voeding, zero waste

DE ZERO WASTE VOORRAADKAST

Ok, misschien was mijn vorige post wat kort door de bocht: zero waste ìs doodsimpel, maar je moet er in het begin wel even goed over nadenken. Ook tijdens trouwens, want niets blijft natuurlijk altijd hetzelfde, ook jouw voorkeuren niet.

INVENTARISEREN

Het beste om te beginnen is met je voorraad. Wat heb je normaal graag in huis? Dit kan een mooie combi zijn van wat je WILT eten en wat je meestal eet. Zero waste is in mijn ervaring gebleken tot een soort “verplicht” gezond eten, omdat de meeste ongezonde dingen veelvuldig verpakt zijn. Je kunt dus ook bepaalde keuzes die je normaal maakt van je lijstje elimineren en vervangen door gezonde boodschapjes.

Het is handig om een paar lijstjes te maken. Wat heb je altijd in huis? Wat zou je altijd in huis willen hebben? Een tip van Bea Johnson was om niet teveel verschillende voorraden te hebben, maar te wisselen. Bijvoorbeeld eerst macaroni, dan weer eens spaghetti, dan bruine rijst, dan gele. Niet alles tegelijk. Zo hou je variatie en heb je ook geen 101 voorraadbussen nodig.

OPRUIMEN
Zoals altijd: begin met wat je hebt. Ga eerst door je huidige voorraad heen. Alles wat je niet gaat eten, niet lekker vind, of niet weet wat je ermee moet, doe je in een tas. Dat kun je bijvoorbeeld aan een voedselbank geven. Je doet er blijkbaar toch niets mee. Wanneer je spullen hebt waarmee je “ooit wel eens een keer gaat koken”, zorg dan dat je een recept zoekt en het product ook daadwerkelijk klaar gaat maken.

Dingen die over de datum zijn kunnen weg. Recycle het materiaal en doe de inhoud in de daarvoor bestemde bakken.

MAKE A LIST
Nu is je voorraadkast op orde. Dan ga je kijken wat je per categorie graag in huis wil hebben. Welke kruiden gebruik je altijd? Wat voor olie? Wat doe je op brood? Wat vind je fijn om te snacken? Welke verse dingen wil je halen? Sommige producten zul je niet zero waste kunnen vinden, en het is altijd de afweging of je ze dan wilt blijven gebruiken of er een substituut voor zoekt (of helemaal weg zal laten). Maar het begint met een soort overzichtje, waar je meteen je goede en gezonde voornemens in kunt verwerken.

SYSTEEM
Ik kreeg een keer bij een Flow magazine een bullet journal, en daar heb ik in opgeschreven per categorie wat ik eigenlijk in huis wil hebben. Dat is heel creatief, maar iets als Google Keep is nog makkelijker, omdat je zo ook meteen een boodschappenlijstje hebt.

Je kunt aan- en uitvinken wat je nodig hebt en je gebruikt geen extra papier! Je zou zelfs lijstjes kunnen maken per seizoen, maar zover ben ik zelf ook nog niet. En stel dat je een feestje hebt of iets bijzonders, dan kun je daar een soort “bijzondere boodschappen” lijst voor aanmaken. Lekker voor de organisatorische supertalenten onder ons om helemaal op los te gaan!

Maar natuurlijk kun je het ook eerst opschrijven als dat makkelijker voor je is, om een beeld te krijgen wat je wilt. Idealiter kun je ook het merk achter bepaalde producten schrijven, zodat je weet waar je moet zoeken als je het even vergeten bent.

NAAR DE WINKEL
Dan is het zoeken in de supermarkt naar verpakkingen die bijvoorbeeld van karton of van glas/metaal zijn. Ik heb geen bulk-winkel in de buurt waar ik snel kan komen, dus ik kies voor pasta/rijst/mie in kartonnen verpakkingen. Dat betekent dat je soms even voor het schap staat te neuzen wat nou een goede optie is.

Groente en fruit van het seizoen worden vaak verpakkingsvrij aangeboden. Kook met wat je kunt vinden.

RECEPTEN

Sommige van je favoriete recepten bevatten misschien ingrediënten die je niet zero waste kunt krijgen. Kijk dus ook of je die recepten misschien kunt veranderen of eventueel nieuwe kunt uit proberen. Een paar eenvoudige en fijne recepten kunnen het je veel makkelijker maken. Zo maak ik tegenwoordig een grote hoeveelheid pastasaus naar dit recept en heb er dan 4 potten van in de vriezer staan, ook voor dagen dat ik even geen zin heb om te koken. Op Pinterest kun je tegenwoordig secties aanmaken, waar ik ook net een sectie heb aangemaakt voor recepten die ik geprobeerd heb en heerlijk vond, zodat ik ze terug kan vinden in die enorme bult recepten die ik er steeds maar weer bijvoeg!

HET HOEFT NIET PERFECT

Het is soms heel moeilijk om bepaalde producten met zero waste/low waste verpakking te kopen. Raak niet ontmoedigd als je een essentieel item niet verpakkingsvrij of alleen in plastic kunt kopen. Al halveer je alleen maar de helft van je plastic, dan zou dat al heel mooi zijn! Kijk naar wat je kunt vinden. Producten waarvoor je nog geen vervanging hebt kun je op een apart lijstje zetten.

Ik heb ook nog steeds genoeg “zero waste vraagstukken” waar ik nog geen antwoord op heb. Maar ons plastic is zeker al ontzettend verminderd, en minder is ALTIJD beter, ook al begint het bij een broodzakje mee ipv een plastic zakje bij de bakker.

Neem kleine (grote mag natuurlijk ook!) stappen en je krijgt er vanzelf handigheid in! Op facebook zijn er verschillende zero waste groepen waar je vragen kunt stellen, soms hebben mensen zulke goede tips waar je zelf nooit opgekomen was! Ook op instagram staan heel veel ideetjes.

PLAN & REPEAT
Dit planningsprincipe kun je op alle categoriën toepassen. Hoeveel wasmiddel heb je nodig? Kleur en wit? Waar kan ik dat met kartonnen verpakking kopen, of zelf maken? Hoeveel schoonmaakmiddelen heb ik nodig? Hoeveel verzorgingsproducten? Welke dingen kan ik zonder en welke dingen moet/wil ik echt vervangen? Welke zero waste dingetjes heb ik onderweg nodig? Misschien een vork, een lepel? Een eigen koffiebeker? En moeten die allemaal nieuw of heb je nog voldoende in huis om mee te nemen?

Zo pak je steeds een deel van je leven aan, en het hoeft echt niet allemaal in één keer.

Zero waste is in het begin meer werk, omdat je je inderdaad even moet plannen, omdenken en vervangen, maar wanneer je oplossingen vindt is het juist veel eenvoudiger.

En ook bijvoorbeeld de Albert Heijn verkoopt veel groente en fruit los (alleen die stickers..!) en verkoopt ook houten afwasborstels. Neem eerst je eigen bekende supermarkt eens grondig onder de loep voordat je meteen denkt dat je naar een superspeciale supermarkt ver weg moet.

Elke dag kleine stapjes kan al een wereld van verschil maken! Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

One thought on “DE ZERO WASTE VOORRAADKAST”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *