diy

DIY – POPPENHUIS: JE INTERIEUR IN HET MINI

Vroeger had ik een poppenhuis. Van IKEA. Van Karton. Mijn wijlen opa – timmerman in hart en nieren – zei nog, dat ding houdt het nooit lang. Ik was een jaar of 8 en hij voorspelde dat het binnen 2 weken stuk zou zijn. Begrijpelijke opmerking, maar hij zei later dat hij die opmerking terug had moeten nemen. Het heeft meer dan 10 jaar mijn kleine kinderhandjes overleefd, totdat we rond mijn 20e gingen verhuizen en ik het poppenhuis, inmiddels goed uitgezakt, met pijn in mijn hart bij het oud papier heb moeten doen. Met de poppen spelen was overigens niet echt het doel van het huis. Het doel was, meubeltjes maken, gezellig inrichten, spulletjes verzamelen en maken.

Dat heeft me altijd nog steeds geboeid. Het was zo’n leuke pruts hobby. En alle hobbies komen er in voor als je wilt.. papier, verf, klei, hout.. you name it. Je kunt het allemaal kwijt in je miniatuur interieur. Vroeger had ik vooral een soort “victoriaanse” stijl, de oude protserige poppenhuizen van toen. Mooi hoor, maar het wordt al gauw wat oubollig en tuttig. Tegenwoordig heb je legio voorbeelden van hypermoderne, zwart/witte en pastelkleurige poppenkamertjes. Ik heb op mijn Pinterest al wat voorbeelden verzameld.

Poppenhuizen en kamers kun je van van alles maken: schoenendozen en oude kartonnen dozen, of houten doosjes en huisjes die je tegenwoordig bij elke Xenos kan vinden. Maar je kunt ook op Marktplaats koekeloeren. Toen we het weekend naar vrienden in Weert zouden gaan, kwam ik onderstaand poppenhuis tegen voor een tientje in Nederweert. Daar kwamen we praktisch langs. De meneer in kwestie was thuis en ineens had ik een poppenhuis. Toevallig ook van IKEA, en ongeveer hetzelfde model als ik vroeger had, compleet met laatjes onderin. Ik heb altijd gedroomd van een écht houten poppenhuis. En nu had ik er eindelijk eentje, met als goed excuus: voor mijn dochter. Maar ook stiekem vooral nog even voor mama.

Maar ja, zul je denken. Dat is toch wel HEUL ERG oranje. Klopt. Maar daar komt het geknutsel natuurlijk om de hoek kijken. Je kunt een gevonden poppenhuis helemaal (wit) verven (krijtverf is je vriend voor meubels en huisje, hecht bijna overal op en kost niet veel!) Maar in dit geval, volstond alleen de achterwand met een leuk papiertje.

Gebruik scrapbook papier, want dat is vaak groot genoeg, voor de vloeren en de wanden. En dan komt zo’n poppenhuis er al gauw heel anders uit te zien. Bij Action vond ik scrapbookpapier met vloeren print.. helemaal perfect natuurlijk, want een leuk printje op de muur is zo gevonden, de vloer is altijd een lastiger verhaal. Zoek naar scrapbook papier met houtprintjes voor dat doel. En dan ziet het er meteen heel anders uit: (bij mijn eerste versie ging het papier in het rechter huisje helaas kapot door een foutje van mij, dus dat heb ik later veranderd 🙂

Picture

een eerste snelle versie

Picture

de vloeren toevoegen en op maat maken
Miniatuur plantjes maken. Ik ben heel trots op de rechter, een beetje deco-zand en een mini plantje in een flesje!

​En zo heb je meteen een heel ander huis! Een poppenhuis is altijd een soort work-in-progress, maar je kunt natuurlijk ook gewoon in één keer een poppenhuis/kamertje maken en het daarbij laten.  Het is ook wel echt een enorme verzamelhobby, dus wil je niet overladen worden met dopjes, knoopjes en mini beeldjes, dan moet je jezelf af en toe een beetje in toom houden. Ik spreek uit ervaring.Ik had nog wat meubeltjes verzameld van vroeger toen ik klein was, en laatst van een of andere poppenhuis Deagostini verzamel set, waarvan ik al wist dat het waarschijnlijk nooit af zou k omen, dus alleen de meubeltjes gekocht die ik leuk vond. Alleen ook die waren een beetje victoriaans bruin gebeits (zie foto hierboven). Met krijtverf heb ik alles in een tint grijs geverfd.De zwart/wit stofjes vond ik bij de Wibra, de “deken” en het kussentje is geknipt van een vaatdoekje, het kleedje is zelf gehaakt. De boekenkast zijn houdertjes van ornamenten van de Action, en de plantjes zijn geknipt van een kunstplantje van IKEA.. en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is heerlijk prutswerk in het mini. Ik ben nu aan het experimenteren met oplaadbare waxinelichtjes ophangen voor écht licht, maar door mijn velcro (klittenband) oplossing komen die helaas nog naar beneden zetten…

Je kunt meubeltjes maken, of kopen en dan opleuken.. het kan allemaal. Soms heb je geluk bij de kringloop, en vind je wat meubeltjes. Staan ze niet bij elkaar, dan helpt het om ze in dezeflde tint te verven. Dan wordt het weer één geheel. En er zijn leuke, hippe poppenhuisboekjes te koop. Zo ontving ik als cadeautje het boek “Eline’s Poppenhuis” waar ook heel veel leuke ideetjes instaan om spulletjes zelf te maken.

Wat een heerlijke hobby. Ik zou het leuk vinden om in de toekomst meer kamertjes/poppenhuisjes op te knappen en andere meiden/dames (of heren!) er blij mee maken. Maar eerst maar eens met deze aan de gang 😉 Ik hoop dat Amber het later ook leuk vindt, en zo niet, dan heb ik er in ieder geval veel plezier aan gehad! Binnenkort post ik wat foto’s, want het huisje is nu al in verdere staat, maar ik ben vooral bezig met het “verbouwen” van het keukentje en de badkamer.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *