interieur, minimalisme, moederschap, schrijfsels

DE DUURZAME KINDERKAMER

Dit blog schreef ik als gastblog op matsenmerte.com. Ik deel het hier ook graag. Het is zo verleidelijk als je net een kindje hebt, of zwanger bent. Al die prachtige lieve kinderkleertjes, speelgoedjes, kinderkamer decoraties. Je kunt je helemaal blut kopen, en daar sta je natuurlijk ook helemaal vrij in. Ik kan ook uren verlekkerd op webwinkels en Pinterest kijken naar al die mooie kinderkamers en -spulletjes.

Alleen wat in de praktijk al snel opvalt, is dat, hoe snoezig kinderkleding en alle spulletjes ook zijn, kinderen en baby’s opvoeden gewoon een hoop werk is. Een hoop schoon- en opruimwerk. En hoe meer je hebt, hoe meer je aan het schoonmaken, opruimen en wassen bent.

Hoe meer kleren, hoe minder was denk je wellicht. Maar nee, juist met veel kleding, blijf je wassen, ophangen, vouwen en strijken. Mocht dat je ding zijn overigens, mijn strijkbout ligt alleen voor noodgevallen ergens in een kast.

De oplossing? Marie Kondo wist het al: minder spulletjes, minder kleding, en alles netjes en mooi op een plekje opgeborgen. Zo weet jij waar alles ligt, je man weet waar alles ligt, en voordat je er erg in hebt, weet ook je – straks – peuter/kleuter inmiddels precies waar alles ligt en hoort. Daarbij is alles nieuw kopen ook nogal belastend voor het milieu. Baby’s en kindjes ontgroeien zowel hun kleding als hun speelgoed zo snel!

KIES VOOR MINDER MAAR BETER
Toegegeven, de duurste kinderkleding is prachtig, maar weet wel dat zowel borst- als flesvoedingsvlekken altijd zo lekker hardnekkig zijn. En dan hebben we het nog niet over spuitluiers, gele poep, en de wortelhapjes. Dus maak het niet te bont, maar kies voor een paar mooie kledingstukken. Soms liever iets te groot dan te klein. Mouwtjes kun je omslaan, maar een te korte broek is in de zomer nog wel schattig maar in de winter heel onhandig.

Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de prijs, maar om de kwaliteit van de kleding. Fijne, pure materialen zijn puur katoen voor de zomer en wol voor de winter. Dat blijft vaak ook mooi en kun je later weer doorgeven aan de volgende mama. Dat geldt ook voor speelgoed. Hout blijft mooier dan plastic en kun je makkelijk een tweede leven geven met een likje verf. Hieronder zie je een IKEA kinderstoel die ik ooit uit een kringloop mee naar huis nam.. likje verf en hij was weer als nieuw! (je moet trouwens niet zien hoe hij er nu uitziet, met een ondernemende peuter in huis..)

bron: https://karalayneandco.com/

KLEURENPALET
Een mooie tip die ik van een Instagram vriendinnetje kreeg was: kies een kleurenpalet van een aantal kleuren die je mooi vindt en die ook goed combineren. Kies je kledingsetjes en je kamer in die kleuren, en alles staat mooi bij elkaar, wat jou – en je partner, die ongetwijfeld hele eigen combinaties gaat maken – heel veel gemak geeft.

Ook voor (kraam)bezoek is het fijn, want je kunt daardoor je verwachtingen ook uitspreken, waardoor je geen enorme mismatch in je kledingkast en kinderkamer krijgt. Dat oogt rustig en is ook voor het kindje fijn. Niet teveel prikkels maar een mooie, rustige omgeving om lekker in te dromen. Zo’n Instagram ready kamertje is helemaal niet zo moeilijk op die manier!

Hier is bijvoorbeeld mijn Pinterest album voor onze tweede dochter, Rowan, met alle kleuren en materialen die ik mooi vind. Feitelijk gebruik ik dit voorbeeld voor onze beide dochters. Het is ook leuk om die kleuren terug te laten komen in het geboortekaartje, zo geef je alvast een hint aan iedereen om je heen wat je mooi vindt!

Rowan’s kamertje is bijvoorbeeld piepklein, dus koos ik voor rotan, wit, hout en als accentkleur oudroze.

OPKNAPPERTJES
Waar je kunt, kun je ook heel leuk spulletjes tweedehands kopen. Op rommelmarkten en bij kringlopen vind je superleuke rieten manden, houten puzzels en ook wiegjes, boxen en wipstoeltjes in prima staat. Staat de kleur je niet aan of is het niet helemaal mooi meer? Een likje verf doet wonderen en voor bijvoorbeeld maxi cosi’s en wipstoeltjes kun je hoezen kopen of – als je heel handig bent – zelf de naaimachine pakken.

Overigens ben ik dat niet, zo’n handige naai dame, maar ik ben wel handig met een verfkwast en met dingen “upcyclen”. Zo vond ik op een frans rommelmarktje een leuke blokkensoof in vreselijke kleuren. Met een laagje verf werd het een prachtig, rustig ogend stuk speelgoed. Zo heb je iets unieks en je bent ook nog eens duurzaam bezig: opknappen in plaats van nieuw! Soms heeft dat verweerde hout of dat gebutste rotan ook juist veel karakter en is het juist mooi om het zo te laten.

Mijn grote liefde is het opknappen van oude poppenhuizen en kindermeubels tot moderne, stijlvolle interieuritems. Ook die kun je prima tweedehands vinden en een nieuw leven geven, en het is ZO leuk om te doen.

Ook stoffen kun je opknappen. Kinderkleding en dekentjes van natuurlijke materialen kun je verven. Dat zal niet iedereen aanspreken, en de stof kan er in het begin iets stugger van worden, maar als je bedenkt hoeveel verf en water er nodig is om een nieuw kledingstuk te maken, dan is het helemaal geen gek idee om oude verwassen kleding een nieuw tintje te geven.

Je kunt bijvoorbeeld ergens een mandje neerzetten waarin je verwassen kleding en doeken opspaart om die later in één wasbeurt te kleuren. Zo gaf ik o.a. een gifgroen vestje, een knaloranje broek, wat tweedehands zwangerschapskleding en een paar hydrofiele luiers een nieuw leven in een mooie aubergine kleurige tint. Rowan’s kleding ligt hier “Marie Kondo style” in een doosje op haar kamertje:

BESPAAR!
Door al dat tweedehands spul krijg je een hele persoonlijke kinderkamer en spaar je een boel geld uit. Dat geld kun je dan weer steken in een paar mooie, goedgekozen stukken kleding, meubels of dekentjes. Ik kocht bijvoorbeeld een paar prachtige hydrofiel XL doeken van biokatoen met mooie printjes.. die gebruik ik elke dag en heb er veel plezier van!

Daarbij hoef je je ook minder schuldig te voelen als je zoon of dochter een kledingmaat overslaat, het wipstoeltje of de babygym eigenlijk nooit gebruikte.. Biedt het weer tweedehands aan en “ruil” het voor iets anders!

Less is more, en geloof mij, het loont echt om een minimalistische – overzichtelijke – inboedel te hebben met kinderen. Iedereen is sneller klaar met opruimen, het geeft rust en het geeft ruimte, om te spelen, om te kletsen en om plezier te hebben. En daar willen we allemaal toch meer van in het leven?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *