schrijfsels

4x EEN DUURZAME KLEDINGKAST

Tips voor een duurzame kledingkast:

1. Investeer in natuurlijke materialen
Hier ging ik zelf laatst bij de mist in. Ik kocht een polyester jurkje omdat ik het printje zo leuk vond. Bij het dragen merkte ik het al, het schuurde en bij een beetje zon voelde ik me alsof ik in vershoudfolie gewikkeld was. Bah.

Wol, katoen, zijde, hennep en katoen zijn echt het fijnste en duurzaamste om te dragen. Van de eco fabrics schijnt Tencel het meest duurzaam te zijn. Deze materialen worden vaak ook alleen maar zachter en fijner door het dragen en wassen.

Zoeken naar vooral natuurlijke materialen kan best een zoektocht zijn. Het is soms bijna makkelijker om online te shoppen, zodat je kunt selecteren op kleur en materiaal. In de winkels zit je anders op elk labeltje te turen of het wel door de keuring komt. Een optie is om online te bestellen, op te halen in de winkel en daar ter plekke te passen. Dan is het net of men de kleding voor je klaargelegd hebt. En je kunt natuurlijk ook op Vinted en andere online platformen zoeken naar tweedehands kleding. (en je eigen oude kleding een nieuw leven geven!)

En weet dat ook fast fashion merken linnen, katoen en tencel verkopen. Je hoeft er alleen maar naar te zoeken.

2. Koop voor wie je bent, niet wie je wilt zijn
Een mooie tip uit het boek van Cait Flanders (The Year of Less). Ze zei dat ze merkte dat een deel van haar kledingkast bestond uit kleding voor de persoon die ze graag zou willen zijn, maar niet de persoon die ze daadwerkelijk is.

“But there were really only two categories I could see: the stuff I used, and the stuff I wanted the ideal version of myself to use. The stuff I wanted the ideal version of myself to use was everything I had once bought in hopes that it would somehow make my life or myself better.”

Cait Flanders, The Year of Less: How I Stopped Shopping, Gave Away My Belongings, and Discovered Life Is Worth More Than Anything You Can Buy in a Store

Dat herken ik wel. Soms wil je je op een bepaalde manier kleden, maar past het eigenlijk niet helemaal bij je. Of het geeft stress, het is teveel moeite of gewoonweg niet passend bij het leven wat je leidt. Zo kocht ik laatst een blazer. Een mooie, zwarte basic blazer. Perfect. Maar, ik ben thuis moeder. Wanneer draag ik nou een blazer? Ik heb het artikel teruggebracht, en voor hetzelfde geld had ik twee mooie linnen bloesjes. Die ik elke dag kan dragen, als ik in huis met de kinderen bezig ben.

Bij twijfel, ga voor eenvoud. En voor iets dat je morgen meteen aan zou trekken (of nog beter, vandaag!) En een gouden regel – die ik zelf ook wel eens vergeet – als je een nieuwe outfit ziet, waar je eigenlijk nog andere items bij moet kopen om het te kunnen dragen, doe het dan vooral niet. Behalve als je heule-maal verliefd bent natuurlijk. Bij twijfel, niet doen.

Niets mis met eenvoud. En zwart dragen.

3. Minder is meer
Als je bovenstaande hebt gelezen denk je, pfoe, wat een hoop werk. Dat is in het in het begin ook. Maar weet je wat ook veel werk is? Alle sale rekken/winkels afgaan, teveel kopen en daarna weer je kast moeten sorteren. Of de stress van een volle kledingkast “but nothing to wear”.

“So in fact, narrowing down our choices means less overwhelm, and more creativity.”

 Courtney Carver, Simple Ways to be More with less

Een capsule wardrobe hebben is tegenwoordig helemaal in onder minimalisten en duurzame dames. Het geeft minder keuzestress, het geeft ook minder “buyers remorse” (dat gevoel van, dat jurkje was duur maar ik draag het nooit) en het geeft je ook de kans om kleding waar je over twijfelt nog even weg te stoppen. Niet alles hoeft meteen weg, maar verminder je keuze.

Een capsule wardrobe geeft stiekem nog best veel ruimte voor variatie

4. Accessoires
Kies voor een paar mooie, tijdloze accessoires. Ik droeg bijvoorbeeld nooit horloges, maar ik merkte hoe een eenvoudig t-shirt stijlvol werd door gewoonweg een horloge toe te voegen. De een draagt graag kettingen, de ander graag sjaaltjes. Zorg dat je een paar verschillende stijlen hebt, zo kun je een outfit makkelijk veranderen. Zelf heb ik echt een oorbellen tik, dus heb ik een selectie zilveren oorbellen met diverse edelstenen om uit te kiezen.

En hoewel ik mensen met schoenen- en tassenticks niet wil stimuleren, kunnen deze je outfit ook compleet veranderen. Als het het minimalistisch aan wilt pakken, kies dan voor alles zoveel mogelijk in één kleur. Laarzen, tassen en riemen in cognac, of zwart bijvoorbeeld. Dat geeft elke outfit meteen eenheid. Of kies juist voor een knalkleur, als dat meer je smaak is.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *