moederschap

DAAAG SCHAAMTE

Mooie anekdote die ik nog echt even moest delen. Toen ik net bevallen was van Amber (ja – ik noem een keizersnede ook bevallen) was ik al heel wat schaamte kwijt. Immers, door de vele ziekenhuiscontroles moest ik al vaker voor echo’s komen en in mijn geval waren dat ook een paar inwendige, om te kijken waar de placenta lag ten opzichte van mijn baarmoederhals. Die bleek uiteindelijk niet of nauwelijks opgeschoven, waardoor de keizersnede dus een feit werd.

Afijn, geprept voor een keizersnede word je uitgerust met een blaaskatheter. Dat is in het begin heel vervelend, daarna kon ik er stiekem wel even van genieten dat ik niet, zoals in mijn zwangerschap, elke 5 minuten naar het toilet moest, maar gewoon de hele dag kon blijven liggen! Minpuntje was dat dat in bed liggen toen ook een verplichting was.

‚ÄčUiteindelijk was ik gewoon simpelweg herstellende van een operatie en werd ik dus nauwlettend in de gaten gehouden en geholpen met alle lichamelijke karweitjes. Dus me laten verschonen terwijl ik in bed lag, mijn wond bekijken.. ik zal je de details besparen maar al gauw kijk je als kraamvrouw bijna nergens meer van op. Tientallen verschillende verpleegsters en lactatie deskundigen zaten aan mijn voorgevel om te helpen met de borstvoeding en ook thuis wilde de kraamverzorgster alles even goed zien om te kijken of ik goed herstelde.

Eenmaal thuisgekomen vroeg onze kraamverzorgende of we het leuk vonden om met Amber onder de douche te gaan. Dat wilden we wel. Omdat ik nog herstellende was van mijn buikwond, leek het haar beter als mijn man haar maar even op de arm nam. Of we dan een zwembroek hadden. De schaamte voorbij reageerde ik snugger “een zwembroek? ja ik denk dat we wel een baby zwembroekje hebben.. ” Waarop Rick droog antwoordde, “Ik denk dat die zwembroek voor mij is.”

Tja. Als je als kraamvrouw al overal betast en bekeken bent, dan gok je dat je vent volgens de wet van gelijke behandeling ook in hetzelfde schuitje zit. Hij mocht echter zijn eer behouden. En denk maar niet dat ik onder die douche mijn bikini aan had..

Published by Nienke

Nienke is ge√Įnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *