persoonlijk

2015 – REFRAME

Goede voornemens. Eigenlijk ben ik er niet zo van. Zo aan het begin van het jaar. Goede voornemens, vind ik, moet je elke dag maken en elke dag dat je ze niet opvolgt, de volgende dag meteen weer opnieuw proberen waar te maken. Ik her bezin vaak eens in de zoveel tijd mijn leven en probeer dan weer focus aan te brengen. Dat werkt eigenlijk prima.

Maar dit jaar lag dat anders. Dat kwam vooral door het feit dat ik in de zomer verhuisd ben, mijn relatie beëindigd heb en een nieuwe liefde gevonden heb. Mijn huisje moest daarbij opnieuw ingericht worden en nog mijn echte thuis worden. Daarnaast heb ik ook nog eens veel gereisd en leuke dingen gedaan.

Vooral leuke dingen dus, maar het is wel een chaotische en hectische tijd geweest. Mijn jaar afsluiten op Terschelling kwam me daarom wel heel goed uit. Even met de wind in de haren in alle rust terugblikken en herformuleren. Hoe wil ik 2015 in gaan? Wat ga ik wel en niet meer doen? En zo komen we dan toch op goede voornemens uit.

VOORAL VEGANISTISCH/VEGETARISCH ETEN
In alle chaos ben ik weer vis gaan eten, omdat de veranderingen me zoveel energie kostten, dat ik het toch weer in mijn dieet toegelaten heb. Ik merkte echter dat het al snel weer een gewoonte werd en dat ik ‘gezonde’ vis toch vaak prefereerde boven de zoveelste geitenkaas salade. Ik merk dat ik dat niet prettig vind en heb daarom besloten dat ik nu weer terug wil naar mijn voornamelijk vegetarische menu. 

MEER NEE ZEGGEN
Soms – ok, vaak – ben ik een beetje een push-over, ik vind dingen al snel goed en ben nooit zo moeilijk met de wensen van anderen. Alleen laat ik daardoor af en toe teveel voor me bepalen en houd ik teveel rekening met anderen. Dit jaar heb ik geen zin meer in – grof gezegd – bullshit of manipulatie. Rekening houden met anderen is prima, maar het moet niet ten koste gaan van mezelf.

MINDER KOPEN & MEER WEGGEVEN
Mijn nieuwe huisje heeft wat nieuwe spullen nodig en een aantal items (zoals een paar pannen e.d.) moesten hoognodig vervangen worden. Echter, voor de rest heb ik maar heel weinig nodig, dus ik blijf bij mijn minimalistische credo: minder kopen, meer ervaringen. Dat geldt ook voor kleding. Als ik er niet echt heel blij van wordt en het niet functioneel is, dan gewoonweg niet doen.

MEER REIZEN (EN ERVARINGEN VERZAMELEN)
Reizen en ervaringen maken me heel erg gelukkig en laten me voelen dat ik leef. Nieuwe indrukken, mensen en ervaringen zijn voor mij echt een verrijking van mijn leven. Het geld wat ik hierboven bespaar, gaat dus vooral daarvoor gespaard worden! Voor nu staan Cambridge en een maand touren door de USA op de planning en daar komen vast nog wel wat mooie reisjes bij…

MEER FREELANCEN
Freelance werken geeft me vrijheid om meer te reizen, mijn werk in te delen na behoefte en meer verschillende opdrachten en opdrachtgevers te verkennen. Ook wil ik eens proberen vaker in een koffietentje te gaan werken (met mijn laptop mind you) en nieuwe initiatieven met anderen te starten. Gewoon, om het avontuur, de inspiratie en de synergie te voelen. Ook lijkt het me geweldig om meer met lokale initiatieven te doen rond de thema’s minimalisme, weggeven en duurzaamheid.

SPORTEN
Ik wil dit jaar eindelijk eens serieus beginnen met hardlopen. Of in ieder geval weer meer fietsen en wandelen. Het fijne aan hardlopen, wandelen en fietsen vind ik dat het niets kost, in de buitenlucht is en je geheel op je eigen tempo en planning in kunt passen. Misschien past yoga daar binnenkort ook weer in! Mijn nieuwe liefde is helemaal verzot op geocaching, ook een mooie manier om m’n snufferd naar buiten te krijgen.

MEER LIEFHEBBEN
Het klinkt afgezaagd, maar meer liefhebben vind ik eigenlijk nog wel de belangrijkste. Jezelf liefhebben is voor mij o.a. gezond eten, sporten, meer nee zeggen etc.. – dus veel van bovengenoemde voornemend. Anderen meer liefhebben is voor mij: niet zo snel dingen persoonlijk nemen en meer van me af laten glijden. Het is ook geen/minder diertjes eten. Niet meteen het slechtste van mensen denken, maar ook geen dingen accepteren die niet goed voelen. Eerlijk zijn naar mezelf en naar anderen. Emoties uitspreken maar incidenten ook snel weer vergeven.

Dat zijn ze wel zo’n beetje. Ik kan ze wellicht niet allemaal realiseren, maar ik ga zeker mijn best doen. Alles met mate. Perfect wordt het allemaal nooit en alle doelen realiseren lukt ook nooit. Daar word je misschien ook wel een heel star mens van, als je altijd maar halsstarrig vasthoudt aan je eigen overtuigingen. Maar het zijn wel uitgangspunten, of beter, aandachtspunten, om steeds weer even aan terug te keren. 

Als ik goed kijk zijn mijn onderliggende doelstellingen eigenlijk vooral meer energie, meer liefde, meer vrolijkheid en meer lichtheid in mijn leven. Dat zijn de werkelijke resultaten die ik via bovenstaande voornemens wil bereiken. En daar steek ik anderen hopelijk ook weer mee aan.

Naast doorzettingsvermogen en wilskracht zijn gezonde dosis humor en relativeringsvermogen wel echt essentieel bij het maken en houden aan voornemens. Het mag allemaal wel een beetje leuk en liefdevol blijven toch?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *