Een tijd geleden kreeg ik van vriendinnetje R. een blok hippe kaas in een nog hippere bijenwasdoek. Ik wist niet zo goed wat ik daar nou van moest vinden. Die bijenwasdoek dan he. Ze vertelde me dat je er eten in kon bewaren. Ik was nog niet zo overtuigd.

Ik heb het ding opgevouwen toen de kaas op was en ergens in de keuken verstopt. Nu mijn interesse in zero waste aangewakkerd is, heb ik hem weer tevoorschijn getoverd. Er was niets mee gebeurd! Ik vroeg me af of eten er echt vers in bleef en of het eten niet naar bijenwas ging ruiken. Ik nam de proef op de som en wikkelde er een stuk broccoli in.

Die het dus voor elkaar kreeg om een volle week prachtig groen te blijven, en inderdaad helemaal niet naar bijenwas rook. Perfect dus, kon mezelf wel voor m’n kop slaan dat ik er niet eerder mee geëxperimenteerd had. Je kunt de bijenwas doeken ook gebruiken om je lunch in te verpakken, en natuurlijk als verpakking van plastic en aluminium folie. Je kunt het natuurlijk niet verhitten, anders laat de bijenwas los, maar voor de rest kun je er heel wat dingen luchtdicht mee opbergen.

Ik wilde er een paar bijkopen, maar het leek me nog leuker om ze zelf te maken. Bij de Erica kocht ik wat bijenwaspellets en zelf had ik al jojoba olie in huis (wordt door sommigen wel, en door anderen weer niet) gebruikt. Veel recepten hadden een hoop gehannes met ovens, heet maken, au bain marie verwarmen. Wat een gedoe allemaal, dacht ik wanhopig. En toen vond ik eentje meer in mijn straatje. Namelijk: met een strijkijzer! Met een dreumes in huis vind ik easy en veilig het allerfijnst, dus sprak deze me het meeste aan.

Je kunt hier lezen hoe je het doet, maar ik zal het zelf ook nog even opnoemen. Ik heb uiteindelijk enkel bijenwas gebruikt, en geen jojoba olie.

Je knipt een leuk stofje op maat. Het liefst niet te dun en niet te dik. Iemand zei dat het ongeveer zo dik/dun moet zijn als je dekbed. Misschien is een oud kussensloop een idee? Gebruik een kartelschaar als je geen rafeltjes wil (of zoom ze netjes om)

Je legt je stofje op een stuk bakpapier. Daar sprenkel je bijenwaspelletjes overheen, weer een stuk bakpapier erover. Dan erover heen strijken met je strijkbout op de wol stand. De stukken waar de was in zit worden donker, zijn er stukken nog licht? Dan nog een paar pellets eroverheen en weer strijken. Dat herhaal je tot je hele doek vol met bijenwas is. Heel even wachten (heet!) en dan pulk je de doek van het bakpapier. Je kunt het beste de strijkbout eerst neerzetten, wachten tot de bijenwas gesmolten is, en dan heen en weer strijken, om de was goed in de stof te verdelen.

Hang het te drogen aan een waslijntje of over een (houten) stoel. Je kunt het ook op een (oud) bord leggen.

Even wachten, en je doek is klaar! Het spreek wellicht voor zich: maar je moet er geen hete etenswaren in opbergen (dan smelt de bijenwas) en schoonmaken met lauw water en een beetje zeep. Want heet water.. tja. Dan smelt-ie ook he? Bijenwasdoeken zijn daarom niet voor het bewaren van vis of vlees omdat je ze niet hygiënisch genoeg schoon kunt krijgen, kaas daarentegen is wel mogelijk.

Voor vegans, er is ook een soort was (Candelilla) die niet van bijenwas gemaakt is, die is wat harder, maar het is wel mogelijk. Een optie is ook om soja was te gebruiken. Lees hier ook meer informatie.

De stof die ik gebruikt heb is eigenlijk nog iets te dik, dus ik ga binnenkort nog een paar maken met wat dunnere stof. Van de dikkere kun je wel heel mooi zelf zakjes maken voor je lunch bammetje! Vouwen, knoopje erop en touwtje eromheen. Er staat voldoende inspiratie op het internet. Heb jij ze al eens geprobeerd te maken?