekendheid: de hond Francis (inmiddels helaas overleden) vergezeld de kokkin – de eigenlijke ster van de serie – die samen in het Engels Japanse gerechten uitleggen. Hilarisch leuk. Ook vonden we een filmpje (klik) van een dame die ze ook daadwerkelijk in een cake pop maker klaarmaakt. Ook vonden we een tip om in plaats van bloem, speciale bloem voor bapao te kopen, omdat het de takoyaki dat fluffige geeft. We konden alles vinden in onze toko behalve de red picked ginger. Maar we sneden wat rode ingemaakte gember fijn, en dat werkt ook. Gember wil ik binnenkort overigens zelf gaan inmaken.

Bij de Ecoplaza kochten we biologische linksgedraaide garnalen (dat linksgedraait is een grapje, maar wel van eerlijke vangst zeg maar) voor in de takoyaki, waardoor het eigenlijk ebiyaki’s worden. Tako is octopus in het Japans en ebi.. tja.. garnaal dus. Octopus is in Nederland niet zo makkelijk aan te komen, maar dat geeft niet. De saus geeft ook veel smaak aan de takoyaki, dus de octopus kun je zeker vervangen. Garnalen werken prima, maar je kunt ze ook vegetarisch maken met bijvoorbeeld stukjes champignon of tofu. Vegan is wat lastiger, maar ik ken iemand die daaraan werkt!

IMG_20180530_173954-01


Onze cake pop  tako yaki maker

MVIMG_20180530_180144-01

Alles netjes volgens recept gemaakt, en toen was het wat experimenteren in de cake pop pan.
Maar eigenlijk was het helemaal niet zo lastig, je moet er wel bijblijven en vaak omdraaien.. en toen ineens hadden we twee porties klaar!

IMG_20180530_183109-01