minimalisme

CAPSULE WARDROBE (BE MORE WITH LESS)

Sommige dames vinden het heerlijk om mode magazine’s door te spitten in hoop op meer en dromen van een inloopkast. Ik vind het heerlijk om minimalistische kledingkasten en capsule wardrobes te bekijken in de hoop op mìnder en fantaseer over zo’n lege kledingkast. Maar het is me nog nooit gelukt. Wel om mijn kleding te verminderen, maar iets hield me altijd tegen om zo’n drastische capsule wardrobe te starten.

Wat dat precies is weet ik nog steeds niet, misschien een soort lef (los van het gebrek aan zolder!)? Maar nu ik zelf met tasje aan kom zetten in winkels, tegen mensen aan zeur of ze alsjeblieft geen plastic tasjes om mijn eten heen willen doen en of ze het rietje uit mijn dochter’s flesje willen houden (en nee ik hoef ook geen bonnetje, dank u wel!) heb ik wellicht een soort blokkade in mezelf overwonnen. Want vaak kun je alleen je eigen gedrag veranderen met lef en doorzettingsvermogen. Het komt nooit zomaar aanwaaien.

CAPSULE WARDROBE

Zo keek ik altijd smachtend op het blog van un-fancy.com, haar garderobe is he-le-maal mijn smaak, en alles vind ik fantastisch. En Courtney Carver’s website natuurlijk. Maar ik voelde me niet mode-savvy genoeg om ook daadwerkelijk mijn kledingkast te halveren, al blog en lees ik er al jaren over. Maar stiekem weet ik inmiddels echt wel wat ik mooi vind. Naturel kleuren. Demin met cognac. (nep) leren accentjes. Donkergroen en donkerblauw. Zwart/wit en grijs. Donkere kleuren voor de hefst en winter en wat lichtere voor het voorjaar en de zomer. En wat heb je nou echt nodig? Een paar zwarte schoenen. Een paar bruine. Een stel gympen. Slippers/sandalen of een combi.

Nu mijn dochter rondloopt en heerlijk op de 1e verdieping kan spelen, heb ik haar met wat speelgoed op de grond gezet, en een grote stoffen tas gepakt. Mijn kledingkast opengegooid en EINDELIJK alles in de tas gegooid wat ik deze winter niet ga dragen. Soms moet je gewoon beginnen, ook al weet je nog niet helemaal hoe. Ik ben ook niet zo van mezelf grenzen stellen van “maar 33 items uitzoeken” en doe het liever op gevoel. Maar misschien is het wel leuk om op een gegeven moment te tellen hoeveel items ik dan daadwerkelijk heb, gewoon voor de fun of it.

Het hielp denk ik wel dat de intentie was om het eerst op zolder te zetten, en af te wisselen per seizoen. Dus niet al je kleding hoeft weg, maar je zorgt dat je je garderobe keuzes verkleint tot een aantal stuks die je goed met elkaar kunt combineren. Uiteindelijk draag je maar weinig kleren echt vaak, soms ook gewoon omdat je door alle kleren overdonderd raakt, en dan maar snel hetgeen pakt wat je gisteren ook goed stond. En met een kleine dreumes die in de kamer ernaast een keel op zet (ik wil NU uit bed mama!), is de tijd om uren door je kledingkast te spitten ook niet echt aanwezig. Wees eerlijk, als je die tijd wel hebt, wil je die kostbare tijd dan aan gehannes voor je kledingkast besteden? Ik niet eigenlijk.

En ik moet zeggen. Wát een verademing. Heerlijk om een paar fijne truien en vesten te zien die ik graag draag. Op de één of andere manier vind ik het nu ook weer echt leuk om dingen te combineren. Ik voel me ook veel tevredener met mijn kleding, als elk stuk je ook dierbaar is en fijn zit. Ook merk ik dat ik nu veel beter kan inschatten wat ik nog mis, of welke dingen eigenlijk niet goed te combineren zijn. Wetende dat ik boven nog wat kleding in een tas heb zitten voor wanneer ik weer ga werken, of dat ene feestje heb. Maar ik hoef het niet allemaal bij elkaar in één kast te hebben. En waarschijnlijk, kom ik er straks achter, dat ik het wellicht niet meer nodig heb.

KWALITEIT

Angst dat ik straks weer meer ga kopen om het aan te vullen, heb ik helemaal niet. Sterker nog, de impuls om kleding te kopen daalt en daalt alleen maar. Net zoals met schoenen die mooi zijn maar niet lekker lopen, heb je het meest aan kleding die jou persoonlijk goed staat en waar je je lekker in voelt. En als je op een gegeven moment weet wat dat is, dan wordt je niet verleid om weer mee te doen met een of andere modegril. Dan durf je ook geld uit te geven aan één mooie jurk, ipv vijf goedkope, of een prachtige tas en een stel laarzen. Iedereen weet wel dat investeren in een paar kwaliteitsitems beter is, maar soms is het zo lastig waar je moet beginnen. Bij minder, dat blijkt dus écht wel het antwoord te zijn.

Ik voel me nu gewoon al kilo’s lichter, met zo’n mooie overzichtelijke kledingkast. Binnenkort mijn sieraden en riemen ook uitmesten, want ik bewaar heel veel wat ik mooi vind, maar niet draag. Daar kan ik vast andere mensen veel gelukkiger mee maken. En sommige dingen kunnen leuk in de verkleedkist die ik boven op zolder voor Amber vul met leuke dingen die ik tegenkom.

Op de links die ik hierboven gedeeld heb, van un-fancy en project 333 geven ze advies hoe je een capsule wardrobe kan beginnen. Ik ga ze binnenkort ook weer rustig doornemen voor de volgende stap, nu geniet ik eerst van de rust die ik al gecreëerd heb. En dan vind ik eigenlijk nog dat het teveel is!

Heb jij al eens geprobeerd om een capsule wardrobe samen te stellen? Zo niet, wat houdt je tegen? Zo wel, hoe ervaar je het?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *