schrijfsels

De schoonheid van het kleine…

De grote dingen in het leven zijn mooi, maar het zijn vaak die kleine, allerdaagse dingetjes, die me zo ultiem gelukkig kunnen maken. Spontaan chocoladecakjes maken, die – ondanks mijn gebrek aan bak-ervaring – nog lukken ook. Gezellig lunchen met mijn schoonmama, wandelen en een hapje eten met papa, en een nachtje bij mijn mama over de vloer.

In m’n upje naar het Catherijne Convent voor een mooie tentoonstelling over de Bijbel – krijg ik daar ook wat meer inzicht in. Fietsen door het Wilhelmina park terwijl de krokusjes bloeien. Genieten van mijn nieuwe Dakine rugzak die alles bevat wat ik nodig heb, inclusief een flesje water. 

Schoonheid zit in dat kleine besje, het felle rood en groen afstekend tegen de stenen vloer. Het licht in de serre van de Zakkendrager valt op een stilleven van olielamp, bloemen en een peper en zout stel.  Vreugde over het vinden van mooie boeken die in ons land gelukkig vrijelijk verkrijgbaar zijn. Vreugde ook, dat er steeds meer vrouwelijke filosofen komen. Tot mijn verrassing bleek dat de Polare vestiging in Utrecht zijn begane grond gewijd heeft aan tweedehands boeken, waar ik een prachtig boek over Westerse, vrouwelijke boeddhistische beoefenaars vond. Wat een geluk!

In de Flow zat een boekje om elke week, per dag, geluksmomenten te beschrijven. En ik kan je vertellen, dat is heerlijk om te doen. Naast het opschrijven ervan, houd ik die momentjes ook in foto’s bij. Die zeggen eigenlijk al heel veel, en roepen meteen weer fijne momenten bij me op. 

Maar niet elk fijn moment is fotogeniek. Het gaat niet enkel om beelden… Geluk zit hem ook in de lieve blik in de bruine ogen van mijn vriend. In zijn hand die in de ochtend de mijne zoekt, als we net wakker worden. Het zit in de warmte van de voorjaarszon op mijn gezicht. In de knuffel van een vriendin. In de momenten dat ik er voor iemand zijn mag wanneer het moeilijk is. Oneerlijk is. Onbegrijpelijk is. Wanneer de wereld stil lijkt te staan. 

Ook dan is er schoonheid. Ook dan is er vreugde, en ook dan is er geluk. Het is altijd te vinden. Als je zoekt. In de grote, maar vooral, in de kleine dingen.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *