minimalisme

BUY NOTHING NEW – EEN MAAND CREATIEF MET KLEDING

Ergens vorig jaar heb ik me als eens bewonderend uitgelaten over mensen die een jaarlang geen nieuwe kleding kopen. Fantastisch, wat goed van ze, en wat een discipline! Dat is mij toen niet gelukt, deels omdat ik nieuwe werkleding nodig had. Nou ja, dat vond ik toen. Nu heb ik een redelijk complete garderobe, alles is goed met elkaar te combineren. Je zou zeggen, een prima basis om in ieder geval een maand nieuwe kleding kopen af te zweren. En dat is dus ook precies wat ik ga doen.

Via het initatief ‘Buy Nothing New’ heb ik me opgegeven om de maand oktober geen nieuwe kleding te kopen (of sieraden, sjaaltjes, interieurspulletjes en dat soort dingen.) Alles wat ik niet draag of over heb geef ik weg. Ik geef vaak spullen weg aan vriendinnen, maar dat kun je ook maar zovaak doen voordat zij overstelpt raken met kleren. Gelukkig geeft de Buy Nothing New site een paar handige tips om kleding te doneren;

Dress of Succes
Dress for Succes is een organisatie waar werkzoekenden met een bijstandsuitkering terecht kunnen voordat ze gaan solliciteren. Ze worden mooi in het pak gestoken, wat de kans op een baan vergroot. Zodra ze een baan gevonden hebben, mogen ze nog eens terugkomen om opnieuw een mooie & zakelijke set kleding aan te schaffen.

Inspirerende linkjes
– http://www.givingisallwehave.com/
– http://www.buynothingnew.nl
– http://www.buynothingnew.nl/portfolio/spullen-weggeven/

Zoek je kledingkast uit en maak er een feestje van, alleen of met vriendinnen. Maak wat lekkere hapjes, zet je favo muziek aan, en geef jezelf een modeshow, combineer wat je nog hebt en geef weg wat je echt niet meer draagt!

Wat te doen bij verjaardagen? Wees creatief! Ook hier vindt je wat ideetjes.

Vorig jaar heb ik het boekje ‘Hoe ik leefde van 1 euro per dag‘ gelezen, een vertaling van een Engels boek waar de auteur beschreef hoe zij een jaar van 1 pond per maand leefde, en dat het haar nog lukte ook! Natuurlijk zaten daar wat haken en ogen aan, goedkoop eten is vaak niet het meest gezond, en goedkope kleding heeft vaak een chemische oorsprong en kan het product zijn van kinderarbeid. Toch is het wel een mooie manier om te bewijzen dat je met minder ook een leuk leven kunt leiden.

Speed Kills
Soygal Rinpoche vertelde eens in een lezing dat ‘speed kills’. De snelheid waarmee we onze behoeftes willen vervullen (instant gratification) maakt onze planet en onze menselijkheid kapot. We hebben geen geduld, eisen perfectie van de wereld en van onszelf, en doordat we teveel werken en te druk zijn kunnen we geen tijd en rust nemen voor wat we werkelijk willen. Een initiatief als een maand niets nieuws kopen is een mini uitdaging om te zien of je je tijd niet veel beter en leuker kunt besteden dan rondrennen in een druk winkelcentrum.

Ga wandelen in het bos met een vriendin, drink een lekker kopje koffie thuis, bak een taart (levensmiddelen mag je natuurlijk wél kopen!) of een lekkere pan verse soep. Stof die zolder eens uit, en je kledingkast, en kijk wat je werkelijk gebruikt. Zorg dat alles wat stuk is of op reparatie wacht, gemaakt wordt. Verzin iets creatief voor verjaardagen. Geef bijvoorbeeld een ervaring, zoals een uitje (een dagje naar een stad toe) of een hapje eten samen. Een cursus cadeau geven is ook heel leuk. Iets gedenkwaardigs. Of knutsel iets leuks in elkaar. Een vrolijke schaal met allerhande tapashapjes of verschillende smaken olijfolie. Of maak zelf een taart, jam of koekjes in een eigen verpakking.

Meer ideetjes voor ‘gift ideas’ en verpakkingen die je zelf kunt maken, vind je ook op Pinterest. Je vindt daar ook allerhande ideetjes om bestaande spullen op te leuken.

En als je dan toch een echt cadeau hebt beloofd, zorg dan dat je deze met zorg uitzoekt. Kan het lang mee? Kan het biologisch of fair trade? ​

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *