moederschap, verzorging

DE POT OP

Momenteel zitten we midden in de zindelijkheidstraining van de oudste. Lange tijd wilde ze helemaal niets van het potje of de wc hebben, en als brave ouders wilde haar niet forceren, want dat werd aan alle kanten ontmoedigd.

Voordat de jongste geboren is, hebben we nog een poging in de zomer gewaagd. Broekje uit, elke keer vragen. Maar mevrouw snapte met haar 3 jaar nog niet echt wat de bedoeling is. Plaste overal behalve op het potje. Na een paar dagen rondsjouwen met een dikke buik en nul resultaat besloot ik het op te geven. Op de peuterspeelzaal zeiden ze “ach, ze is er nog niet aan toe. Ze doet andere dingen al zo goed.”

Dat kan zo zijn. Maar nu is er ook een baby, wat het hele traject niet gemakkelijker maakt. Goed, ze moet het wel snappen natuurlijk. Vorige week had ze drie afzonderlijke luiers volgepoept en was bij mij de maat vol. Ze zei soms ook tegen ons dat ze een plas in haar luier gedaan had. Het leek er dus wel op dat ze het nu wèl doorhad.

Nu ging het gebeuren. Met enige druk heb ik mevrouw toch echt de pot gewezen. Leuk dat je kind het zelf aan moet geven, maar die van mij is gewoon behoorlijk pienter en vond het des te makkelijker om het in de luier te doen. Luier uit, kek onderbroekje aan (ik had er al een bult aangeschaft) en gaan.

Na een paar dagen met wisselend succes, veel gedweil en natte broeken, hebben oma en ik haar even streng toegesproken. En warempel. Het gaat nu ontzettend goed. Zo trots. En wat is ze dan ineens groot, zo zonder luier. Als we het straks ‘s avonds ook gaan proberen, ga ik denk ik de wasbare luiers proberen, dan voelt ze ook goed wanneer ze nat wordt.

Wat me wèl verbaasde, is hoe lastig het nog is om een boekje of filmpje over potty training te vinden. Er zijn wel een paar boekjes in de bieb te vinden, en één filmpje online van een prinsesje, maar dat prinsesje deed de oudste helemaal niets. Ik vond het zo raar dat ik niet een filmpje van Nijntje, Peppa Pig of een andere held(in) kon vinden. (maar misschien kijk ik niet goed, maar ik – als fervent googelaares – heb echt niets kunnen vinden)

Wel potjes met printjes, onderbroekjes, wcbrilverkleiners.. maar geen uitleg. Waagt men zich daar niet aan? Is dat op het randje met kindse sexualiteit? Ik vind het erg jammer, want je wilt ze juist leren dat zindelijk zijn heel NORMAAL is en dat IEDEREEN het doet. Naar de wc gaan. Maar qua beeldmateriaal lijkt het alsof dat niet zo is.

Hierbij dus een pleidooi voor met meer potty training materiaal. Laat onze kinderhelden in verhalen ook gewoon naar het toilet gaan. Dat hoeft allemaal helemaal niet grafisch te zijn, maar gewoonweg laten zien dat ook onze helden ook een keer naar het toilet moeten en dat je daar nou eenmaal even tijd voor moet maken.

Dan is het misschien veel makkelijker om er normaal over te praten en het sneller voor te kunnen leven.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *