verzorging, zero waste

DE GROENE BADKAMER

Photo by The Honest Company on Unsplash
Afval blijft zo’n enorme uitdaging. Hoewel ik alles recycle en in de juiste bakjes gooi, is de enige supermarkt in de buurt, de Albert Heijn, met alles in plastic verpakt. Hoewel ik wel eens een artikel gelezen heb dat voedsel dat niet verpakt wordt, sneller rot, en dat dit soms nog een grotere tol op het milieu eist, blijft het natuurlijk gewoon plastic. En dat is rottig. Het lijkt af en toe net een soort doolhof..

Voor nu accepteer ik dat ik daar nog even geen oplossing voor heb, en richt ik me dus maar op de plekken waar dat wel kan. En – naast Marktplaats afspeuren voor tweedehands spulletjes – is er een hoekje van het huis waar ik nu echt progress maak. De badkamer! En dat is wel een geinig verhaal. We hebben de badkamer, zoals jullie weten, onder handen genomen (euh, laten nemen) en met een mooie spiegelkast, een ladekast onder de gootsteen en een mooie vakkenkast, hebben we plenty of space om alle troep die je maar kunt verzinnen erin kwijt te kunnen.En de grap is, dat ik die kasten zo leeg mogelijk probeer te houden. In de vakken kast met houten planken ligt op de ene plank een stapeltje handdoeken, op de andere een torentje wc papier en de andere twee planken bevatten wat decoraties, met name souvenirs van reizen. Twee loze plankjes dus eigenlijk al.

FIJNE HAARTJES
In de lades vind je ook niet zoveel. Vooral nu ik eindelijk LUSH ontdekt heb. Ik heb niet onder een steen (of een stuk zeep) geleefd, maar na een experiment met een olijfzeepje als shampoo werd ik niet zo blij van shampoo zeepjes. En LUSH zou dan weer SLS in hun zeepjes hebben, dus leek het me niet zo’n fijn alternatief. Kortom: ik durfde niet. Maar LUSH heeft geluisterd, en heeft een milder zusje van SLS gebruikt. Daarbij werd ik zo vrolijk van al die behulpzame dames in de winkel, de overdaad aan lekkere geurtjes en de enthousiaste kreten van vriendinnetjes dat ik het wel eens tijd vond worden.Een nieuwe badkamer is een nieuw begin, dus heb ik twee zeepjes voor het haar gekocht, eentje voor mij en eentje voor Rick, en ze zijn beiden heerlijk, ruiken lekker en doen hun werk supergoed. Alleen in de mijne zit wel honing (Honey I Washed My Hair), dat vind ik wel een beetje jammer, maar het ontklit wel fijn. Even mee experimenteren dus. Het is in ieder geval wèl natuurlijk! Je kunt ook een blikje van aluminium kopen om je zeepjes mee op reis te nemen. Niet zero waste, maar als je ermee doorgaat, natuurlijk wel erg duurzaam!

LOTIONBARS
Wat ik niet wist, is dat LUSH ook massagebars heeft, een soort bodylotion/olie in zeepvorm die zacht wordt als je er met warme handen over wrijft. Ik kocht voorheen altijd de Manuka Honey lotion van Dr. Organic – de enige waarvan ik echt het idee dat had het mijn huid kon voeden – maar ook deze kan ik nu vervangen door een waste-free versie. Wel eerst braaf opmaken natuurlijk.​Ik nam de Shades of Earl Grey mee naar huis, en potjandorie wat een heerlijke geur, en als je hem op je nachtkastje legt, klaar voor gebruik, geurt de hele slaapkamer er naar. Er zijn er ook met chocolade, met glittertjes (die je dus ook op je huid krijgt, leuk bij een avondje uit) en ander lekkers. De dame die me uitleg gaf zei dat ze wel een paar keer tandafdrukken in de zeepjes gevonden had.. ze zien er ook wel echt uit om op te eten.  Niet in de buurt van kinderen of hongerige vriendjes bewaren dus!Alle zeepjes worden in een blij papiertje verpakt, en producten die wel verpakt worden kun je, wanneer ze leeg zijn, weer terug brengen naar de winkel. Ik ben helemaal om! Minder waste! Alhoewel, klein schaamte momentje.. ik moest en zou zo’n vrolijk papieren tasje hebben met die prachtige botanische print. Ik ben er heel zuinig op geweest en hij staat nu te pronken in de hal. Zo mooi!


MINDER PLASTIC
Eindelijk ook weer mijn kokosdeo gemaakt, uit gemak was ik toch weer voor een rollertje gegaan, want reizen, verhuizen etc gaven me weinig tijd om thuis aan de slag te gaan. Excuses, excuses ik weet-t. Maar nu eindelijk weer gemaakt, in een potje met een mooie houtprint dekseltje, gesalvaged van een potje groentederrie voor op brood. En echt, het werkt fantastisch. Ik kocht ooit een hele fijne bio billencreme (eigenlijk voor alles, ook heerlijk voor haar lijfje en voor je eigen gezicht) voor Amber, heel zacht en helemaal natuurlijk. Ik deed er een dotje van door de deo heen, om hem extra verzorgend te maken, er zit namelijk ook calendula en aloë vera in. En dat werkt heel goed!Dus shampoofles, baai baai. Lotion containertje, niet meer nodig. Ook deo, hoef ik niet meer te kopen. Dat gaat al lekker. En geen lelijke, moeilijk afbreekbare plastic flessen meer. Ik koop nu tandpasta van Urtekram, maar zag laatst een tandpasta op een stokje! Ga ik proberen als mijn huidige op is. Wat een tof idee!

WASBAAR
Naast de aloude bekende Nederlandse washand, gebruik ik NOG STEEDS mijn wasbare make-up reiniger pads, mijn uitwasbare maandverband en mijn mooncup. Houten wattenstaafjes koop ik bij Etos, maar gebruik ik eigenlijk nauwelijks, of ik moet mijn mascara wel echt overal en nergens opgesmeerd hebben. In het makeup department kan ik het nog steeds beter doen, maar met een foundation + oogpotlood + mascara + wenkbrauwpotlood vind ik mezelf in ieder geval vrij minimalistisch. Dus het gaat goed, maar het kan nog steeds beter. LUSH heeft zo te zien ook make-up, dus daar ga ik me de komende tijd maar eens in verdiepen.Heb je zelf nog goede tips, adviezen of briljante ingevingen op eco/zero waste gebied, deel ze dan graag!
No waste, no shame! (bekijk dit filmpje en mensen die Games of Thrones kijken snappen de pun ;))

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *