zero waste

EERSTE POGING: ZERO WASTE BOODSCHAPPEN

Helemaal in de ban van Bea Johnson’s “Zero Waste Home” boeken, broed ik het hele weekend al op ideetjes. Vandaag ging ik gewapend met tasjes ons winkelcentrum in. Ik had geen betere dag kunnen kiezen /scarcasm, er lag overal sneeuw en ijs, en ik moest de wandelwagen met Amber erin met een hoop kracht door de derrie loodsen. Ik kon het natuurlijk niet laten, ik moest en zou aan de slag, en we hadden boodschappen nodig! Het voordeel was wel, dat door het slechte weer, de winkels niet al te vol waren, en ik rustig kon rondlopen om te kijken waar ik dingen zonder (al te veel) afval kon binnenhalen.

Bij de Albert Heijn (wij hebben helaas geen bio zaakjes, maar gelukkig wel een paar speciaal zaken!) kon ik bananen, tomaatjes, rode paprika’s, courgettes en brood onverpakt meenemen in mijn meegenomen zakjes. De aubergines, waar wij dol op zijn, zijn steeds verpakt, en dat maakte ik een beetje goed door de “Buiten Beentjes” mee te nemen: afgekeurd door deukjes en vlekken in de schil, maar nog steeds prima eetbaar!

De rest van de boodschappen koos ik waar dat kon voor kartonnen verpakkingen, of verpakkingen die in één keer te recyclen waren. Het mooiste was bij de kassa, voor een kinderwagen stampvol boodschappen (ik heb een grote winkelmand onder de wagen hangen), waar ik veel minder afrekende dan ik normaal zou doen. Ik heb het idee dat minder verpakkingsmateriaal uiteindelijk goedkoper is. Daar betaal je immers uiteindelijk ook gewoon voor.

Eenmaal thuis helemaal blij met mijn volle fruit en groente manden. Met een minimaal aantal stickertjes is mijn eerste poging best geslaagd. Binnenkort ga ik proberen bij De Tuinen (Nu Holland & Barret) nootjes en gedroogde vruchten te tappen en te wegen.  Ik wil ook proberen, wanneer het er rustig is, bij de visboer langs te gaan met een bakje voor lekkerbekjes, in plaats van verpakt bij de Albert Heijn. Misschien wil ons kaasboertje de kaas wel los voor me snijden. En volgens mij zit er in het dorp een ouderwetse groentewinkel die ik laatst vanuit mijn ooghoek zag. Binnenkort eens kijken of ik daar meer onverpakt kan kopen!

Op Facebook ben ik lid van de Zero Waste Nederland groep, maar ook van de Zero Waste Utrecht groep, want dingen lokaal vinden is natuurlijk het makkelijkst en het beste. Daar vond ik al tips dat je bij Simon Levelt – waar wij altijd de koffie kopen – dat je daar ook gewoon een zak kunt laten vullen. Stom dat ik daar niet eerder aan gedacht heb! Dille en Kamille schijnt losse thee te verkopen.

In ons dorp had de Tuinen eerst een olie tap punt, die is helaas weg, maar bij de Oil & Vinegar in Utrecht lukt het vast wel! Jammer dat Amber het nooit zo lang leuk vindt in de wagen om al die winkels af te gaan. (ook al begrijp ik dat wel). Als we naar Utrecht gaan kunnen we het e.a. vast combineren. En in Nieuwegein zit een Simon Levelt en een Eco Plaza, dus daar kunnen we vast ook veel vinden.

Het is een leuk werkje om lijstjes bij te houden waar ik wat zou kunnen halen. En voor de rest ruim ik het huis weer grondig op. Wat ik jarenlang al wilde doen, ga ik nu eindelijk in actie zetten: investeren in mooie, duurzame producten en de chemische spulletjes weg uit het huis. Wat een heerlijk gevoel. En vooral fantastisch dat veel tips ook echt goed werken. Zoals die van mijn moeder: ramen streeploos schoon met alleen maar een microvezel doekje. Aanslag in het koffiezetapparaat wegpoetsen met wat baking soda. Het is allemaal zo makkelijk, maar je moet het even weten en in huis halen!

Het is een kunst om het leven uiteindelijk simpeler te maken, hoewel het op het eerste gezicht gecompliceerd lijkt te worden. Maar die brug kun je echt wel slaan. Ik kijk nu al uit naar minder vaak vuilnis wegbrengen en een lekker overzichtelijk huis en pantry. Erg prettig! Gelukkig is manlief ook aan boord. Gauw maar eens kijken bij de groothandels, hoe ver we daar kunnen komen met eigen zakjes. Ik ben benieuwd!

Voor wat inspiratie kun je dit korte filmpje kijken met Bea Johnson. Natuurlijk kun je zelf helemaal losgaan op zoektermen op Pinterest en Youtube, zoveel mensen gingen me al voor. Oh ja, ik zou nog wat handige webshops delen waar je terecht kunt voor zero waste spulletjes. Ga ik mee aan de slag!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *