recepten, schrijfsels, vegan, voeding, zero waste

3x HAVER MAGIE

Photo by Visual Stories || Micheile on Unsplash

Gisteren was bij ons de havermelk op. De kinderen drinken het graag en ik roer het door mijn koffie.

Nou is havermelk uit een pak nogal prijzig. Ik heb het wel een aantal keer zelf gemaakt, maar het bleef een beetje passen en meten om iets te vinden wat ik écht lekker vond.

Toen ik gisteren een soepje op het menu had staan, besloot ik daar haverroom aan toe te voegen bij het opdienen. Niet uit een pakje, maar zelfgemaakt. Als het iets minder van smaak zou zijn, redeneerde ik, dan zou je dat niet al te erg proeven in de soep. Het bleek dat al het bezoek het een succes vond, en het is ook nog eens super makkelijk te maken.

Na dit grote succes wil ik daarom graag recepten delen voor haverroom, haverslagroom en.. haveryoghurt!

Haverroom via Gewoon Hanne
Dit is een klein beetje tricky, omdat je xantaangom in huis moet hebben. Dat is een verdikkingsmiddel, waar je best makkelijk sauzen mee kunt indikken. Gewoon meeblenden in de keukenmachine. Volgens Hanne is het vrij makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt, dus kijk gerust, en als ze het daar niet hebben, is het vast bij Holland & Barett te vinden.

Haverroom @GewoonHanne

Haver(slag)room via Monique
Houd je van snel en simpel, dan kun je dit recept van Monique gebruiken. Ik kijk wel vaker op haar site voor leuke zelfmaak inspiratie. Zij voegt gewoonweg ethyritol of stevia toe voor een zoete variant, en gebruikt de haver in zijn geheel. Nog voedzamer! Wil je hier haver (kook) room van maken, dan laat je de zoetigheid eruit.

Haveryoghurt via Aromalifestyle
Nog niet geprobeerd, maar je schijnt dus ook yoghurt te kunnen maken door havermout te laten fermenteren op de vensterbank. Dat lijkt me wel een experimentje waard. Je hebt verder niets ingewikkelds nodig. Geen yoghurt cultuur of starters..

Havermout blijkt wederom een alleskunner. Het is lekker in bad, als pap en blijkbaar ook als allerlei soorten zuivelvervanger. Gezien ik zelf nogal gruwel van sojayoghurt en ook kokosyoghurt geen succes vond, ben ik hier wel benieuwd na.

Aan je haverroom kun je nog kruiden toe voegen. Of je maakt een chocolade versie met cacao! Mocht het iets muffig zijn, voeg dan wat zout toe.

Ik ben blij met deze zelfmaakreceptjes. Havermout is voor een prikkie te koop, vaak in karton en je kunt er blijkbaar écht alle kanten mee op.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *