schrijfsels

BOHO KINDERKAMERTJES (DEEL II)

Photo via Sheila Man & Village Thrive

Het is ook ontzettend hip nu, die rotan, boho gezellige interieurs. Hetgeen wat mij zo aantrekt is de eenvoud ervan. Je hoeft geen kamer vol te proppen met riet en hout, maar een paar eenvoudige elementen en een paar warme kleuren en je bent er al.

Zo vind ik het altijd leuk op op Pinterest naar mooie kinderkamertjes te gluren voor inspiratie. Maar vaak denk ik ook, och dat is toch helemaal niet praktisch, of wat een gedoe, allemaal van die bogen schilderen.

Het leukste van inspiratie is dat je niet precies gaat kopen wat op het plaatje staat, maar er op een eigen manier invulling aan geeft.

Dus eerst de inspiratie:


En dan jij. Nu is het een beetje erg jammer dat alle kringlopen tijdens de lockdown dicht zijn, maar wellicht kun je op Marktplaats nog leuke dingen vinden. Dat kan dan wel weer fijn vanuit de luie stoel – al vind ik niets leuker dan oude kleding aan en kringlopen in duiken voor wat goed sneupwerk.

RIETEN MEUBELS
Je kunt natuurlijk investeren in zo’n prachtige boho rieten stoel. Maar. Je kunt ook zoeken op een ouderwetse rotan stoel die we vroeger bijna allemaal wel op de kamer hadden staan. Mijn nichtje en ik redden er ooit twee van het grofvuil. Ik heb ergens nog een foto dat we samen de groene aanslag eraf aan het boenen waren in de tuin, in ons badpak – want zomer. Die heeft bij mij heel lang gestaan.

De linker stoel is prachtig, maar kost 100 euro bij Xenos. De rechter is van IKEA, rond de 35 euro, en is het type stoel dat ik vroeger op mijn kamertje had staan. Beiden geven dezelfde sfeer, en de rechter is makkelijker tweedehands te vinden. Mooi kussentje erin en klaar!

Ook vond ik op Marktplaats een keer een mooie rotan kast, net iets donkerder dan “nu in is” maar wel voor een 10tje. Daar moet je echter echt geluk mee hebben. Ook vond ik een rotan poppenbedje bij de kringloop. Het is leuk om bij de kringlopen te speuren naar rieten manden, houten stoeltjes (juist leuk als ze een beetje gebruikt zijn) en houten speelgoed. Riet blijft heel lang mooi en blijft gewoon altijd bruikbaar.

Een mooie rieten spiegel is zo gekocht, en kan echt een eyecatcher zijn in de kamer. Combineer het met een iets leuks van hout aan de muur en een macramé kunstwerk. Dat kun je overigens ook zelf maken!

MACRAME/WOL KUNSTWERKJE
Haak een grote granny square met een mooie tint wol (bijvoorbeeld twee strengen Julia garen van Zeeman in beige of oudroze) en hang deze aan een stok die je buiten gevonden hebt en hebt laten drogen. Maak er franjes aan en hang de boel op met een jute touw. Die kun je heel goedkoop vinden op grote klossen bij de bouwmarkt.

Op de eerste foto hierboven zie je een kralenketting met kwastjes. Ook dat kun je natuurlijk prima zelf maken. Een paar houten kralen, een stuk katoen om ze aan te rijgen en deze afwisselen met kwastjes in kleuren. Megmadewithlove heeft hieronder al een paar superleuke voorbeelden, de patronen vind je op haar website! (Ik zie daar zelf overigens een paar vaatdoekjes die ik écht wil maken)

Een paar mooie manden op de muur is ook een heel leuk idee, en deze vind je ook heel vaak bij kringlopen. En zijn ze iets te fel naar je smaak, dan kun je ze ook spuiten of verven. Misschien wil je wel een likje goud in de kamer, dan kun je enkel de binnenkant een beetje goudkleurig spuiten. Op de babykamer hebben we de luier benodigdheden in een rieten mandje zitten, en dat staat al zo knus!

Kijk trouwens ook in (de uitverkoop) bij tuincentra voor kerstspullen, daar zitten ook vaak leuke houten en gouden hangers bij die je prima het hele jaar door op de kamer kunt hebben. Zo heeft Rowan een lampje met herten erop die we tijdens de kerstdagen gekocht hebben.

STOFFEN
De rustige indruk van deze stijl komt doordat er veel gewerkt wordt met effen, aardse tinten. En het mooie is, dat die tinten heel mooi mee kunnen groeien met je kind. Bij de jongste heb ik daardoor gekozen voor een beige vloerkleed, waarvan ik hoop dat het heel lang mee kan gaan door de neutrale kleur. Hydrofiele doeken in mooie kleuren en prints kunnen daarbij weer echt in het oog springen. Ook die hoeven niet duur te zijn.

Wist je trouwens dat je hydrofielen en kinderkleding ook heel makkelijk kunt verven? Daar zal ik binnenkort ook een berichtje aan wijden.

PRINTS
Ook met prints kun je heel duurzaam en goedkoop te werk gaan. Als je wilt kun je op Etsy prachtige prints kopen en laten afdrukken bij bijvoorbeeld HEMA. Je kunt echter ook prima mooie prints uit magazines halen. Flow Magazine en Ariadne at Home hebben vaak mooie platen die je in kunt lijsten.

Kies daarbij voor kartonnen clipboards of een houten lijst waar je posters in kunt hangen. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken als je handig bent, door van die klemmen bij bijv Dille en Kamille te kopen, of magneetjes op latjes hout te lijmen. Je kunt de prints dan gemakkelijk afwisselen. Je zou bijvoorbeeld in de lente mooie bloemenprints op kunnen hangen en in de winter winterse taferelen.En als je echt iets origineels wil.. waarom niet zelf een stuk karton beschilderen? Schilder een regenboog, of een paar bloemen. Ik heb een paar kleurplaten die de kinderen leuk vinden ingekleurd in kleuren die bij hun kamers passen. Ook een heel goedkope maar super leuke manier om een kamertje in te richten.
In de kringloop ben ik altijd op de uitkijk naar houten lijsten. Zo nu en dan heb ik geluk en vind ik een prachtig exemplaar.

EEN LIK VERF
Verf is natuurlijk altijd ideaal. Kies een kleur die je mooi vindt. Ik ben persoonlijk dol op krijtverf, omdat het bijna overal op dekt en het een mooie matte uitstraling heeft. Verf een paar meubels/accessoires in dezelfde kleur en voila, rust! Kies een paar kleuren die mooi bij elkaar staan en wissel deze af. En het leuke met verf? Toch niet helemaal je ding? Dan verf je gewoon een andere kleur erover heen.

MINDER IS MEER
Zoals ik al zei, ik vind het zo fijn aan deze mooie, warme natuurlijke stijl, dat je met weinig al een heel mooie sfeer neer kunt zetten. Je hebt nauwelijks wat nodig, al is het verleidelijk om hebberig te worden van al die mooie foto’s. Kies een paar tinten die je mooi vindt en combineer deze met hout, steen en riet en je hebt zo een prachtig kamertje voor je kindjes. Het fijne is met deze naturelle objecten, dat je ze ook prima overal in huis kunt gebruiken. Zo verhuizen dingen uit de woonkamer bij ons wel eens naar de kinderkamers en andersom, omdat het allemaal prima bij elkaar past.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *