moederschap

BAKFIETSMOEDER

Babboe City Mountain Bakfiets
Babboe City Mountain Bakfiets

Net voordat ons land de drie weken quarantaine inging, hebben mijn man en ik nog even de tijd kunnen nemen om bij de Fietser in Ede een aantal bakfietsen uit te proberen.

Het was een lastige afweging of dat verstandig was, maar als alles goed gaat, gaat de oudste in mei naar school, en dan moet ik toch echt vervoer hebben voor twee kindjes. Oorspronkelijk had ik daar een goede fiets voor gekocht, maar ik ging steeds meer twijfelen hoe ik dan én de boodschappen, én twee kinderen en al die schooltasjes en prulletjes mee ging nemen.

Een auto rijden wilde ik niet. Niet omdat ik het niet leuk vind, overigens. Sowieso heb ik geen rijbewijs, ik was van plan om deze weer te gaan halen, maar een (tweede) auto rijden is behoorlijk prijzig en gaat eigenlijk ook in tegen mijn principes. Ik vind het niet milieuvriendelijk en onnodig. Mijn rijbewijs heb ik expres uitgesteld (nadat ik mijn eerste keer afrijden helaas zakte) omdat ik wilde blijven fietsen en het ov kon gebruiken. Dat is hier in de gemeente Utrecht echt prima te doen.

Sterker nog, bij mijn voormalige werkgevers in Utrecht en Zeist, was autorijden aansluiten in de file. In de bus kon ik dan tenminste nog ontspannen, emails beantwoorden of gewoon lekker op mijn fiets doorfietsen. Ik moest dan wel eens lachen als ik mijn collega’s allemaal mopperend in de file zag aansluiten.

Maar, toen had ik nog geen twee kindjes om rekening mee te houden. Nu doe ik alles lopend, of korte stukjes met alleen de oudste op de fiets. Dat gaat nu langer hoe meer wel tegenstaan. Mijn “actieradius” wordt nu wel heel klein. Uiteindelijk leek ons een elektrische bakfiets de beste optie. Dan zou ik toch een eind kunnen fietsen en meer verschillende uitjes kunnen doen met de kindjes, terwijl ik ze veilig in de bak heb en ook nog extra boodschappen of een picknickmand mee kan nemen.

Er is echter behoorlijk wat keuze in bakfietsen land. Je hebt de keuze tussen een twee- of driewieler. En grotere, kleinere, zwaardere of wendbare modellen. Eerst dacht ik dat ze allemaal redelijk hetzelfde zouden zijn, en deed een eerste poging op de Troy (driewieler) van vriendin J. die hier vlakbij woonde. Dat het windkracht 6 was hielp niet mee, maar ik vond het toch lastig om dat ding onder controle te houden! Toch bleef ik mijn hoofd hebben dat ik een driewieler wilde hebben, omdat ik mensen kende die erbij zweren en het me het meest stabiel leek.

We hadden ons ingeschreven voor een Babboe testdag in Amersfoort, dan kun je daar al hun bakfietsen proberen. Deze zou afgelopen zaterdag plaatsvinden, maar je raadt het al.. die werd afgelast. Omdat we toch wel snel een beslissing moesten maken gezien de levertijd, zijn we toen naar de Fietser in Ede gegaan. Een soort grote show- en try out ruimte waar allerhande merken instaan. Je hebt daar ook neutraal personeel rondlopen dat je eerlijke feedback geeft, en je kunt met je bakfiets alle kanten op scheuren. Ideaal!

Oma durfde gelukkig nog even op de kinderen te passen, zodat we in alle rust de fietsen uit konden proberen. Er stonden daar alleen Babboe’s, en we hebben ze bijna allemaal geprobeerd. Tot mijn verbazing vond ik de Babboe City (tweewieler) geweldig rijden en moest ik veel meer wennen aan de Babboe curve (driewieler) waar ik oorspronkelijk mijn zinnen op gezet had.

Na veelvuldig rijden, testen en afwegen besloten zowel manlief als ik dat we de City het fijnst vonden. Heel wendbaar, eigenlijk een gewone fiets maar dan langer en met een bak. Qua kwaliteit stak de City Mountain boven de gewone City uit. Omdat onze Babboe buiten moet staan, hebben we een fiets nodig die dat aankan, en de Mountain heeft een dichte kettingkast en een sterkere motor. De accu van de fiets is gemonteerd onder het bankje waar de kinderen zitten, dus allemaal verstandiger wanneer hij buiten moet staan.

Daarbij fietst hij door de middenmotor heel lekker. Er zit een Yamaha motor in, waardoor ik hem nu al plagerig mijn “kinder motor” noem. De dag erop gingen we terug met de kinderen, want je weet pas echt hoe het is, als de kinderen er ook in zitten. We besloten eerst ook nog een Urban Arrow te proberen, deze zijn ontzettend populair en werden toevallig nu ook bij Mantel hier in de buurt aangeboden. Ik dacht, met mijn tweewieler ervaring, dat ik er zo op weg kon scheuren, maar ik moest er heel erg aan wennen. Op zich een super solide fiets, maar de bak is enorm en de bochten vond ik echt een uitdaging.

Alles went natuurlijk, maar ik merkte dat ik terug verlangde naar mijn inmiddels geliefde City Mountain. Ik had wel gelezen dat de Urban Arrow in veel dingen superieur zou zijn, maar uiteindelijk moet ik er elke dag met plezier op rijden. Ik kon eerlijk gezegd niet wachten om weer in Ede te zijn. Dus daar de kindjes ingeladen en onze jongste even snel vastgesnoerd voor een kort rondje in de fiets.

Het was heerlijk. Onze oudste kon haar geluk niet op, en de baby grinnikte. Twee van die blije bolletjes voor mijn neus. Ik vloog meteen weg. Heerlijk. Ik merkte wel dat de Urban Arrow wat massiever en stabieler op de weg lag in vergelijking. Aan de andere kant vond ik de Babboe rijden als een normale fiets, en de lichtheid en het gemak vind ik persoonlijk opwegen tegen het leren fietsen met zo’n grote bak. We hebben het nog even laten bezinken, maar stiekem wist ik het al. En jij waarschijnlijk nu ook al.

Gisteren hebben we de City Mountain besteld, en ik kan echt niet wachten. Heb er zo’n zin in! Ik kan straks veel makkelijker met de meisjes overal heen, en nu het weer mooier wordt, is dat nog veel aantrekkelijker! Eindelijk naar vriendinnen toe die net iets te ver van ons af wonen om te lopen. Een keertje naar de kringloop en dan ook daadwerkelijk iets mee kunnen nemen. Wat heerlijk! Ik heb er ook meteen een bagagedrager bij laten monteren, zodat ik fietstassen achterop heb voor nog meer bergruimte, en als instant jasbeschermer.

Verliefd op dit retro stofje!

En, waar ik ook niet op kan wachten, is om de onze heerlijk te pimpen. Mooie kussentjes erin (het stofje hierboven vind ik zo leuk!), een gehaakte slinger, zelf zakjes en bekerhoudertjes maken.. mijn DIY liefde laait nu al op. Ik zit eraan te denken om een toffe sticker te ontwerpen met hun namen erop, ook om de bakfiets te beschermen tegen diefstal. Hoe persoonlijker, hoe lastiger om hem meteen door te verkopen. Hoop ik dan.

Overigens gaan we er een goede fietsverzekering op zetten, want zo’n dure aankoop wil je niet ineens kwijt zijn, en ze worden nogal eens gestolen. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik kan echt niet wachten tot hij er is!

Mochten jullie ook een bakfiets rijden, ben ik heel benieuwd naar welke jullie hebben en jullie ervaringen!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *