schrijfsels

Ben jij al besmet met het weggeef-virus?

Onze Facebook groep ‘Ik Geef Weg Utrecht en Omstreken‘ heeft inmiddels de 4000 leden bereikt. Wow. En dat hebben we vooral te danken aan de hardwerkende moderators die de groep schoon, gezellig en ontspannen houden (meiden en heer, jullie zijn kanjers!). Het is een prima plek geworden om je nieuwe spullen een tweede thuis te geven. 

Waarom zelf een groep starten?
Het is een mooi moment om even terug te kijken hoe de groep ontstaan is. Een een paar jaar terug kwam ik weer eens met een doos aanzetten bij onze lokale Kringloop. De vrolijke jongen die achter de balie stond, was druk in de weer en gebaarde me om zelf even mee te lopen om de spullen achterin te zetten. Ik had zo’n standaard sinaasappel doosje van de Albert Heijn bij me. Met wat kleine rommeltjes. Toen hij het gordijn opendeed naar de opslag, brak er iets in me. Daar stonden wel 50 van die dozen, identiek aan de mijne, helemaal vol met spullen. En dat waren alleen nog maar de dozen die ik vanaf daar zien kon.

Mijn eerste conclusie was dat Kringlopen echt overladen worden met spullen. Mijn tweede conclusie was dat, als ik al naar mijn eigen werkweek kijk, mensen nauwelijks tijd hebben om naar de Kringloop winkel te gaan. Ze zijn immers ook vaak maar beperkt open. Toen ik lid werd van de Ik Geef Weg groep van Juul Martin op Facebook, werd ik meteen een stuk enthousiaster, door zijn fantastische initiatief kon je tenminste je oude spullen direct aan iemand geven, zonder tussenkomst van een Kringloop die jouw spulletjes dan weer moeten gaan sorteren. Het gaf mij althans een veel beter gevoel.

Wat ik bij de landelijke Ik Geef Weg groep lastig vond, is dat veel spullen toch ver weg werden aangeboden, en ik vaak dagen bezig was met dingen te verzenden naar anderen. Het zou dan fijner zijn als mensen dat aan de deur zouden kunnen ophalen. Dus vroeg ik Juul of het in orde was om een Facebook groep voor Utrecht en omgeving te maken. Dat kon gelukkig! We kregen beetje bij beetje leden, eerst vrienden en kennissen, tot Juul een soort Google maps landkaartje maakte op de nationale pagina met  de locatie van alle lokale groepen. Dit veroorzaakte een stroom aan leden. En inmiddels zijn we al over de 4.000 leden gegroeid. Binnen een krap jaar tijd. Klasse. En ik denk dat het voor andere groepen in het land precies zo gaat. 

Delen zorgt voor verbinding
Het is erg mooi om te zien hoe mensen in de groep met elkaar omgaan. Ok, eerlijk is eerlijk, er zitten soms mensen tussen die duidelijk wat inhalig kunnen zijn. Er zijn soms ook mensen die boos worden, of vinden dat ze rechten mogen ontlenen aan iets wat iemand aanbiedt. Dat houden we gelukkig scherp in de gaten. Maar daar staat tegen over, dat het gros van de mensen zich juist enorm om elkaar bekommerd en het weggeven van spullen de leden dichter bij elkaar brengt. Er worden soms flessen wijn en repen chocolade meegenomen. Ik kreeg eens een komkommerstekje van een man die iets op kwam halen. En er is een dame op de groep actief die vaak voedsel weggeeft. Het is zo mooi om te zien. 

Ik geloof er echt in dat groepen en initiatieven zoals deze, het community gevoel in mensen bevordert. Mensen leren elkaar meer vertrouwen en spreken elkaar aan wanneer dat nodig is. En omdat het Facebook is, kan eigenlijk niemand anoniem misbruik maken, en als dat wel gebeurt, komt dat, net zoals in een klein dorp, meteen naar boven, en wordt het van alle kanten gemeld aan de beheerders. Zo’n groep herstelt eigenlijk het groepsgevoel in wat je van oorsprong in een dorp hebt, het geeft mensen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan, en er overal helpende handen te vinden zijn als dat nodig is.

Durf te delen
Onze ‘slechte economische tijden’ lijken ervoor te zorgen dat de één met zijn of haar hand op de knip gaat, terwijl anderen juist meer gaan geven. Het heeft er vooral veel mee te maken hoe je in het leven staat natuurlijk, maar alsnog zou ik iedereen willen uitnodigen eens wat meer te geven. Wat meer te delen. Je verliest er namelijk niets mee, je hebt er juist alles mee te winnen. Als je geen geld hebt om weg te geven, geef dan tijd. Geef aandacht. Geef een glimlach. Je kunt van alles geven aan anderen. En geef juist hetgeen waar je zelf het meest om smacht.

Als je graag meer liefde, meer aandacht zou willen ontvangen, heb de mensen die je ontmoet dan lief, en geef hen aandacht. Je zult merken dat je vanzelf terugkrijgt wat je ontvangt. Zo is het ook met fysieke spullen. Wanneer jij gemakkelijk je spullen/eigendommen (raar wordt eigenlijk, ‘eigendom’) met anderen deelt, worden zij (als het goed is) ook vrijgeviger naar jou en anderen toe. Het is een soort positieve energie die je in gang zet, een gedachtegang die je deelt met anderen.  

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *