diy, verzorging, zero waste

DIY FAIL | ZELFGEMAAKT WASMIDDEL

Al een tijdje maakte ik naar tevredenheid lekker crunchy zelf wasmiddel. Marseille zeep raspen, beetje wassoda erbij, in heet water oplossen, in laten dikken en voila, wasmiddel!

De was kwam er redelijk schoon uit, maar vies is onze was vaak ook niet meer, behalve die van onze peuter. Maar het werd wel steeds iets minder schoon.

Mijn lief vindt al mijn ge-doe-het-zelf allemaal prima, maar merkte laatst wel op dat hij de was toch wel erg muf vond ruiken.. niet zo fris. Zelfs een beetje smerig.

Ik ging natuurlijk in de verdediging, want goed voor het milieu en de portemonnee. Het lag vast te lang in de kast, dacht ik, terwijl ik weer vrolijk door mijn zeep roerde en de flessen trots naast de wasmachine stak.

Totdat het ook muf UIT de machine kwam. Toen ben ik toch maar eens verder gaan kijken. En toen kwam ik informatie tegen die ik al een keer eerder gelezen had, maar me wederom in het Nederlands onder de neus gewreven werd: zeep maakt wel schoon maar is GEEN wasmiddel.

Het verschil … zeep is bedoeld om niet-poreuze oppervlakten, welke geen hoeken en gaten hebben waarin vuil zich kan opstapelen, schoon te maken. Detergent is gemaakt om kledij, poreus en getextureerd materiaal, schoon te maken. Het is ook ontwikkeld om vuil op te nemen en vast te houden in het water om vervolgens mee in de afvoer weg te spoelen

Hier staat het uitgebreid beschreven: http://www.theclothdiaperfiles.nl/wasmiddelen/waaruit-bestaat-een-wasmiddel/zelfgemaakt-wasmiddel/

Dus. Helaas. Ik ben bang dat deze website inderdaad gelijk heeft. Mijn eigen ervaring was op een gegeven moment ook niet al te best. Het is passen en meten, uitproberen en onderzoek doen in de DIY wereld.
Het is online met alle receptjes en informatie wel eens lastig om te weten wat nou waar is en wat bangmakerij is..

Nu ik me verdiepte in het schoonmaken van de wasbare luiers die ik besteld heb – waar ik niet teveel en niet te weinig – zeep voor moet gebruiken, werd die studie nog verscherpt en kwam ik deze informatie wederom tegen. Met rake argumenten en onderbouwd door onze eigen ervaringen..

Mijn eco oplossing voor nu, is voor wasmiddel te kiezen in kartonnen verpakking, zoals Ecover, Klok of G’woon wasmiddel. Ik ga steeds vaker voor een eenvoudig merk als G’woon omdat daar ook op verpakkingsmiddelen bezuinigd worden, waardoor je verpakkingen veel vaker in karton krijgt. Dat is toch weer een stapje vooruit.

Nu hopen dat ik onze kleding niet teveel verprutst heb. Dat plasje gestript goor water aan het eind van het artikel, daar wordt je toch écht niet vrolijk van..

Wel een tipje, ook redelijk low-waste is dit vlekkenzeepje van Dille en Kamille. Werkt heel goed tegen allerlei vlekken als je de vlek ermee voorbehandeld. Om dit artikel maar wat positiever te eindigen 😉

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *