diy, verzorging

DIY | DOUCHE FOAM

Zelfgemaakte zeep in zeeppompje

Als je beter voor het milieu en je portemonnee wilt zijn, dan koop je natuurlijk gewoon een blok zeep met een lekker geurtje. Het liefst zonder verpakking. Dat is niet zo lastig. Maar sommigen van ons zijn gewend geraakt aan die heerlijke douche schuimpjes. De mooie – en vooral niet hervulbare – flacons van Rituals zie je overal opduiken. Iedereen die zichzelf wil verwennen, neemt er eentje mee naar huis.

Dat Rituals een mooi merk is mag duidelijk zijn, maar de ingrediënten zijn allemaal niet zo fijn, net zoals alle merken die hun douche schuim nu imiteren. En dan hebben we het nog niet over al het afval.. Voor Rick had ik tijdje terug een douche schuim van Kneip gekocht, met een stoere mannenlucht. Ik zat er elke keer scheef naar te kijken wanneer ik in de douche stond, ondanks de leuke natuurlijke print van hout en dennentakjes.

Toevallig kwam ik een recept tegen via Pinterest – de vergaarbak voor dit soort dingen! – voor zelfgemaakte handzeep die schuimt. Het blijkt helemaal niet de zeep te zijn die zo bijzonder schuimt, maar de flacon! Vandaar dat die dingen nooit hervulbaar zijn.. om mijn lief zijn dierbare douche schuim niet te ontnemen, besloot ik er eentje zelf te maken.

Nu had ik toevallig een flacon handzeep van Method gekocht bij de verhuizing die precies zo schuimde, Hij was inmiddels op en ik had hem bewaard voor je-weet-maar-nooit. Nu kwam hij dus van pas.

Ik heb het recept gebruikt van het blog, na eigen inzicht. Voor mij was dat:

  • 3 eetlepels vloeibare zeep (ik nam baby zeep van Urtekram)
  • 3 eetlepels olie (jojoba olie of vloeibare kokosolie zijn goede opties)
  • een “schuim flacon” ik gebruikte deze van Method te koop bij Albert Heijn
  • geurtje (optioneel) ik gebruikte sinaasappelbloesemwater

De olie wordt toegevoegd om de zeep milder en zachter te maken voor je huid. Niet essentieel maar wel fijn. Als je een nieuw zeeppompje koopt dan is het handig om die eerst gewoon op te maken natuurlijk! Je zou het laatste restje zeep kunnen gebruiken in plaats van hem om te spoelen, dan sla je twee vliegen in één klap!

Aanvullen met water en je bent klaar! Schudden voor gebruik is praktisch overigens. Als geurtje deed ik een flinke scheut sinaasappelbloesemwater erbij. Die vond ik laatst bij de toko in de buurt. Dat heeft een heerlijk, bloemerig en zeperig geurtje. Ideaal! Maar natuurlijk niet zo mannelijk.

Volgende keer maak ik er eentje voor hem met wat Davos olie van chi erbij. Dat is een stoere sauna lucht die iets beter bij de mannekes past. Je kunt natuurlijk ook je bestaande douchegel of handzeep met geurtje gebruiken. Als je zero waste wilt zijn, dan kun je zelf vloeibare zeep gebruiken.

De flacon staat bij ons in de douche en ik word steeds blij van dat heerlijke sinaasappelbloesem geurtje. Het is natuurlijk niet zo weldadig als het origineel, gezien het veel puurder qua ingrediënten is, maar jij weet tenminste zeker wat je erin gestopt hebt!

Wat zou jij liever hebben, een stuk zeep of zo’n douche schuimpje? En zou je het dan ook zelf proberen te maken?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *