om te kijken

4x JAPAN KIJKEN

Photo by bantersnaps on Unsplash

Het moge duidelijk zijn dat mijn lief en ik behoorlijke ‘japanofielen’ aan het worden zijn. Het land is zo uniek, vooruitstrevend en kneuterig tegelijk. En dan het eten. Oef. Heimwee is ons niet vreemd.

Vaak worden we dan een beetje overvallen door zo’n gevoel van nostalgie. Weer door die straatjes lopen, boodschapjes doen in de combini (convenience supermarkten), afreizen naar de kelder van een warenhuis (en daar overstelpt worden door lekkers, de La Place van Japan..) We missen het bij tijden en wijlen behoorlijk erg.

En wat helpt nou beter dan een paar heerlijke documentaires, series of films kijken die ons dat gevoel weer geven. Nu zijn er fantastische tekenfilms van Studio Ghibli die het Japanse gevoel helemaal weergeven, maar dat is niet iedereen’s cup of tea. (Ze staan overigens wel op Netflix)

Hierbij een overzichtje van series/docu’s die wij fantastisch vonden.


JAMES MAY MAN IN JAPAN (AMAZON PRIME)
James May is Brits. En Britten hebben bij mij/ons altijd een streepje voor. Humor, beleefd en oneindig sarcasme en zelfspot. Zo ook hier. James is groot fan van Japan en neemt ons mee. Hij begint een keertje niet in Shibuya (zoals alle series bijna doen) maar in Hokkaido. Heel verfrissend. Echt een aanrader. We want more Bim!

TOKIDOKI (NPO)
Onze eigen Paulien Cornelissen is ook groot Japan fan, en spreekt daarbij ook nog eens redelijk de taal. Haar serie Tokidoki op NPO belicht een paar mooie aspecten aan Japan. Daarbij is haar feministische kijk op het land ook erg interessant. Wat ook hilarisch is, is hoe geweldig Paulien afsteekt tegen de Japanners. Ze is zich daar terdege bewust van maar trekt zich er heerlijk niets van aan.

Hollandse nuchterheid gecombineerd met een liefde voor het land. En natuurlijk, de humor die we van haar gewend zijn. Heerlijk om te kijken. Paulien, maak je er nog meer?

TOKYO MIDNIGHT DINNER – TOKYO STORIES (NETFLIX)
Deze prachtige serie op Netflix is echt de moeite waard. Pak een glaasje wijn of thee en kruip heerlijk met The Master en zijn clientele op de bank. Wat er precies gebeurt in deze serie? Soms bijna niets. Echt. Maar de gesprekken, de sfeer, het intieme sfeertje in deze serie. Echt genieten.

Er komen bijzondere characters bij hem op bezoek, waaronder een stel drag queens. Van een paar Yakuza leden tot eenzame zakenlui. The Master geeft nooit zijn mening, maar geeft subtiel advies en laat gebeurtenissen ontstaan in zijn Midnight Restaurant. Oh, en de theme song is zo ontzettend nostalgisch, hartverwarmend en een tikkie vals gezongen. Pareltje.

Oh, en mocht je interesse hebben, één van mijn favoriete Japanse kookwebsites justonecookbook.com probeert alle recepten die in de serie genoemd worden, na te maken en uit te schrijven.

SAMURAI GOURMET (NETFLIX)
Het is een tijdje geleden dat we deze keken. Van een oudere gepensioneerde Japanse man wordt verwacht dat hij alles doet wat gepensioneerde Japanse mannen doen. Vooral gematigd en voorzichtig leven. Maar daar heeft-ie helemaal geen zin in. Hij stort zich in dromen van heerlijk eten en daarbij ontwaakt zijn inner bushido (samurai) die hem de kracht geeft om de stoere, daadkrachtige kerel te zijn die hij eigenlijk wil zijn.

En daarbij alle restaurants binnen te stappen waar hij eigenlijk niet zou moeten zijn “op zijn leeftijd”. Grappig, ontroerend en pas op, je krijgt er nogal trek van. Oh ja, mocht je nu denken, jeetje, moet ik naar een oude vent kijken.. het is een bekende Japanse acteur en hij speelt het BRILJANT!

En dan zijn er nog vele anderen. De docu van Cees Notenboom in Japan (NPO) is poëtisch en ontspannend, net zoals de documentaire Wild Japan. Er is een Netflix serie over de opkomst van Japanse etenswaren en restaurants in Japan, die leuk kan zijn voor kenners. Ook heeft Joanna Lumley (je kent haar misschien nog als Patsy in Absolutely Fabulous) een reisprogramma op NPO (Plus?) waarin ze een prachtige reis door Japan maakt. Geen idee of deze nog beschikbaar is.

En er zijn nog talloze grappige Japanse moderne series zoals Terence House (een soort Big Brother in Japan, maar dan in Japanse vorm), Atelier (over een lingerie winkel), The Naked Director (Over de Japanse pornoindustrie.. controversieel), Kantaro (over een zoetigheid verlaafde salaryman.. heel raar) My Husband Won’t Fit (don’t get me started..) en nog veel meer.. die zal ik later eens bespreken.

We kijken nu eerst Tokyo Girl op Netflix af. Een dame van het platteland zoekt eerst naar geluk, en dan naar succes. Maar zal het haar gelukkig maken? We weten het antwoord natuurlijk wel, maar we kijken lekker toch.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *