verzorging, zero waste

AAN DE SLAG MET EEN OUDERWETS SCHEERMES

Photo by Nacho Fernández on Unsplash

Hij is binnen! Mijn prachtige old-fashioned scheermes! Normaal deed ik al bijna 2 jaar met een scheermesje omdat ik me zo ontzettend schuldig voelde om hem weg te gooien.

Ook alleen de mesjes weggooien had ik moeite mee. (als je deze bak afval ziet, dan wil je toch ook een alternatief?) Ik las wel dat je een ouderwets “krabbertje” kon kopen, maar die waren best prijzig. Maar toen ik ze bij veel Zero Waste dames langs zag komen – en ik eindelijk echt grote stappen aan het nemen ben – wilde ik het ook eindelijk proberen.

Mijn krabbertje bestelde ik bij Waschbaer maar je kunt ze ook in vele andere webshops vinden (ik zal nog een overzicht maken)! Je krijgt er daar één mesje bij. Ik bestelde er ook een mooi olijfhouten blok bij om hem daar op te kunnen laten drogen. De mesjes worden in dunne stukjes vloeipapier geleverd en kun je in bulk kopen. En blijkbaar verkoopt onze goede trouwe HEMA ze ook nog steeds (YAY!) 2,25 voor 10 mesjes is absoluut niet duur, zeker omdat je maanden met één mesje kunt doen. (als vrouw in ieder geval, voor een baard met stugge haartjes gaat het misschien sneller) Je kunt ze zelfs goedkoper vinden, maar dan betaal je waarschijnlijk wel verzendkosten. Echter kun je er soms wel 100 in één keer kopen voor maar een tientje, als je goed zoekt. Dus dan ben je wel even voorzien 😉

HET KRABBERTJE
Een “safety razor” of krabbertje is een praktische keuze omdat je daar vrij veilig mee kunt scheren. Je kunt ook een ouderwets scheermes gebruiken, waar je nooit iets hoeft te vervangen (ik neem aan dat je hem wel af en toe moet – laten – slijpen) maar daar is de snij kans wel vrij groot mee, en niemand wil De Shining achtige taferelen in zijn of haar badkamer. Ik koos dus voor een krabbertje.

Het krabbertje kun je aan de onderkant opendraaien en dan kun je het mesje erin leggen. Het mesje heeft aan twee kanten een snijkant, dus je kunt ze het beste bij de smalle kant voorzichtig vastpakken.

​HOE TE SCHEREN?
De kans is aanwezig dat je hem te hard aandrukt en je dus snijdt, daarom wilde ik eerst even rustig oefenen. Ik weet niet of het een geschikt mesje is voor onder de douche, dus ik deed het gewoon even op de badkamer vloer. Handdoekje eronder. Je kunt scheerschuim gebruiken, maar dat is natuurlijk niet echt zero waste, ik gebruikte gewoon een oud hotelzeepje wat ik lekker liet schuimen en smeerde mijn benen en oksels ermee in (tip van Bea Johnson). Net zoals een gewoon mesje maak je hem af en toe even opnieuw onder de kraan schoon terwijl je scheert.

Je houdt het mesje schuin (dus niet kaarsrecht op je huid zetten) en je kunt beter kleine stukjes scheren dan een heel stuk in één keer. Vandaar de naam “krabber” gok ik. Je oefent geen druk uit en laat het scherpe mesje en het gewicht van de houder z’n werk doen. Ik was wel bang dat ik mezelf een paar keer zou snijden, maar dat is helemaal niet gebeurd! Gewoon rustig scheren, meteen een mooie manier om even te ontspannen!

NA HET SCHEREN
Na het scheren heb ik mijn benen ingesmeerd met wat aloë vera, die komt helaas wel uit een tube maar is wel lekker verkoelend. Het is het beste om het mesje er weer uit te halen, het mesje en de houder even droog te deppen en te laten drogen. Je kunt het op een washandje leggen, maar beter is het om er een plekje voor te maken, bijvoorbeeld in je badkamerkast, lekker hoog zodat er geen kindjes bij kunnen. Die mesjes zijn immers hartstikke scherp!

OP REIS?
Je kunt de houder natuurlijk mee op reis nemen, maar die mesjes moeten ze echt niet in je handbagage vinden. Omdat dit zo’n oude vertrouwde manier van scheren is, hebben ze op de plek van bestemming vast wel mesjes te koop. Je mag de mesjes natuurlijk wel in de handbagage meenemen.

EINDOORDEEL?
Het viel me alles mee, ik vond het heel fijn om alle rust even mijn benen te scheren, terwijl manlief beneden met ons meisje speelde. Misschien word ik er ooit handig genoeg in dat ik het ook onder de douche durf, maar anders werkt dit ook prima. Meteen een mooi momentje om jezelf even onder handen te nemen. Ik vind het mesje heel prettig werken, je benen worden veel gladder (omdat het mesje veel dichter bij je huid komt) dan met wegwerp mesjes, en het idee dat ik alleen de mesjes hoef te vervangen, en dat die gerecycled kunnen worden, vind ik een heel fijn idee. En het staat ook nog eens prachtig. Helemaal blij mee!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *