boeken, minimalisme, zero waste

BAMBOEBOEK

Laatst kreeg mijn lief als relatiegeschenk van zijn opdrachtgever zo’n bamboe herbruikbaar notitieboekje. Met een bamboe kaft!

Natuurlijk was ik meteen verliefd. Ik heb een grote liefde voor alles met hout en bamboe(print). Tot mijn grote vreugde zei hij tegen me “Hier. Voor jou. Ik ga hem toch niet gebruiken”. Hoezee! Ik had al eerder gelezen over dit soort herbruikbare boekjes – eigenlijk een soort whiteboard in het mini – maar omdat ik nog veel notitieboekjes had, leek me het niet zo duurzaam om er eentje te kopen.

Een gegeven notitieboekje ga ik natuurlijk niet in de bek kijken! Eerlijk gezegd ben ik best gehecht aan mijn schrijfsels, daar is mijn blog natuurlijk het levende bewijs van. Ik was daarom was sceptisch of ik zo’n herbruikbaar ding wel wat zou vinden.

Je raadt het waarschijnlijk al, als ik er een berichtje aan wijd, is het vast goed bevallen. Ik vind het echt ideaal. Ik maak er todo lijstjes op, aantekeningen en braindumps. Wanneer ik er klaar mee ben, wis ik het zo weer uit. Op de achterkant van de bijbehorende stift zit een gummetje. Zo’n whiteboard eraser in het mini. Maar een nat doekje werkt ook goed.

Ook onderweg is het een ontzettend handig ding, want het is veel lichter dan een ‘echt’ notitieboekje, het blijft goed liggen, en het is niet zo erg als je een keer wat minder netjes schrijft, want je haalt het straks toch weer weg. En zo niet, kun je het gewoon even opnieuw doen.

Ik vind het ook ideaal om bijvoorbeeld een week menuutje op te schrijven. Zodat ik globaal weet wat ik ga koken om op die manier zo min mogelijk te verspillen of extra te kopen. Net zoals to-do lijstjes, zijn dat aantekeningen die je al gauw weer kunt verwijderen van je lijstje.

Ik heb er eentje van Bambook, maar je hebt ongetwijfeld meer merken. Je hebt allerlei soorten, dus als je naar iets specifieks op zoek bent, zul je het vast kunnen vinden. Mijn Bambook heeft verschillende pagina’s, een paar met lijntjes en een paar blanco pagina’s. Er zitten bij mij 15 bladzijden in, maar dat is echt meer dan genoeg. Zelf gebruik ik er momenteel nog geen 5 tegelijk.

Ook Billy, de wederhelft van Jelle van SoChicken, is er enthousiast over, en hij heeft er een leuke blog over geschreven. Wat hij ook meldt, en ik bijna vergeten was, is dat Bambook voor elk verkocht product een boom plant. Nice! Zouden ze dan ook bamboe planten? Dat lijkt me namelijk helemaal full-circle.

We ontvingen bij de set ook een stapeltje “uitwisbare sticky notes” of te wel, de bekende gele post-its maar dan herbruikbaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze nooit gebruik. Maar misschien moet ik ze weer eens afstoffen, of doorgeven aan iemand die wel een groot sticky note fan is. Er schijnt ook een app te zijn waarmee je je schrijfsels kunt inscannen en een schoonmaak spray, maar deze gebruik ik zelf persoonlijk niet.

Voor de pennen zijn er inktpods te koop waarmee je ze weer kunt vullen. Die heb ik nog niet in gebruik, maar lijkt me wel heel handig. Het enige is dat je ze eigenlijk “moet opladen” als ze nog niet helemaal leeg zijn. Dat lijkt me lastig om in de gaten te houden. Daar ga ik nog even over nadenken. Want het klinkt als iets wat je dus voor moet zijn. Dat zijn wel dingen die ik dan weer lastig vind. Want een potlood op een stuk papier is wel te recyclen, maar zo’n vulpatroon niet.

Ondanks dat, ben ik er heel blij mee. Laatst stond ik bij de HEMA en zag allemaal notitieboekjes en agenda’s in de aanbieding. Voor maar een paar euro. Even stond ik er ouderwets liefkozend mee in mijn handen. Boekjes, boekjes! Maar net zoals bij mijn “bekering” tot mijn e-reader (let op de datum van het bericht!), liet ik mijn oude verzamelliefde varen. Ik zette het boekje terug, en keerde huiswaarts naar mijn nieuwe bamboe boekje.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *