minimalisme, tweedehands, zero waste

BEWUST WINKELEN

Ok, dit klinkt misschien een beetje conflicterend, maar ik denk dat het heel goed werkt: bewust winkelen. Je kent het wel, je bent met een vriendin die je lang niet gesproken hebt aan het winkelen – want dat doen we nu eenmaal graag als we elkaar lang niet gezien hebben (?) – en terwijl je probeert naar haar verhaal te luisteren en spullen te kijken, stop je spullen in je mandje waar je niet zo heel goed over nagedacht hebt.Eenmaal thuisgekomen denk je, hmm, heb ik dit wel echt nodig. De dapperen onder ons brengen de aankopen terug, maar de meesten komen uitgeput na zo’n dag thuis en vergeten de hele handel. Ik heb wel eens in de rush ook meteen de kaartjes eraf geknipt, en later gedacht, hmm, dit heb ik eigenlijk niet nodig en het is niet helemaal ‘mijn ding’.

En daar ga je (ik!) weer, allemaal spullen waar je weer iets mee moet. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik daar niet heel vaak (meer) last van heb, maar ik merk wel dat de meeste spullen die ik als impuls aankoop doe, inderdaad spullen zijn waar ik achteraf niet zo happy mee ben.

Het klinkt alsof ik mezelf nooit een uitspatting gun, maar dat is niet waar, want je kunt heel bewust kiezen voor dat mooie paar laarzen of die heerlijke trui. Geen probleem. Maar wees er ff goed bij met je koppie.

Checklist
Wat ik tegenwoordig ook doe wanneer ik iets nieuws wil aanschaffen (naast eten natuurlijk) is het volgende:
– Heb ik dit echt nodig?
– Is dit iets wat ik een lange tijd leuk zal vinden en zal dragen/gebruiken?
– Past het bij de spullen die ik al heb?
– Maakt dit mijn leven ingewikkelder of makkelijker? (met dank aan SoChicken) altijd een goede check!

Wat ik laatst eens gedaan heb is terugkijken naar de spullen die je de laatste tijd aangeschaft hebt. Hoeveel van die spullen gebruik ik echt? Ben ik slimmer gaan inkopen?

Ik bestel graag bij H&M, omdat ik de kleren leuk vind en de maten me (bijna) altijd goed passen. Als ik daar naar mijn ‘bestelgeschiedenis’ kijk (leuk dat je dat kunt doen bij je online aankopen), vind ik terug dat ik alle spullen van het afgelopen jaar nog steeds met heel veel liefde draag en dat ik er heel blij mee ben en blijf. Een klein bewijs aan mezelf dat ik bewuster koop, en me niet meer laat verleiden tot allerhande impuls aankopen. Daarbij koop ik ook niets meer wat niet lekker/mooi/comfortabel zit en wat niet bij de kleuren past die ik al heb. Al is het nog zo leuk, dan gaat het niet mee. Streng? Misschien, maar op de lange termijn wel heel fijn.

Herrie en drukte zorgt voor impulsaankopen
Overigens heb ik ook gemerkt dat ik sneller impulsaankopen doe in de winkel zelf dan online. Blijkbaar denk ik er online nog eens extra over na (misschien ook omdat ik dan meer gefocust ben dan in een winkel met harde muziek, veel mensen en afleiding.) Uit onderzoek is trouwens gebleken dat mensen langer in een winkel blijven met rustige/klassieke muziek, dan met drukke muziek. Het voordeel bij dat laatste is dus dat mensen sneller beslissen omdat ze er ook weer uit weg willen. Soms worden ze overmoedig van bepaalde muziek en denken ‘ach, ik ben het waard, kom maar op met die spullen.’

Dat geeft je wellicht te denken om vanuit een bepaalde rust nieuwe spullen – maar misschien ook mensen, taken, evenementen, projecten – in je leven uit te nodigen, dan vanuit een gejaagde geest. Ik ben gek op enthousiaste en spontane acties, maar het helpt om daar juist op het moment even bij stil te staan wat het betekent voor je. En niet bang leren zijn om ergens op terug te komen – of spullen terug te brengen!

Windowshoppen is ook leuk!
Soms betekent dit in de praktijk zelfs dat ik met helemaal niets thuiskom, omdat ik gewoon lekker rondgekeken heb, bewonderd heb wat een mooie spullen er zijn en tot de conclusie gekomen ben dat ik niets nodig heb. En dan heb ik toch een fijn dagje gehad! Vaak trakteer ik mezelf op een kop koffie en wat lekkers, en neem ik mijn e-reader mee voor als ik even neer wil strijken in een cafeetje. Het gaat meer om het momentje voor mezelf en de rust te hebben dan echt te winkelen.

Ook een zinnetje die ik mezelf ooit aangeleerd heb: dat het mooi is betekent niet dat ik het ook moet hebben. Ik kan het ook gewoon bewonderen en verder lopen. En dat geeft zeker rust.

Want als je alles wilt hebben wat je mooi vindt in dit leven, is tevredenheid wel heel ver te zoeken!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *