boeken, filosofie, levenskunst

BOEKEN | LITTLE BOOK OF CONTENTMENT

Photo by Samuel Austin on Unsplash

Op onze queeste naar geluk wringen we ons in allerhande bochten om maar gelukkig te kunnen zijn en om lijden te kunnen vermijden. Zoals velen van ons in de praktijk merken: dat werkt uiteindelijk niet. Lijden zal altijd bij het leven horen, of het klein leed is (sla ik toch eens even knoerthard op mijn duim) als groot leed (het overlijden van een dierbare). Dat is met geen mogelijkheid tegen te houden.

Een weg daarheen, predikt het boeddhisme, is acceptatie. Maar acceptatie is in het Westen niet echt een ‘tof’ woord. Het spreek niet van succes. Wij vinden het juist geweldig om ergens keihard voor te knokken en dan beloond te worden. Zou er een gulden middenweg zijn?

Leo Babauta van Zenhabits denkt van wel. En omdat hij zijn inzichten en ervaringen graag met anderen wil delen, heeft hij een gratis e-book geschreven. Het enige wat hij van je vraagt is, dat je er een uur onafgebroken voor gaat zitten, en het hele boek uitleest. Hij zegt dat hij in de 7 jaar dat hij op zoek is geweest, het gevoel heeft dat het antwoord ligt in tevredenheid.

‘It’s been a long journey, but I’ve enjoyed it. I struggled with feeling bad about my body, feeling insecure about myself, doubting my abilities to make it without an employer, doubting myself as a writer, not believing I had discipline or the ability to change my habits.

And all this led to other problems: I sought happiness and pleasure in food, beer, shopping, distraction, TV. I procrastinated, I let my health get bad, I smoked, I was deeply in debt, unhappy with my work, never exercised, and ate lots of junk food.

Not a pretty picture. But if I’d never been in that place, I wouldn’t understand how to get out of it. And so I’m grateful I was there. I’ve learned a lot, about myself and about how to find happiness in who I am, what I have, who I’m with, what I do, and all that’s around me.’

Al deze ervaringen hebben hem een aantal inzichten opgeleverd. Ik kan er meer over zeggen, of mijn eigen mening over geven, maar dat doe ik niet. Ik wil je enkel uitnodigen om het te lezen. Het is een aanrader. Gezien het boekje geen kaft heeft, heb ik die er zelf bij gefabriceerd, mocht je dat leuker vinden voor je e-reader.

Voor nu zou ik zeggen, maak er rustig de tijd door. En je kunt het ook best in gedeeltes lezen, dat heb ik namelijk wel gedaan, om elk hoofdstuk even rustig in me op te nemen.

Het is een aanrader, en zeker je tijd waard.

DOWNLOAD HET BOEK OP ZENHABITS

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *