moederschap

BABY FOTOS – SOCIAL MEDIA BELEID EN 5x HANDIGE APPS

Een kindje krijgen is zo’n beetje het meest ingrijpende en bijzondere wat je in je leven mee kunt maken. Needless to say ga je waarschijnlijk een hoop foto’s en filmpjes van die kleine maken, om de momentjes vast te houden die zo snel weer voorbij gaan.Natuurlijk wil je die foto’s ook heel graag delen. Nou is dat heel logisch, maar het is wel goed om een soort “social media beleid” rond je kindje af te spreken. Ik ken mensen die helemaal geen foto’s online willen delen van hun kind – iets wat ik heel goed kan begrijpen – maar zelf vind ik het toch erg leuk om foto’s te delen. Mijn man en ik hebben daar wel afspraken over gemaakt.

SOCIAL MEDIA BELEID
Dat klinkt heel heftig, maar we hebben gewoonweg afgesproken: geen foto’s of filmpjes waar ze zich later voor zou kunnen schamen en ook geen foto’s/filmpjes van haar in een luier, in haar blootje of iets dergelijks. Niet alleen omdat het wellicht gênant is voor haar op latere leeftijd maar ook omdat er genoeg viespeuken online rondlopen die dat soort filmpjes kunnen misbruiken. Daar wil je gewoon niet aan denken. Een vrolijke spetter-in-het-badje foto zouden we dan ook eerder privé aan familie sturen en niet bijvoorbeeld op facebook zetten. We zullen vrienden en familie er ook op aanspreken als dat soort foto’s gedeeld worden.

Denk ook aan het medium. Staat je Facebook profiel open? Dan kan iedereen de foto’s zien. Deel je een foto op Pinterest? Dan raak je er helemaal zicht op kwijt en kan iedereen je foto delen. Instagram? Ook openbaar. Je kunt je profiel natuurlijk ook dichtzetten, maar wees er gewoon bedacht op wat je waar deelt. Op Facebook kun je privé fotoalbums maken die alleen jij kunt zien of die je met specifieke mensen deelt, zoals je partner. Je kunt ook zorgen dat hij (of zij) ook foto’s toe kan voegen. Bij Instagram kun je je profiel alleen voor je volgers zichtbaar maken. Ik doe dat niet omdat ik Instagram juist gebruik om snel foto’s te kunnen delen. Kies je media en kies de regels die bij jullie passen en denk daarbij ook aan de bescherming van je kind!

Het is moeilijk in te schatten wat voor impact het delen van foto’s en filmpjes van je kids op latere leeftijd betekent, omdat de kindjes die dat nu meemaken onze leeftijd nog niet bereikt hebben. Wees dus altijd voorzichtig, maar geniet ook van je kleintje! Foto’s en filmpjes die meer privé zijn, bewaren we zelf en delen we zo nu en dan met een selecte groep familie en vrienden via Whatsapp.

Tip: Wees daarbij ook voorzichtig met het delen van baby en kinder fotos van anderen. Vraag het altijd eerst even bij je vrienden of je een foto mag delen op social media. Een kindje is het meest kostbare bezit (voor zover je dat zo mag noemen) van de ouders en wees dus heel voorzichtig met klakkeloos foto’s delen omdat jij zo snoezig met hem of haar op de foto staat! 

APPS
De meeste foto’s die ik maak, maak ik gewoon met mijn mobiel. Mijn Nexus maakt zulke mooie foto’s en is vaak binnen handbereik als Amber iets schattigs doet. Om de “gewone” foto’s speciaal te maken en op te slaan, gebruik ik een aantal handige apps. We hebben wat foto’s afgedrukt voor aan de muur (washi tape is je vriend!) en zullen heus een paar albums gaan maken, maar ik merk dat ik het net zo leuk vind om online door alle foto’s heen te klikken. En dat doe ik dan ook echt vaak!

1. Eerst bewerk ik de foto’s met SnapSeed, een mini Photoshop programmaatje voor je mobiel.  In mijn beleving nu de beste fotobewerkingsapp die erbij zit. Hij slaat je foto’s op hoge resolutie op. Is voor zowel iOS als Android gratis te downloaden.

2. De mooiste foto’s van Amber zet ik in een privé album op Flickr, zodat ik ze nooit kwijt kan raken als mijn mobiel of mijn computer crashed. Op Flickr krijg je als gratis member zo’n 1 Terrabyte aan ruimte.. zie die maar eens vol te krijgen! We slaan ook wel wat foto’s op in een privé Facebook album, maar Facebook comprimeert de foto’s waardoor de kwaliteit achteruit gaat.. en dat is zonde! Ook onze trouwfoto’s en zwangerschapsshoot staan in een privé album. De link kun je wel delen met anderen, bijvoorbeeld met familie of hechte vrienden.

Hieronder zie je het album overzicht op Flickr, de eerste drie albums zijn alleen voor mij en mensen met de link te bekijken:

3. Met PicMonkey maak ik collages van foto’s en bewerk ik foto’s, zoals een polaroid-style foto die ik elke keer na een mijlpaal van Amber maak en ook in een privé album op Flickr en in Dropbox opsla. Met PicMonkey kun je trouwens ook mooie Facebook cover collages maken.4. Leuke filmpjes kun je zelfs bewerken met simpele video software die Windows bijvoorbeeld mee levert. Ook die kun je opslaan op Dropbox. Facebook kan ook, maar weet dat ook daar de video gecomprimeerd zal worden. Je kunt ze ook via Instagram delen. Ik ben bijvoorbeeld blij dat ik wat filmpjes van trappelende Amber in mijn buik vastgelegd heb, omdat ik me nu niet meer voor kan stellen dat dit ooit het geval geweest is!

5. De leukste foto’s die ik wél openbaar wil delen, deel ik vaak via Instagram. Instagram foto’s worden sowieso heel klein, dus mocht een bedrijf of instantie proberen je schattige baby foto te gebruiken voor marketing, dan hebben ze daar op dat formaat echt niets aan!

Zo voorkom ik dat ik mooie foto’s kwijtraak als mijn mobieltje de geest zou geven en heb ik prachtige foto’s van ons meisje zonder perse een professionele fotograaf nodig te hebben (al kan ik je een newborn shoot zeker aanraden!). Zo gebruik ik veel licht en contrast om de foto’s te verbeteren en gebruik ik ook graag zwart/wit om de foto’s een elegantere look te geven. Zwart/wit verhult daarbij soms ook details, zoals stukjes van een luier.

Er zijn talloze mogelijkheden om mooie foto’s praktisch te kunnen bewaren en om foto’s te bewerken zonder al te veel rompslomp. Mooie foto’s krijg je vooral door goed te kijken en momenten vast te pakken. Bovenstaand is gewoon hoe ik het doe, mocht je daar interesse in hebben. ​ Het is zo mooi en fijn om de momentjes van je baby vast te leggen.. ik kan nu al beamen dat het cliché waar is.. het gaat zo snel!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *