Het is de laatste tijd bij ons soep tijd. Vroeger snapte ik nooit zo goed hoe ik een goede soep moest maken. Het was vaak smakeloos. Te waterig. Vond het nooit een groot succes.
Het bleek echt iets wat ik moest oefenen. Nu weet ik dat de kruiden, voldoende zout en niet teveel water voor een goede soep belangrijk zijn. De stevigheid krijg je door een kleine aardappel, bonen of een ander zetmeel bevattende groente toe te voegen. Wanneer je het weet is het echt super simpel. En nu eet ik bijna alleen nog maar soep, zo lekker vind ik het. En je hebt meteen zoveel groenten binnen!
De laatste weken heb ik ons bezoek ook vaak mijn favoriete soepen voorgeschoteld. Gezien de reacties allemaal erg positief waren en iedereen wilde weten wat erin zat, ga ik ze maar eens hier opschrijven. Ook zodat ik zelf niet vergeet. Het zijn allemaal stevige, winterse soepen waar je bijna je lepel in overeind kunt zetten. Maar ook dat heb je zelf in de hand 😉
PREISOEP (2 personen)
– een kleine aardappel
– een hele courgette
– 1 of 2 preien
– 2tl uienpoeder of 1 ui
– een flinke draai zout & peper
– 2tl knoflookpoeder of 1 teen knoflook
– 1 grote el gedroogde kruiden zoals bieslook of peterselie
– 2 partjes roomkaas of een grote eetlepel (optioneel)
Wanneer je verse ui/knoflook gebruikt, snij deze eerst en bak ze even aan in wat olie in de pan. Snij de (gewassen) groenten in kleine stukken en zet ze onder water en aan de kook. Voeg nu de kruiden toe.
Wanneer alles gaar is (binnen een kwartier meestal wel) voeg je de roomkaas toe en haal je de staafmixer erdoor heen. Als het goed is heb je nu een lekker lobbige dikke soep.
Serveer het met (vega) spekjes gebakken in boter. Aan het eind voeg je een eetlepel sojasaus aan de boter toe en dit serveer je als topping op de soep. (het heet sojaboter, ooit gelezen bij Ottolenghi en het is HEERLIJK)
POMPOENSOEP (4 personen)
– 1 flespompoen
– 1 grote zoete aardappel
– 1 klein blikje kikkererwten
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook (of 2 tl poeder)
– 2 el zoet/milde paprikapoeder
– een flinke draai zout
Snij de flespompoen en de zoete aardappel in stukken. Het is erg lekker om ze eerst een uur te roosteren in de oven met wat olie. Heb je daar geen tijd voor kun je ze ook meteen in een grote pan doen. Begin dan eerst met de kruiden.
In een keukenmachine, hak je de ui, de knoflook en de kruiden tot het een soort curry pasta wordt. (Je kunt ook de ui snijden en de kruiden erdoorheen roeren). Bak dit even aan in de pan met wat olie. Nadat het begint te ruiken, voeg je de (geroosterde) groenten en de kikkererwten toe.
Voeg zoveel water toe dat alles ongeveer voor de helft onderstaat. Als de soep te dik wordt kun je later altijd nog water toevoegen. Laat dit koken. Als je de groenten geroosterd hebt is dit snel klaar, zo niet, laat de soep dan zeker 30-40 minuten pruttelen.
Wanneer de groenten gaar zijn, pureer je alles met een staafmixer. Proef en voeg desnoods nog wat kruiden, zout of water toe.
Serveer met geroosterd brood (of naan!) en (vega) spekjes, worstjes of geroosterde amandelen/nootjes en een scheutje sojasaus.
RESTJESSOEP
– restjes broccoli, courgette, boerenkool, etc
– 1 kleine aardappel in kleine stukjes (of kikkererwten, of knolselderij)
– 1 ui (of 2 tl poeder)
– 2 teentjes knoflook (of 2tl poeder)
– 1 grote el bieslook / peterselie (vers of gedroogd)
– 2 cm verse gember in plakjes
– flinke snuf zout & peper
– 2 partjes/2 el roomkaas
Bak de ui en de knoflook op in de pan met wat olie. Voeg de gesneden en gewassen groente toe en laat koken. Voeg de kruiden toe. Na 15-30 minuten, afhankelijk van je gekozen groenten, voeg je de roomkaas toe en haal je de staafmixer erdoorheen.
Serveer met geroosterd brood, spekjes, worst, kaas of de sojaboter die ik hier boven beschreven heb.
Deze recepten zijn simpel, en super lekker op een koude dag. Ik kies er zelf voor om niet te veel koolhydraten te eten, maar experimenteer gerust met restjes rijst en pasta toe te voegen aan je soep. Restjes vlees, een handje nootjes, gekookte eieren, stukjes kaas van een kaasplankje dat je over hebt. Er kan veel met soep!
De sojaboter is wel echt een gouden sausje wat je soep net die lekkere umami bite geeft. Ik heb het niet geprobeerd of dit ook met vegan boter zou kunnen, maar ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom niet. Wanneer je soep te laf is, kan het ook lekker zijn om een klein scheutje appelazijn, een scheutje wijn of een knijpje citroen toe te voegen. Een “zuurtje” haalt de zoute en zoete smaken in de soep naar boven.
Wij eten deze soepen bijna elke dag, en alle restjes gaan er gezellig doorheen. Zo eten we veel groente, snoepen we minder en worden onze lijfjes heerlijk warm. Voor extra hitte kun je natuurlijk altijd nog een flinke snuf peper of chilipoeder toevoegen.
Wat is jouw favoriete soep?