schrijfsels

DE ILLUSIE VAN CONTROLE

Picture

Controle. Het is iets waar we in onze maatschappij veel waarde aan hechten. Vooral aan het hebben ervan. ‘Heb je alles onder controle?’ vraagt men in vergaderingen. ‘ Dit moet jij managen.’ wordt je vertelt. En daardoor ga je af en toe geloven, dat je inderdaad controle hebt. Dat het allemaal valt of staat met jouw ‘controle’ op de dingen. SoChicken schreef er een mooi artikel over. 

Uiteindelijk blijkt het behalen van je doelen, in mijn beleving, niet heel veel met controle te maken te hebben, maar met name met communicatie, goede samenwerking en een gezamelijk belang. Eigenlijk heeft controle daar vrijwel niets mee te maken. Eigenlijk kun je op bovenstaande alleen maar ‘Insha’Allah‘ antwoorden: en dan niet zo zeer ‘Als God het wil’ of ‘Gods wil geschiedde’ maar de wil van de mensen die je nodig hebt geschiedde. Als je die mensen kunt enthousiasmeren en/of motiveren.  

We zijn immers, zowel in werk als prive, simpelweg afhankelijk van elkaar. Controle impliceert iets individualistisch. Iets van ‘dat heb ik door mijn goede planning voor elkaar gekregen’ terwijl we allemaal weten dat het zonder persoon A, team B en een gezonde portie ‘geluk’ (en een goede bak koffie) niet gelukt was.

Als ik naar successen op mijn werk kijk, is het altijd doordat mijn collega’s, leveranciers en de mensen om me heen tijd hebben genomen, extra energie hebben gegeven op periodes wanneer dat nodig was. Je maakt altijd samen het succes, succes is nooit echt op één enkel iemand terug te halen. Behalve, wellicht, in het geval van meditatie. Maar dan is er alsnog altijd een persoon geweest, die je geïnspireerd heeft om te gaan mediteren. 

Ondanks dat ik dit zo ervaar, merk ik dat controle nog steeds een soort vage aanname is waar ik in lijk te geloven. Af en toe betrap ik mezelf erop dat ik vind dat ik dingen onder controle heb of zou moeten hebben. En natuurlijk gebeuren er dan juist weer dingen om me heen waardoor ik weer zo duidelijk terugkrijg dat controle een illusie is. En dat mijn cirkel van invloed eigenlijk maar vrij klein is, maar in mijn hoofd soms veel groter voelt (en zich vaak richting de cirkel van betrokkenheid aan het bewegen is).

Ik las een keer een mooie quote op Pinterest, wanneer je leven een duikvlucht maakt, dat je dan eigenlijk heel hard ‘PLOT CHANGE’ moet roepen, alsof je een spannend boek leest en ineens bijna van de bank valt door een plotwending. (R.R. Martin is er met zijn Game of Thrones een meester in). Dat verandering altijd om de hoek ligt te wachten, klaar om je weer eens lekker door elkaar heen te rammelen. En ergens is dat alleen maar mooi, want dat geloof in controle kost energie. Veel energie. 

Wat kun je in de plaats zetten van je geloof in controle? Het enige wat je, denk ik, doen kunt, is het leven relativeren. Voor te stellen dat je leven een verhaal is, of een spel, waarin de regels elke dag kunnen veranderen. Het enige wat je in dat spel of verhaal kunt doen is jouw intentie helder hebben. Je best doen. Liefdevol zijn. Openstaan voor nieuwe interpretaties en je eigen aannames opzij durven te zetten. Scherp houden wat er werkelijk belangrijk is, en wie er hulp nodig hebben. 

Klinkt simpel, maar een groot deel van de wereld gelooft heel hard in controle. En gaat heel ver om die controle te houden. Wat we daaraan kunnen doen, weet ik ook niet. Enkel en alleen bij onszelf beginnen, en die controle los durven te laten. Dan blijft er tijd, ruimte en energie over om te werken aan de onderdelen waar je wel controle over hebt. Je eigen gedachten, acties en keuzes. Je eigen reactie op verandering. 

En er een beetje om lachen, gok ik. Glimlachen naar dit vreemde, mooie en bizarre leven, en in ons achterhoofd houden dat er R.R Martin altijd onder de tafel verscholen kan zitten.


Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *