tweedehands

2013 IS HET JAAR VAN DELEN

2013 is het jaar van geven. Het jaar van overvloed. Laat je niet misleiden door de 13 in het jaartal, want het brengt geen ongeluk. Ik heb het voorgaande jaar zoveel mooie ‘geef’ initiatieven zien ontstaan, en zie dat mensen om me heen steeds meer wennen aan het idee van geven, delen en ‘regifting’. Op Facebook gaat er nu een leuke viral rond die je op je eigen pagina kunt posten, de eerste 5 krijgen een presentje, mits ze het bericht ook weer op hun pagina zetten en op hun beurt 5 mensen blij maken. Het is ontzettend leuk om te zien hoeveel mensen daar enthousiast op reageren. Give, and you shall be given

Geeft en u zal gegeven worden, zei Jezus al. Het zou niet je intentie moeten zijn om te geven met als motief om te ontvangen, maar ik denk dat het vooral bedoeld is om de angst van iets ‘vergeven’ weg te nemen. Als ik iets geef dan heb ik iets niet meer, en de ander wel. Dan voelt het aan als een verlies. Jij wint, ik verlies, jij hebt, ik niet. Maar geven en delen verbindt en maakt het geheel groter. Dat werkt zowel met materieel en geld als met liefde, enthousiasme en vriendschap.Sinds het lezen van het boek ‘Simple Abundance’ besef ik me steeds weer, wanneer ik ook maar even een steek van verlies voel, dat alles in de wereld wat ik nodig heb, aanwezig is. En dat de belangrijkste daarvan liefde, vriendschap, gezondheid en vertrouwen zijn, en dat de rest (qua materieel) daar op volgt.

Als we elkaar vertrouwen, helpen en delen, dan komt er altijd een oplossing. Ja dat komt een beetje in de buurt van het idealistische Little House on the Prairy, waar het hele dorp – op wat verzuurde mensen na – altijd voor elkaar klaar staat. Zoals het spreiden van positiviteit, positiviteit in de hand werkt, en het verspreiden van negativiteit, ook dat laatste in de hand werkt, zo is het ook met geven en delen. Geven is daadwerkelijk ontvangen, sterker nog, als je niets geeft, dan ontvang je vaak niets.

Wanneer je negativiteit verspreidt, krenterig bent met liefde en respect, dan zul je dat zelf ook weinig ontvangen, waardoor je het idee versterkt dat de wereld inderdaad niet te vertrouwen is en slecht is. Het begint met een ‘leap of faith’ een stap in de richting van wat je echt gelukkig gaat maken. Ik besef me heel goed dat dit heel moeilijk kan zijn als je in een negatieve, moeilijke periode zit, maar ik denk dat je in zo’n situatie zelf een positieve stap moet zetten om de cirkel te doorbreken. Je kunt er immer beter het beste van maken. En wil dat niet lukken, vraag dan om hulp aan familie en vrienden, of instanties.

Vertrouwen op het vertrouwen
Een oud-collega stuurde me een mooie spreuk na aanleiding van het gesprek wat we eerder dit jaar hadden (in deze post beschreven): Vertrouwen op het vertrouwen. Vertrouwen is een lastig woord in een maatschappij waar alles maakbaar lijkt, waar je overal je best voor moet doen en niets vanzelf gaat. Alanis Morrissette zingt ‘life has a way of helping you out’ in haar nummer ‘Ironic‘ en alleen door persoonlijke ervaring kun je erachter komen, dat dat inderdaad klopt.

Bij beslissingen en moeilijke keuzes zien we meteen alle rampscenario’s voor ons. We gaan van het ergste uit. Verzekeren ons tegen van alles en nog wat. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je dat allemaal maar overboord moet zetten, maar als je daardoor angstig en ongelukkig door het leven gaat en je teveel zorgen maakt, dan bereik je niet het gewenste effect. Je gaat je niet zekerder voelen, maar onzeker.

De enige remedie tegen onzekerheid en angst is vertrouwen. Hoe moeilijk ook. Vertrouwen vereist een bepaalde moed, en die moed geeft je de kracht om te delen, om er voor jezelf en anderen te zijn.

Zie 2013 dus niet als een ongelukkig jaar. Vertrouw, en deel het goede.  It will come right back to you.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *